Sacred Valley

Content.

De Sacred Valley is de heilige vallei van de Incas en ligt ten noorden en noordwesten van Cusco. De Valle Sagrado de los Incas (Heilige Vallei) ligt op ongeveer 3.000 meter boven zeeniveau en was een belangrijke regio voor de Incas. De Urubamba rivier stroomt door de vallei en mede daarom was de regio een ideale plek om te experimenteren met de verbouw van gewassen. De regio kent vele Inca Ruïnes en dorpen met traditionele handwerken en oude tradities. Van Pisac tot de Machu Picchu, het is allemaal onderdeel van de Sacred Valley. Wat is er te doen in de Sacred Valley en hoe kom je there and back?

De dorpen van de Sacred Valley

Rondom Cusco liggen meerdere dorpen met hun eigen geschiedenis, kenmerken en overblijfselen van de Incas. De Machu Picchu is wel de meest bekende daarvan. In het artikel van Cusco wordt hier meer over beschreven, evenals over de ruïnes van Choquequirao en andere bezienswaardigheden in het Andesgebergte. De dorpen die onderdeel zijn van de Sacred Valley zijn Pisac, Chinchero, Maras, Moray, Urubamba en Ollantaytambo.

Wat is er te doen in de dorpen?

Pisac

Pisac is een klein dorp ten noorden van Cusco. Het staat bekend om onder andere goedkope zilverprijzen en je kan er ook prachtige authentieke souvenirs vinden. Maar niet alleen het dorp, ook de in de bergen hoger gelegen ruines zijn een bezoek waard. Het is niet helemaal duidelijk wat de exacte betekenis van de ruïnes zijn. Ideeën lopen uiteen van religieuze plek met rituelen en religieuze ceremonies tot militaire campagnes. De nog grotendeels intacte ruines midden in de bergen met uitzicht op Pisac maken het een mooie (halve) dag activiteit.

Je komt bij de ruïnes met een colectivo vanuit Cusco die vertrekken vrij regelmatig vanaf de straat Puputi (zie Google Maps) en kosten 5 Sol/$1,25 per persoon per rit. Vanuit Pisac kan je omhoog naar de Ruïnes lopen, maar dit is best een klim. Je kan ook met een taxi omhoog (35 Sol/$8,75) en naar beneden lopen. Reken erop dat je minstens 2 uur nodig hebt om de ruïnes te bekijken en 30 – 60 minuten om naar beneden te lopen. De ruïnes zijn dagelijks geopend van 8.00 – 16.30 uur.

Chinchero

In Chinchero kan je meer te weten komen over het handwerken en weven van alpaca-, lama- en schapenwol. Er zijn meerdere weverijen waar je een bezoek aan kan brengen. Het dorp zelf is niet groot maar heeft wel een ruime handwerkmarkt waar je de mooiste dingen vindt zoals armbandjes, truien, riemen, dekens, kussens etc. Er zijn ook vrouwen die terplekke handwerken dus het is alleen al leuk de markt op te zoeken als je wilt zien hoe de spullen gemaakt worden. De markt heet Mercado Chinchero en ligt 2 blokken van de hoofdstraat (zie Google Maps). De handwerklocaties zijn dagelijks geopend van 7.00 – 18.00 uur. Zie hieronder bij There and Back hoe je in Chinchero komt.

Maras

Bij Maras liggen de Salineras van Maras. Dit zijn tegen de bergwand gelegen zoutterrassen, waar tot op de dag van vandaag zout gewonnen wordt. Een zoutwaterbron maakt dat er een continue aanstroom is van zout water. Dit wordt opgevangen in diverse zoutbaden. Door de gunstige ligging in de vallei droogt het water en kan het zout gewonnen worden. Het zout is één van de duurste soorten zout ter wereld. Als je door de weeks komt, zul je mensen aan het werk kunnen zien op de zoutterrassen.

Boor de Salineras van Maras betaal je 10 Sol/$2,50 toegang. De zoutterrassen zijn dagelijks geopend van 8.00 – 17.00 uur. Zie hieronder bij There and Back hoe je bij de Salineras van Maras komt.

Moray

De terrassen van Moray zijn cirkelvormige terrassen waar meerdere gewassen pp verbouwd werden. Men denkt zelfs dat de Incas deze plek gebruikten om te experimenteren met hoeveel licht, warmte, water en wind en daarmee diverse soorten aardappelen en gewassen hebben kunnen laten groeien. De terrassen van Moray zijn een interessante plek om te bezoeken. Dagelijks geopend van 8.30 – 17.00 uur. Zie hieronder bij There and Back hoe je in Chinchero komt.

