Liverpool

Content.

Liverpool, een echte Engelse arbeidersstad, aan de west-kust van Engeland. Inmiddels hebben we deze stad zo’n 10 keer bezocht en is het voor ons een speciale stad. Wellicht is het niet het eerste wat in je op komt als je een stedentrip wilt gaan boeken, toch heeft Liverpool veel te bieden. Alleen al op cultureel vlak kent de stad een rijke geschiedenis, met onder meer de Beatles en voetbalclubs Liverpool FC en Everton. Als je in deze stad bent telt er eigenlijk maar 1 vraag: ‘Are you red or are you blue?’. 

Liverpool One 

Het moderne centrum van de stad, Liverpool One, staat in schil contrast met het beeld dat de meeste mensen van Liverpool hebben. Iedere bezoeker van de stad komt vroeg of laat bij Liverpool One uit, al is het alleen al omdat de bus vanaf het vliegveld hier stopt. 

Naast het busstation staat het Hilton Hotel. Loop hier eens naar binnen en de kleine jongens buiten zullen je geheid vragen: “Are you famous?”. Bij de teleurstelling die van hun gezicht druipt als je dit met nee beantwoordt levert bij ons vaak een kleine glimlach op.   

In dit gebied vind je naast het hotel ook vele moderne winkels en een grote bioscoop (ODEON), waar het heerlijk is om eens een film te kijken. Buiten is een park waar je heerlijk kunt zitten.

Liverpool, Engeland

Royal Albert Dock

Royal Albert Dock, Liverpool, Engeland

Steek bij Liverpool One de doorgaande straat (Strand St.) over en je belandt bij Royal Albert Dock. Wellicht een van de meest toeristische plekken van Liverpool. En niet zonder reden, de Royal Albert Dock, gelegen aan de Mersey, heeft veel te bieden!

Wil je namelijk meer weten over de geschiedenis van een van de bekendste bands ter wereld? Hier vind je The Beatles Story, het museum over de geschiedenis van The Beatles. Volwassenen betalen £16,00 voor een kaartje, kinderen zijn wat goedkoper.

Dat je moet betalen voor een museum is overigens niet gangbaar in Engeland. Een stukje vederop is het Museum of Liverpool te vinden. Dit moderne museum is in 2011 geopend en is gratis toegankelijk. Onze favoriet? De bovenste verdieping. Hier gaat het namelijk voornamelijk over sport en muziek. Wij kunnen ons altijd wel een middag vermaken in dit museum.

Loop een klein eindje van Royal Albert Dock af, richting het noorden, en je bij de Royal Liver Building. Kenmerkend voor dit gebouw zijn de Liver Birds die boven op de toren prijken. Het verhaal hierbij is dat de vogels wegvliegen, zodra Liverpool niet meer bestaat.

Tegenover dit gebouw is het monument voor The Beatles te vinden en een klein eindje verderop de Titanic Memorial.

Ook eten kan goed bij Royal Albert Dock. In Albert Dock, onderdeel van Royal Albert Dock, vind je voldoende eettentjes om te lunchen of te dineren. 

Cavern club & pub

De meesten gaan naar Liverpool, omdat ze fan zijn van The Beatles. Ben jij dit ook of houd je van goede live-muziek? Ga dan ’s avonds naar Mathew Street. Hier zijn de Cavern Pub en de Cavern Club schuin tegenover elkaar te vinden. Iedere avond loopt het hier vol met mensen en is het gezelligheid troef. Kijk bij het ingaan van de Mathew Street even naar boven, om een klein eerbetoon te brengen aan John, Paul, Ringo en George. 

