Huaraz

Content.

In het noorden van Peru, gelegen tussen het Cordillera Blanca en het Cordillera Negra gebergte van de Andes, ligt de stad Huaraz. De stad zelf heeft een aantal leuke plekken, maar die zijn niet de reden om naar Huaraz te komen. Het zijn de dag- en meerdaagsetours naar de helderblauwe meren en witte bergtoppen in een schitterende omgeving die je naar Huaraz laten komen. In de omgeving zijn meer dan 700 meren en de hoogste bergtoppen van Peru te vinden. Hiken door de bergen, het bezoeken en beklimmen van gletsjers en prachtige meren, mountainbiken en bergbeklimmen kan hier allemaal. Wat is er allemaal te doen in Huaraz en hoe kom je there and back?

Het centrum

De stad Huaraz is niet heel bijzonder, maar heeft wel alles te bieden van je nodig hebt. Huaraz kent meerdere pleinen waaronder het grote centrale plein Plaza de Armas, waar mensen graag samenkomen, een fijne sfeer heerst en waar de meeste tours eindigen. Er zijn een aantal heel prima en goedkope hotels te vinden in Huaraz, vaak inclusief ontbijt, én ze kunnen je op weg helpen bij het boeken van tours, zoals Lhotse hostel en Krusty hostel. Ook vind je in de stad vele tourorganisaties waar je informatie op kan doen en prijzen kan vergelijken. Zie hieronder bij de verschillende tours wat de richtprijzen zijn.

Eten en drinken

Er zijn vele restaurants en bars in Huaraz, van lokale eetgelegenheden tot meer hippere zaken. Voor een lekkere bak koffie en lunch kan je terecht bij Café Andino, California Café of bij Mamma Mía. Mamma Mía verkoopt ook lekker (meergranen) brood, meerdere soorten koeken en koffie om mee te nemen. Mamma Mía vind je op een binnenplein net achter Plaza de Armas in het centrum. Meerdere steegjes leiden naar dit plein waar andere leuke eetgelegenheden te vinden zijn zoals Trivio Resto Bar. Als je wat luxer wilt eten ga dan eens langs bij Jama, waar de borden tot in detail worden klaargemaakt. Jama is een klein restaurant. Wil je zeker zijn van een plekje, reserveer dan van tevoren. De dag afsluiten met een drankje kan goed bij Tierra Sur. Er wordt goede muziek gedraaid en er is een ruim aanbod aan (speciaal) bier, cocktails en andere drankjes.

Boodschappen

Bij de supermarkten van Novaplaza en Trujillo vind je voldoende producten in de voorbereiding op de hikes. Er zijn meerdere soorten notenbars, gedroogd fruit, koekjes, snoepjes en andere snacks te vinden. Ook dieetvoeding is daar verkrijgbaar.

Markten

Voor verse groenten en fruit kan je naar de lokale markt, Mercado Central de Huaraz (zie Google maps). Het is een typisch Latijns Amerikaanse markt met verse producten. Je kan hier ook je kleding laten maken bijvoorbeeld of lokaal lunchen. Vaak eet je dan al voor zo’n 7 Sol ($2) een menu van de dag (menú del día). Aan Plaza de Armas is een Mercado Artesenal gelegen waar je naast kleine souvenirs, voornamelijk wollen kleding vindt, zoals truien, handschoenen, mutsen en ponchos, gemaakt van lama en/of alpacawol.

Hoogte en het weer

Huaraz is gelegen op 3.052 meter hoogte en als je vanaf lager gelegen gebied komt zul je dat wel merken. Voornamelijk het gebrek aan zuurstof is het meest voorkomende verschil. Als reactie hierop kan je last krijgen van hoogteziekte. Het is persoon verschillend hoe het lichaam reageert op de hoogte. Daarom is het aan te raden bij aankomst op hogergelegen gebieden een paar dagen rust te nemen zodat je lichaam kan wennen aan het tekort van zuurstof. Sneller hijgen bij wandelen, hoofdpijn en/of maagklachten zijn veelvoorkomende klachten. Dit is normaal. Wanneer je je misselijk voelt of zelfs het idee hebt dat je moet overgeven doe dan extra rustig aan en neem je klachten serieus. Gebeurt dit tijdens een hike, neem dan pauze of ga zelfs terug naar lagergelegen gebied. Het drinken van veel water, minderen of zelfs onthouden van alcohol en cafeïne, en eventueel drinken van coca thee (mata de coca) kan helpen de klachten te verminderen.

