Lima

Content.

Als één van de grootste steden in Latijns Amerika en hoofdstad van Perú, kan je Lima bijna niet missen. De stad is gelegen aan de kust en is omgeven door woestijnland. Lima heeft een oud koloniaal centrum, een moderne kustlijn, street art en wordt gezien als food walhalla. You love, or you have it, Lima wordt heel verschillend ervaren. De stad is groot en heeft vele kanten, maar als je de plekken weet is het een prima stad om er een paar dagen te verblijven. Wat is er allemaal te doen en te zien in Lima? En hoe kom je there and back?

Oude centrum

Lima is een grote stad met een centraal oud koloniaal centrum. Het is niet gelegen in de populaire en moderne wijken Miraflores en Barranco, maar ligt meer centraal in de stad. In dit gedeelte van de stad is het levendig, zie je veel locale bezigheden en vind je er prachtige architectuur. Het is aan te raden een taxi/Uber naar het centrum te nemen. Een aantal hoogtepunten om te bezoeken in het historisch centrum zijn de centrale pleinen Plaza San Martin en Plaza Mayor de Lima. Vanaf Plaza Mayor de Lima loop je heel gemakkelijk naar de Cathedral de Lima, Basílica y Convento de San Fransisco de Lima en Convento de Santo Domingo. Tussendoor wandel je langs prachtige gebouwen. Alle gebouwen zijn te bezoeken. Cathedral de Lima is dagelijks geopend van 9.00 – 17.00 uur, als uitzondering op zaterdag en zondag een paar momenten voor een mis. Convento de San Fransisco is dagelijks geopend van 9.30 – 17.30 uur. Entree kost per bezienswaardigheid 10 Sol/$2,50.

Convento Santo Domingo is een mooi gebouw met mozaïek, een binnentuin, bibliotheek, oude schilderijen en een toren die je kan beklimmen met een uitzicht over de stad. Dagelijks geopend van 9.30 – 18.00 uur en kost 10 Sol/$2,50 per volwassene. Je gaat met een gids naar boven, vervolgens geeft de gids een rondleiding door het gebouw, maar je kan ook zelf rondlopen.

Voor een duik in de geschiedenis van Perú en Lima is het Metropolitan Museum de Lima een aanrader. Het museum is gelegen in een prachtige gebouw en tevens het eerste museum in Perúdat gebruik maakt van 2D, 3D en 4D projecties en hologrammen. Je bezoekt het Metropolitan museum in groepen met een gids. Het museum is van dinsdag tot zondag geopend van 10.00 – 18.00 uur en kost 8 Sol/$2 per persoon.

Barranco en Miraflores

Barranco en Miraflores zijn de moderne en meer toeristische wijken van Lima. Hier vind je vele hippe restaurants, cafés en bars en zijn dit ook de veiligste wijken van de stad om te verblijven. Voornamelijk in Barranco vind je veel street art en op zoek naar muurschilderingen is een leuke manier om de wijk te verkennen. Hoogtepunten in Miraflores zijn de Malecón, de moderne kustlijn van de stad met een winkelcentrum en park dat langs de kustlijn loopt. Wandel bijvoorbeeld van Parque Tres Picos, naar Parque el Faro (waar een vuurtoren staat), via Parque Antonio Raimondi naar Parque del Amor. Tussendoor kom je een paar leuke cafés tegen en kan je vervolgens naar het strand om langs de kustlijn zelf te lopen.

Iets verderop in Barranco ligt de Puente de los Suspiros, oftewel de Brug der zuchten. Voordat je de brug oversteekt doe je een wens. Men gelooft dat als je de brug oversteekt door je adem in te houden en tussentijds niet te ademen, je wens uitkomt. De omgeving rondom de brug is een fijne plek om te zijn.

Omdat Lima bekend staat als stad met goede eetmogelijkheden is het vaak niet lastig een leuke plek te vinden. Voornamelijk in de centra van Miraflores en Barranco zijn genoeg opties. Leuke plekken zijn onder andere Caños del Santero Miraflores, Molly’s Irish pub, foodhallen Mercado 28 Miraflores en Mercado San Ramon, Panchita Miraflores en Al Toke Pez.

Alternatieve manieren om Lima te verkennen

In Lima kan je veel bezienswaardigheden lopend bezoeken. Een alternatieve manier om van A naar B te komen is met de fiets of step. Door de stad heen staan fietsenstallingen en kan je zelf fietsen huren en van stalling naar stalling rijden. Je kan ook op meerdere plekken fietsen huren bij een fietsenmaker. Dit kost zo’n 10 Sol/$2,50 per uur en dan kan je fietsen waar je naar toe wilt. Een voordeel hiervan ook is, is dat de kwaliteit van de fietsen vaak wat beter is. Voor de steps geldt dat je deze kan parkeren waar je wilt. Dit kan heel handig zijn, maar het nadeel is, is dat je soms moet zoeken naar een step én de steps niet altijd opgeladen kunnen zijn. In beide gevallen, voor zowel de fiets- als de stephuur (vanaf de straat), heb je een app nodig waarbij je je registreert en je een betaalmethode instelt.