Van beide plekken is de Club het meest bekende. Dit is vanwege de keren dat The Beatles hier opgetreden hebben. Toch heeft de Pub iedere keer onze voorkeur. Van buiten ziet het er niet uit als een pub, maar loop door de deur, trap af naar beneden en je komt in een van de mooiste plekken van Liverpool. In de vitrinekast word een jasje van Michael Jackson tentoon gesteld en aan de muur hangt een gitaar van Status Quo. En iedere avond live muziek, goede live-muziek! Menig memorable avond hebben we hier al opgedaan, met dank aan de muzikanten die hier optreden. 

Ben je in Liverpool, breng dan in ieder geval een bezoek aan de Cavern Pub. 

Mathew Street, Liverpool, Engeland

Anflied

Liverpool FC, Liverpool, Engeland

“You’ll never walk alone” prijkt op de grote stalen deuren voor Anfield en menig voetballiefhebber krijgt kippenvel. Wie kent deze overbekende hymne niet, die (als er geen pandemie is) bijna wekelijks uit duizenden kelen klinkt op Anfield. In deze voetbaltempel is de sport verheven tot ware kunst. 

Wij zijn er een aantal keren geweest. Helaas nooit bij een wedstrijd, omdat we daarvoor nooit kaarten wisten te bemachtigen. Wil je een keer naar een wedstrijd van Liverpool FC, boek dit dan via een site die hiervoor complete paketten aanbiedt. De keren dat wij er waren hebben we een stadiontoer gedaan. Met deze toer loop je door het stadion heen, kom je in The Liverpool FC Story Museum en kan je de kleedkamer van Liverpool FC bezoeken. Voor een toer betaalt een volwassene £20,00. 

Cathedral of Liverpool

In de buurt van Chinatown torent de Cathedral Church of Christ in Liverpool boven de stad uit. Het bijzondere aan deze kathedraal is dat deze niet zo oud is als je zou verwachten. De bouwwerkzaamheden zijn namelijk afgerond in 1978 en men heeft er ongeveer 74 jaar over gedaan om te bouwen. Het gebouw mag er dan ook wezen: wereldwijd zijn er slechts 5 kathedralen groter en het orgel dat binnen te vinden is, is het grootste orgel in het Verenigd Koninkrijk. 

Cathedral of Liverpool, Liverpool, Engeland

Birkenhead

Aan de andere kant van de Mersey ligt Birkenhead. Pak de metro onder de rivier door en stap uit bij Birkenhead Park. Dit park is zeker de moeite waard om te bezoeken. In dit park zijn onder meer diverse kunstwerken te bewonderen en is een cricket club te vinden. Ben je hier op een zondagmiddag? Dan kan je waarschijnlijk een potje cricket aanschouwen, terwijl je met een picknick kleed op de grond zit in het park.

En wellicht zal het park je aan een ander bekend park herinneren. Het ontwerp van Birkenhead Park heeft veel invloed gehad op Central Park in New York.   

Van & naar het centrum

Ga je naar Liverpool, dan ga je hoogstwaarschijnlijk met het vliegtuig. Vanaf Schiphol sta je met ongeveer een uur op Liverpool John Lennon Airport. Dit vliegveld heeft de prachtige slogen: Above us only sky. Vanaf het vliegveld pak je de bus naar Liverpool One. Er gaan meerdere bussen die kant op, maar het advies is om lijn 500 te pakken. Dit is met afstand de snelste en goedkoopste manier om met het openbaar vervoer in het centrum van Liverpool te komen.

In Liverpool zelf kan je vanaf Liverpool One een bus pakken of pak je vanaf Lime Street de trein of metro. Liverpool kent een goed metronetwerk, wat je binnen enkele minuten van de ene naar de andere plek in Liverpool of Birkenhead brengt.

Vanuit Liverpool kom je ook vrij gemakkelijk in andere steden. Zo ligt Manchester dicht bij Liverpool. Dat zorgt ervoor dat je ook kunt overwegen om op Manchester te vliegen als je naar Liverpool wilt gaan. Ook Wales, Chester en (wat dichterbij Liverpool) Crosby Beach zijn vanuit Liverpool goed te bereizen.