Grensovergangen Perú 

Content.

Perú is een lang en groot land en heeft 5 buurlanden om zich heen, waaronder Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili. Alle landen zijn per land te bereizen, al kosten de grenzen aan de Amazonekant (die met Colombia en Brazilië) meer tijd in verband met de infrastructuur. 

Ecuador – Perú 

Wat heb je nodig?

》Paspoort.

》Reservering bij een hotel (aan te bevelen).

》Extra dollars om te wisselen naar Peruaanse Sol.

Klik hier voor informatie over Covid-19 in Perú.

Reis je vanaf Ecuador naar Perú dan kan dat je via Loja en Vilcabamba de grens oversteken met Perú. Je reist dan verder naar Jaén in Perú via de grensovergang La Balsa. Een meer gebruikelijke grensovergang is die bij Huaquillas en Zarumilla, bij de kust.

Voor de grensovergang bij Huaquillas en Zarumilla zijn een aantal zaken goed om te weten.

Ten eerste kan het overdag vrij druk worden bij deze grensovergang en is het goed rekening te houden met lange(re) wachttijden. Deze grensovergang staat niet heel veilig bekend door verhalen over taxichauffeurs die je van de grens brengen en weten dat je (vaak) nog geen contanten in de nieuwe valuta hebt. Daar maken zij gebruik van door met je naar een bank te brengen en daarna veel geld van je te vragen. Inmiddels is de grens veiliger gemaakt en hoef je ook niet meer van migratiekantoor naar migratiekantoor, want beiden zitten in 1 gebouw.

Als je op een gemakkelijkere en veiligere manier de grens over wilt steken dan kan je ervoor kiezen met een nachtbus te gaan. Meerdere busmaatschappijen rijden ’s nachts, als het rustig is, de grens met je over zodat je ook niet over hoeft te stappen op een andere bus.

Busmaatschappij Cruz del Sur rijdt vanaf Guayaquil (en via Máncora, Piura, Chiclayo en Trujillo) direct door naar Lima. Er zijn meer busmaatschappijen die vanaf Guayaquil of net voor de grens naar Máncora rijden. De bussen rijden vanaf Terminal Terrestre Guayaquil.

Als je vanaf Cuenca komt dan zijn er 2 busmaatschappijen die dagelijks naar Máncora, Piura en Chiclayo rijden, direct vanaf Cuanca, namelijk Super Semeria Internacional en Azuay. Beide maatschappijen gaan dagelijks, Azuay vertrekt om 21.00 uur en Super Semeria Internacional om 21.30 uur. De bussen vertrekken  vanaf Terminal Terrestre Cuenca. Voor de bussen naar Cuemca geldt dat de stoelen niet volledig horizontaal kunnen. En de kosten hangen af van waar je naar toe wilt in Perú. 

De grensovergang is vrij gemakkelijk. In tijden van Covid-19 wordt er om je vaccinatiebewijs/negatief testresultaat gevraagd. Klik hier voor de huidige inreiseisen. Daarvoor krijg je een klein papiertje en loop je vervolgens door naar het immigratiekantoor. Dit is een gedeeld kantoor voor beide landen. Zorg eerst voor je exit stempel (salida) van Ecuador krijgt om vervolgens bij de balie van Perú je entree stempel te krijgen. Als je beide stempels hebt stap je weer in dezelfde bus en vervolg je je reis. Bij de grensovergang is een pinautomaat, maar zowel de pas van ING (Maestro) als de Rabobank (Visa) werkten niet. Eenmaal op het busstation van je bestemming zijn er voldoende pinautomaten om contant geld te pinnen. Of neem extra dollars mee of wissel vast was geld om naar Peruaanse Sol zodat je in ieder geval bijvoorbeeld een taxi kan pakken. 

Bolivia – Perú 

Wat heb je nodig?

》Paspoort.

》Reservering bij een hotel (aan te bevelen).

》Extra Boliviaanse Bolivianos (Bob/Bs.) om te wisselen naar Peruaanse Sol.

》15 Bob exit fee. 

Klik hier voor informatie over Covid-19 in Perú.

De meest gebruikelijke grensovergang van Bolivia met Perú is de grens bij Copacabana, genaamd Kasani. Aan beide kanten van de grens zit een migratiekantoor waar je je paspoort laat stempelen. Tussentijds loop je zelf over de grens, onder de Kasani boog door naar de andere kant. 

Als je vanuit La Paz of Copacabana komt, is het het gemakkelijkste om met een internationale bus te gaan. Onder andere busmaatschappijen Titicaca Bolivia, Transzela en Copacabana rijden tussen La Paz/Copacabana en Puno/Cusco. De bus gaat niet mee de grens over, maar er staat aan de andere kant vervoer op je te wachten. Je neemt dus zelf je eigendommen mee de grens over. De grensovergang verloopt heel soepel en daarna vervolg je je weg naar de eindbestemming. 

Goed om te weten, er is een uur tijdsverschil met Bolivia en Perú. Als je naar Perú reist is het een uur eerder, je dag is dus een uur langer. 

Colombia – Perú 

Wat heb je nodig?

》Paspoort.

》Reservering bij een hotel (aan te bevelen).

》Extra Colombiaanse Pesos om te wisselen naar Peruaanse Sol.

Klik hier voor informatie over Covid-19 in Perú.

Vanuit Colombia kan je ook over land naar Perú reizen. De enige manier om dit te doen is via de Amazone. Vanuit Leticia in Colombia reis je naar Iquitos in Perú per boot. Op het vliegveld van Leticia is het migratiekantoor van Colombia waar je je exit stempel haalt. En in Santa Rosa in Perú is het migratiekantoor van Perú en krijg je je entree stempel. Er zijn meerdere bootopties beschikbaar, een snellere en grotere of langzamere boot. 

Chili – Perú 

Wat heb je nodig?

》Paspoort.

》Reservering bij een hotel (aan te bevelen).

》Extra Chileense Pesos om te wisselen naar Peruaanse Sol.

Klik hier voor informatie over Covid-19 in Perú.

Als je vanaf Chili naar Perú wilt reizen dan kan je in een dag van Arica naar Arequipa reizen. Je kan ook in een dag van Tacna naar Arequipa reizen, die reis duurt ongeveer 6 uur. Je gaat dan via de Santa Rosa grensovergang. 

Goed om te weten, Perú heeft 2 uur tijdsverschil met Chili. Als je naar Perú reist is het 2 uur eerder, je dag is dus 2 uur langer. 

Altijd goed om in gedachten te houden:

》Houd altijd al je spullen zelf bij je, ook al als mensen zeggen dat je ze ergens neer kunt zetten. 

》Koop nooit iets van iemand die geen officiële papieren of uniform heeft. Alles wat echt nodig is, gebeurt in de officiële gebouwen. 

》Je hoeft niets te betalen als je de Perú ingaat. Bolivia is het enige land waarbij je 15 Bs per persoon betaalt als je het land verlaat.