Naast hoogteziekte is het goed rekening te houden met de getijde. Van januari tot ongeveer april is het regenseizoen in Huaraz en omgeving. De maanden daarna is er de meeste kans op droog weer, maar ook dan komt het geregeld voor dat het aan het einde van de middag regent. Vanaf ongeveer september kan je overdag goed weer verwachten, maar is het goed rekening te houden met een regenbui vanaf het einde van de middag tot begin van de avond. Daarnaast kan het op grotere hoogte best koud zijn. Houd rekening met alle weertypen, van warm wanneer de zon schijnt tot koud en nat in de avonden. Het weer is niet te voorspellen maar je kunt je wel voorbereiden.

Dagtours

In de omgeving van Huaraz zijn vele dagtours te doen. Wisselend in lengte, moeilijkheidsgraad en of je het zelf of met een organisatie wilt doen.

Laguna Wilcacocha

Het Wilcacocha meer is gelegen in het Cordillera Negra gebergte en daarmee kijk je tijdens de hike uit op de witte toppen van het Cordillera Blanca gebergte. Deze hike wordt door velen gezien als een goede hike om je tijd in Huaraz mee te starten. De reden daarvoor, is dat het meer Wilcacocha niet zo hoog gelegen is als de andere meren en bezienswaardigheden, namelijk op 3.710 meter. Echter is het goed om te weten dat de hike naar Wilcacocha niet direct een heel gemakkelijke hike is. In 2,8 kilometer stijg je zo’n 600 meter. Het voordeel van de Wilcacocha hike is dat je deze zelf kan doen, zonder tour én dat je in totaal een halve dag nodig hebt. Ondanks dat het Wilcacocha meer zelf niet bijzonder is, zijn de uitzichten op de bergen dat dan wel weer. Het startpunt voor de hike is de brug Puente Santa Cruz. Je komt er door vanaf de hoofdweg Av. Confraternidad Internacional Oeste een minibus/collectivo van lijn E of 10 te nemen. Bij de kruising met Av. Pedro Villon kan je makkelijk wachten. Deze colectivos rijden langs Punte Santa Cruz, in ongeveer 20 minuten en kosten zo’n 3 Sol ($0,75) per rit. Als je zegt dat je naar Wilcacocha wilt, stoppen ze voor je bij de brug. Vanaf hier begint de weg direct met stijgen. Je hoeft niet altijd de weg te volgen, er zijn ook tussenpaden die korter (maar steiler) zijn. Het is handig om de app Maps.me erbij te houden zodat je niet onnodig omloopt. Tussentijds vind je borden die je vertellen waar je heen moet gaan. Je kunt ook gewoon de weg blijven volgen, maar reken dan op extra kilometers in afstand. De weg is dan wel minder steil. Je loopt dezelfde weg naar beneden om terug te gaan. Reken op ongeveer 2 uur voor naar boven en 1 uur naar beneden. Houd naast de weg een collectivo aan om terug te gaan naar Huaraz.

Laguna Parón

Laguna Parón is misschien wel het mooist heldere meer in de omgeving van Huaraz. Het is in ieder geval het grootste meer, met een lengte van ruim 3 kilometer, een

breedte van 700 meter en diepte van 75 meter. De tour naar Laguna Parón is geen hike te noemen, want na aankomst met de bus sta je direct oog in oog met het meer. Daarom wordt de tour naar Laguna Parón ook vaak als een van de eerste activiteiten gedaan, om rustig te beginnen. Er is wel de gelegenheid om Laguna Parón van boven de bekijken. Daarvoor loop je in een klein half uur, soms klimmend over de rotsen, naar een uitkijkpunt naast het meer. Voor de klim en het bezichtigen van het meer heb je ongeveer 2 uur de tijd.

Het gemakkelijkste en goedkoopste is om Laguna Parón met een tour te bezichtigen. De tours vertrekken rond 8.00 uur in de ochtend, rijden in 4 uur tijd (inclusief pauze) naar Laguna Parón. Op de terugweg wordt er nog bij een restaurant gestopt om te lunchen om vervolgens tussen 18.00 – 19.00 uur weer aan te komen in Huaraz. De prijzen voor de tour zijn overal ongeveer 50 Sol/$12,50 per persoon, exclusief maaltijden. Je betaalt nog 5 Sol/$1,25 extra per persoon voor de entree van het meer.

Laguna 69

Het meeste bekende meer en hike rondom Huaraz is toch wel Laguna 69. Niet alleen bekend om zijn kristal blauwe water, maar ook de omgeving waarin je je bevindt is adembenemend. De route naar Laguna 69 is wel een hike te noemen en door de hoogte en de hoogteverschillen. Tevens ook een hike die niet direct gemakkelijk is, maar wel een prachtige.

