Brooklyn Bridge 2, New York

New York

Content.

New York leent zich perfect voor een stedentrip, minstens 3 nachten is het beste. De stad heeft namelijk veel bezienswaardigheden zoals Central Park, het Vrijheidsbeeld, Liberty Island, 9/11 Memorial & Museum, Brooklyn Bridge, Brooklyn BridgePark, Manhattan Bridge, Rockefeller Centre, Empire State Building, Broadway, the High Line, en uiteraard Times Square.

Central Park

Central Park is een groot park en met vele kronkelende paden, sportvelden en verschillende bekende bruggen uit films en series. In Central Park vind je ook onder andere het Belvedere Castle, Central Park Wildlife Centre en een draaimolen. Genoeg te doen dus in dit ruim opgezette, drukke en veelzijdige park.

Top of the Rock

Top of the Rock, het observatieplatform op Rockefeller Centre, geeft een waanzinnig uitzicht over de stad. Je hoeft niet te reserveren, maar wil je op een specifiek tijdslot naar boven dan kan dat handig zijn. Je kunt ook de the Empire State Building op, die wel wat duurder is. Echter wil je wellicht juist de the Empire State Building vanaf een afstand en hoogte bekijken en dan is the Top of the Rock vanaf Rockefeller aan te raden. Of je bezoekt ze gewoon allebei. Ook dé beroemde en oudste speelgoedwinkel van New York is FAO Schwarz en zeker een bezoekje waard.

Wil je van het uitzicht genieten vanaf Rockefeller Centre dan betaal je $38,00 per persoon voor een dagticket en $48,00 voor een zonsondergang ticket. Voor The Empire State Building betaal je respectievelijk $42,00 en $49,00 voor een bezoek aan de 86e verdieping voor de verschillende tijden. Ook kan je een nóg hoger dek bezoeken op de 102e verdieping en dan betaal je voor beide verdiepingen $75,00 voor overdag en $82,00 voor zonsondergang. Je kunt ook de New York City Pass aanschaffen voor $136,00, waarmee je verschillende attracties kunt bezoeken, waaronder Rockefeller Centre en the Empire State Building.

9/11 Memorial & Museum

Een waardevolle plek om te bezoeken is het 9/11 Memorial & Museum. Het continu stromende water, alle gegraveerde namen en hier en daar een roos maken de monumenten indrukwekkend om bij stil te staan. Het 9/11 Memorial is gebouwd op de plek waar het World Trade Centre stond en is gratis te bezoeken. Het 9/11 Museum is niet alleen tot stand gekomen naar aanleiding van de aanslagen op 11 september 2001, maar is ook een nagedachtenis aan de bomaanslag in het World Trade Centre op 26 februari 1993. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur en kost $26 per persoon.

Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge is misschien wel de meest iconische en bekende brug, mede door het knappe staaltje bouwwerk uit de 19e eeuw. De brug verbindt Manhattan met Brooklyn over de East River, is gebouwd in 1883 en een kleine 2 km lang. De brug kent een apart gedeelte voor fietsers en voetgangers, en een gedeelte voor (bijna al het) motoriserend verkeer. Vooral in de vroege ochtend als het nog rustig is of met zonsondergang is de brug op z’n mooist. En als het donker is geworden heb je vanaf de brug en de overkant een gaaf uitzicht op de skyline van New York. Het is goed te doen om over de brug te lopen en daarna door te lopen naar Brooklyn Bridge Park, waar je niet alleen een mooi zicht hebt op de Manhattan Bridge (1909), maar je ook fijn kunt ontspannen in het park.

Miss Liberty & Ellis Island

Het Vrijheidsbeeld is een ander iconisch kenmerk van New York. Het standbeeld staat in the New York Bay en staat symbool voor vrijheid en verwelkoming van iedereen. Het beeld is 46 meter hoog (zonder sokkel) en was een geschenk van Frankrijk in 1886 ter ere van het 100-jarig bestaan van de Onafhankelijkheidsverklaring en als teken van vriendschap. Het Vrijheidsbeeld staat vlak bij Ellis Island, waar duizenden immigranten aankwamen en werden geregistreerd. Een bezoek aan zowel het Vrijheidsbeeld als Ellis Island is een interessante combinatie, want beide hebben rijke geschiedenis. En vanaf de eilanden heb je een schitterend uitzicht op de skyline van New York.

Er zijn meerdere opties voor het bezoeken van Liberty Island en/of Ellis Island. In alle gevallen ga je met de ferry. Het meest gebruikelijke is met de ferry van Staue Cruises die vanaf Battery Park, via Liberty Island naar Ellis Island vaart en weer terug. Waar je wilt kan je van boord gaan en ook weer opstappen. Een rondvaart naar en van de eilanden kost $23,50 per persoon. Je kunt zowel online als bij de ticketoffice kaartjes halen. Liberty Island en Ellis Island zijn dagelijks geopend van 9.30 – 17.00 uur. Momenteel zijn er door de pandemie een aantal limitaties en is niet alles geopend. Controleer zelf even de actuele informatie wanneer je wilt gaan op de officiële website van Statue of Liberty.