Een andere manier van Lima verkennen is per tour. Een Free Walking tour is een heel gebruikelijke manier en wordt over het algemeen gehouden in het historisch centrum en Miraflores. Er zijn meerdere tours per dag, op vaste tijden die per agency verschillen. Mogelijke tourorganisaties zijn Guru Walk en Inkan Milky Way van Free Walking Tours Perú. Aanmelden van tevoren en een tip voor de gids nadien is aan te bevelen.

Circuito Mágico del Agua

Tussen het historisch centrum en Miraflores is het waterpark Circuito Mágico del Agua gelegen. In dit waterpark wordt er elk half uur een licht-, water- en muziekshow gehouden, om het hele en halve uur. Naast de show zijn er meerdere andere fonteinen te vinden in wisselende formaten. Sommige fonteinen zijn interactief, je kunt er doorheen of onderdoor lopen. Voornamelijk na zonsondergang is het het beste moment het park te bezoeken, omdat dan de combinatie van licht en water het beste uitkomt en het mooiste effect geeft.

Het park is dagelijks geopend van 14.00 – 22.00 uur en de entree kost 4 Sol/$1. Een bezoek aan Circuito Mágico del Agua kost ongeveer een uur.

Wijk Callao

Callao is een wijk van Lima, ten noordwesten van de stad. De wijk zelf staat bekend om de vele streetart die er te vinden is. Daarnaast vind je er koloniale gebouwen, meerdere musea, het Fortaleza del Real Felipe én heb je vanaf la Punta een mooi uitzicht over de oceaan. Wil je even wat anders van de stad zien dan is deze wijk aan te bevelen. Houd er wel rekening mee dat de wijk verder weg ligt van de andere bezienswaardigheden en de wijken rondom Callao niet de meest veilige wijken zijn. Neem daarom altijd een taxi, beste is een Uber, van en naar Callao.

Hoe kom je there and back?

Omdat Lima de hoofdstad van Perú is, zijn er vele mogelijkheden daar te komen en om vanuit Lima door te reizen. Met de bus is de meest gebruikelijke optie.

Bus

Van en naar Lima kan je heel goed reizen met de bus. De meeste grote busmaatschappijen zoals Civa, Cruz del Sur en Oltursa hebben hun eigen terminal waarvandaan de bussen vertrekken. Vele zijn bij elkaar gelegen aan de weg Avenida Javier Prado Este, de dichtstbijzijnde locaties vanaf Barranco en Miraflores.

Er zijn twee centrale busstations waarvandaan meer lokale bussen vertrekken, namelijk Terminal Plaza Norte en Terminal Atocongo. Terminal Plaza Norte is een groot busstation dat voornamelijk gebruikt wordt voor bestemming ten noorden van Lima zoals Huaraz, Trujillo, Máncora en Cajamarca. Ook busmaatschappijen zoals Cruz del Sur en Civa gebruiken deze terminal om tussentijds te stoppen. Terminal Atocongo wordt wel gezien als een meer lokale en minder veilige terminal dan de andere terminals.

Je kunt vanaf Lima alle kanten op. Met de bus naar Ica, Nazca, Ayacucho en door naar Cusco, Arequipa en naar onder andere Huaraz, Trujillo, Máncora in het noorden. Online kan je per busmaatschappij zien wanneer ze vertrekken. Ook op Redbus.pe kan je tickets zoeken en boeken. Online boeken heeft als voordeel dat je verzekerd bent van een stoel. Want voornamelijk de meer luxere busmaatschappijen en klassen, zoals Excluciva van Civa en Cruz del Sur kunnen snel uitverkocht zijn. Neem je een nachtbus dan is het goed om te weten dat alleen de Excluciva bussen van Civa stoelen hebben die 180 graden plat kunnen. Alle andere bussen en stoelen kunnen maximaal 160 graden plat.

Vliegtuig

Vanaf Lima kan je ook nationale vluchten nemen zoals naar Arequipa, Cusco en naar noordelijke bestemmingen.

Taxi

Het is aan te raden om buiten de gangbare wijken Miraflores en Barranco een taxi te nemen om van A naar B te komen. Lima is groot, de afstanden lang, maar ook wisselen de veilige wijken zich af met onveilige(re) wijken. Uber werkt goed in Lima en is een fijne en veilige manier om te gebruiken, ook omdat de prijzen het meest schappelijk zijn in vergelijking met taxi’s van de straat. Er zijn ook andere taxi applicaties in Peru beschikbaar. In het artikel over het vervoer in Peru lees je de verschillen tussen de applicaties.