Urubamba

In Urubamba kan je de traditionele wijze van koken van de Incas ervaren. Hierbij worden onder andere aardappelen onder de grond gegaard, dit is een oude Maya manier van koken. Ook leer je traditionele gerechten kennen, genaamd Pachamanca. Het El Albergue Ollantaytambo hotel biedt deze mogelijkheid. Je kan contact met hen opnemen om een reservering te maken, want ze doen Pachamanca op beperkte momenten.

Ollantaytambo

Het grootste dorp in de Sacred Valley is Ollantaytambo. Het is ook het dorp dat op de weg ligt naar de Machu Picchu en hiervandaan vertrekt ook de trein die naar Aguas Calientes (voor de Machu Picchu) gaat. Het dorp is toeristischer ingesteld en moderner. Buiten het dorp zelf zijn de ruïnes die rondom in de bergen gelegen zijn een bezienswaardigheid. Vanuit het dorp kan je meerdere ruïnes zien liggen dat al indrukwekkend is. Heb je tijd, neem dan een paar uur om de ruïnes van Ollantaytambo te bezoeken. Ze zijn dagelijks geopend van 7.00 – 17.00 uur.

Toegangsticket

Om de Sacred Valley en de bezienswaardigheden te bezoeken moet je een toegangsticket kopen. Omdat de Sacred Valley een grote regio is, is er ook veel te doen en te zien. Daarom zijn er 2 opties voor een ticket. Het eerste soort ticket dat je kan kopen is 2 dagen geldig en daarmee heb je toegang tot Chinchero, Pisac, Moray en Ollantaytambo. Je kan de dorpen sowieso bezoeken, maar wil je naar de ruïnes of terrassen dan heb je een toegangsbewijs nodig. Je betaalt voor dit ticket 70 Sol/$17,50 en het ticket is 2 dagen geldig.

Het tweede soort ticket is 10 dagen geldig en daarmee mag je naar niet alleen bovenstaande plekken maar heb je ook toegang tot onder andere meerdere musea, Tambomachay, Piquillacta, Tipon en meer. Dit 10 – daagse ticket kost 130 Sol/$32,50.

Goed om te weten dat je voor de Salineras de Maras altijd extra moet betalen. Deze vallen buiten het Sacred Valley toegangsticket en kosten 10 Sol/$2,50 extra per persoon.

Hoe kom je there and back?

Er zijn meerdere mogelijkheden om de Sacred Valley te bezoeken. Afhankelijk van de hoeveelheid tijd je hebt kan je hierin keuzes maken.

Zelf bezoeken

Met een eigen auto, motor of scooter kan je zelf naar de verschillende dorpen gaan. Je kan bijvoorbeeld vanuit Cusco naar Chinchero reizen, vervolgens naar Moray (houdt rekening met een stuk zandweg), naar de zoutterrassen van Moray, naar Ollantaytambo en terug naar Cusco. Dit kan in 1 dag. Als je dit op 1 dag gaat doen, vertrek dan vroeg in de ochtend, voor 8.00 uur vanuit Cusco om op alle plekken voldoende tijd te hebben. Wil je er een 2 – daagse tocht van maken dan kan je rustiger aan doen, overnachten in Urubamba of Ollantaytambo en op de 2e dag naar Pisac reizen en vanuit daar weer terug naar Cusco. Het huren van een auto kost rond de 300 Sol/$75 voor een dag, een motor 120 Sol/$30 en een scooter 100 Sol/$25 per dag. Let op: Ga je met de motor of scooter en wil je vanaf de Salineras de Maras direct door naar Ollantaytambo? Dit kan, maar de eerste kilometer is een smalle en steile bergweg naar beneden. Het is aan te raden stapvoets/lopend te gaan, zonder passagier. Het stuk is niet ver, maar enig stuurwerk is nodig. Je kan ook omrijden door terug te gaan en via Urubamba te rijden.

Een auto met chauffeur

Ben je met meerdere personen dan kan het gunstig zijn een auto met chauffeur/gids te huren. Die kan je in 1 dag op de plekken brengen waar je wilt zoals Chinchero, Moray en Maras. De kosten zijn vaak voor een dag rond de 300 – 350 Sol totaal en zo’n 50 Sol/$12,50 per persoon. Deze wijze van transport gebeurt veel in de regio, bijvoorbeeld evenals je naar de Rainbow mountains wilt gaan. Zie het artikel van Cusco voor meer hierover.

Met een tour

Als je met een tour de Sacred Valley bezoekt, dan is dit vaak een dagtour. Je bezoekt in 1 dag vaak Chinchero, de terrassen van Moray, de Salineras van Maras en soms ook nog Ollantaytambo. Het is een makkelijke manier om op de plekken te komen die soms lastiger te bereiken zijn en je ziet veel op 1 dag. De kosten voor de tours variëren van de $30 – $60 ongeveer.