Wil je het Vrijheidsbeeld beklimmen dan kan je ervoor kiezen om het voetstuk te beklimmen of zelfs de kroon. Beide beklim je met trappen, respectievelijk 215 en 354 treden. Je hebt voor beide een apart ticket nodig en voor het voetstuk is reserveren aan te raden, voor de kroon zelfs verplicht. Voor het bezoeken van Liberty Island en Ellis Island kan je gerust een paar uur uittrekken. De controles zijn vrij streng en de kans bestaat dat je een tijdje op de boot moet wachten. Houd daar rekening mee.

Wil je alleen wat dichterbij het Vrijheidsbeeld komen en hoef je niet perse het eiland op, dan kan je ook gratis met de Staten Island Ferry die tussen Manhattan en Staten Island vaart. Deze vertrekt vanaf Battery Park, aan de overkant stap je uit en neem je dezelfde boot weer terug.

Broadway & Times Square

Broadway en Times Square liggen praktisch naast elkaar en zijn dus makkelijk te combineren en leuk om eens overheen te lopen. Times Square geeft ’s avonds een betere indruk, als alle billboards, lampen en straatartiesten niet meer te missen zijn. Met Metro Lijn 1 (rood) kan je bij zowel Broadway als Times Square komen.

The High Line

The High Line is een minder bekende, maar toffe plek in New York. Het is een 2,33 km lang, hoger gelegen, van origine treinrails tussen Gansevoort Street en 34th Street (tussen 11th en 12th Avenue). Voorheen werd de spoorlijn gebruikt om goederen van de ene naar de andere kant van de stad te brengen, maar dat werd vanaf 1980 overbodig. Een stuk van de oude rails zijn nog bewaard gebleven en te bezichtigen. Inmiddels, en pas sinds 2019 helemaal volledig geopend, is het een groen park waar je vrij kunt rondlopen en je vele soorten architectuur en Street art kunt bekijken en dat alles meters boven straatniveau. Je kunt de High Line gratis bezoeken, starten vanaf beide punten en hij is bereikbaar met een trap en lift.

Naar & in de stad

Wanneer je naar New York gaat voor een stedentrip, dan land je met het vliegtuig op JFK Airport. Vanaf hier sta je met ongeveer een uur in Manhattan. Vanaf  JFK pak je de AirTrain naar Jamaica Station. Vanaf dit Station vertrekken meerdere metros naar het centrum. Stap vervolgens uit bij Pennsylvania Station en eenmaal buiten ben je dicht bij de Empire State Building

Het metronetwerk van New York is goed. Het netwerk is zo fijnmazig, dat je altijd op een aantal minuten lopen van een station bent. Een andere optie is om een big yellow taxi te pakken, al zal dat niet altijd de snelste en goedkoopste manier van reizen zijn. Episch is het wel. 

Verblijf

Wij verbleven in Harlem in een geweldig karakteristiek guesthouse, The Harlem Flophouse. Hoewel dit gasthuis in Harlem ligt – en daarmee een eindje van Manhatten – is de ligging goed. Met 5 minuten ben je bij de subway aan de 125th street en vanuit daar ben je snel in downtown Manhattan. 

Met een kwartier lopen ben je in een van de mooiste parken ter wereld: Central Park. Een heerlijke plek om door heen te struinen en zeker als je de tijd hebt is het een aanrader om van de ene kant van het park naar de andere kant te lopen. Dan ben je even onderweg, maar is het zeker waard! 

Kosten

New York is geen goedkope stad, maar dat betekent niet dat de bestemming volledig uitgesloten is als je denkt dat New York niet in je budget past. Je kunt het namelijk zo duur maken als je wilt. Je kunt bezuinigen op slaapplek door iets buiten het centrum te verblijven, zoals Harlem. Vanaf €40,00 – €50,00 per nacht kan je al een prima hotel vinden. Niet super goedkoop, maar nog wel betaalbaar. Bekijk van tevoren verschillende booking sites zoals booking.com, Airbnb of hostel world. Voor de bezienswaardigheden hoef je ook niet altijd alles uit de kan te halen, hierin zijn goede keuzes te maken. De stad bezit een prima metrostelsel dus je kunt je goed van A naar B verplaatsen, zelfs op de wat langere afstanden. Uiteraard kan je ook veel lopen in plaats van een taxi of metro te pakken, want door lopend de stad te verkennen kom je soms op de meest leuke plekken. Wil je wel graag naar New York, maar wil je niet alleen daarvoor heen en weer vliegen? Kijk dan of je de citytrip kunt combineren met een vakantie in de buurt. Voor een reis naar Noord-, Zuid- of Latijns-Amerika bestaat de kans dat je moet overstappen op het vliegveld van New York. Kijk of je die overstap kunt verlengen zodat je een paar dagen de stad in kunt. Dat scheelt weer een apart ticket boeken.