Opnieuw is het het gemakkelijkste om Laguna 69 met een tour te bezichtigen. Er zijn 2 opties voor een tour. De eerste is de reguliere en meest gedane hike. Je vertrekt rond 5.00 uur vanuit Huaraz en in een kleine 4 uur, inclusief ontbijtpauze (niet inclusief) kom aan bij het startpunt van de hike. In 7 kilometer afstand loop je van 3.900 meter naar 4.600 meter hoogte en dezelfde weg weer terug. Het eerste gedeelte is relatief vlak, vervolgens heb je een steiler deel waarbij je uitzicht hebt op prachtige watervallen. Het derde gedeelte is vlak om bij het laatste meest steile gedeelte aan te komen. Heel rustig lopen is aan te raden, dan houdt je het het langste vol. Eenmaal bij Laguna 69 kan je ook nog naar een uitkijkpunt, hoger gelegen lopen. De heenweg kost tussen de 2,5 en 3 uur tijd en de terugweg is voornamelijk dalen en dat duurt ongeveer 1,5 uur. Vlakbij de bussen zijn wc’s beschikbaar en is een klein verkoopkraampje. Rond 15.30 uur vertrek je weer richting Huaraz om daar tussen 18.00 – 19.00 uur aan te komen op Plaza de Armas. Tours kosten overal zo’n 50 Sol/$12,50 per persoon. De tweede optie om Laguna 69 te bezichtigen is een panorama hike waarbij je om 3.00 uur in de nacht vertrekt en Laguna 69 en omgeving eerst van boven gaat bekijken om vervolgens naar het meer te hiken en dezelfde route terug loopt zoals de reguliere hike. De panorama hike kost rond de $48 en je bent rond dezelfde tijd terug in Huaraz als de reguliere hike. Je betaalt voor beide opties nog 30 Sol/$7,50 extra voor de entree van het Nationaal Park. Goed om te weten, als je meerdere tours/hikes achter elkaar gepland hebt staan in Cordillera Blanca Nationaal Park, dan kan het voordeliger zijn om een meerdaagse kaart aan te schaffen. Dan betaal je 60 Sol/$15 voor 2 – 3 dagen om het Nationaal Park binnen te komen. De entree geldt voor Laguna 69, Laguna Churup, Gletsjer Pastoruri en de Santa Cruz trek.

Laguna Churup

Een ander meer die je zelf kan bezoeken is Laguna Churup. Op ongeveer 40 minuten rijden van Huaraz begint de hike naar het meer Churup. Opnieuw bevind je je in een prachtige omgeving. De hike is niet gemakkelijk, want het kent een aantal heel steile gedeelten. Soms zo steil dat er kabels opgehangen zijn om je te helpen omhoog te komen. Houd er rekening mee dat als het geregend heeft sommige stenen glad kunnen zijn, dus doe voorzichtig. De hike begint met een zandpad dat omhoog loopt en uiteindelijk kom je aan bij het controle- en betaalpunt van het Nationaal park. Hier betaal je 30 Sol/$7,50 voor het Nationaal Park. Het kan zijn dat er in het weekend gratis is, want toen wij er waren op zaterdag was het kantoor dicht en hoefden we niet te betalen. Vervolgens loop je over de rotsen naar boven, waar Laguna Churup zich bevindt. Grote kans dat je een van de weinigen bent, want Laguna Churup wordt niet heel veel bezocht. In het weekend kan het drukker zijn. Vanaf Laguna Churup heb je prachtig uitzicht over de omgeving en de rustige plek maakt het uniek om er te zijn.

Reken voor de heenweg ongeveer 2 – 2,5 uur, want soms moet je ook even wachten bij de kabels voor mensen die naar boven of juist naar beneden gaan. De terugweg duurt ruim een uur. Je komt bij het startpunt van de hike door een collectivo te nemen vanuit Huaraz, bij de kruising van de Av. Augustín Gamarra en de Antonio Raymondi straat. Grijze minibussen wachten daar en brengen je voor 10 Sol per persoon ($2,50) per rit naar het startpunt. Je koopt een ticket binnen in een kantoor naast de bussen en je kan ook gelijk een retourticket kopen (20 Sol/$5). Houd er rekening mee dat de bussen pas vertrekken als ze (bijna helemaal) vol zijn. Het is verstandig om zo vroeg mogelijk te gaan (rond 7 uur ’s ochtends). Ga je later dan bestaat de kans dat je lang, tot wel een uur, moet wachten. Voor de terugweg vanaf Laguna Churup naar Huaraz staan dezelfde busjes te wachten. Opnieuw geldt dat ze pas vertrekken als ze vol zijn, houd rekening met wachttijd.

Gletsjer Pastoruri

Als je eens wat anders wilt zien dan bergmeren, dan kan je naar de gletsjer Pastoruri. Omringd door een heel mooie omgeving van witte bergtoppen, bijzondere planten en met fossielen. De Pastoruri gletsjer bezoeken kan alleen met een tour die om 9.00 uur in de ochtend begint. Vervolgens rijd je richting het zuidoosten. Na een kleine 3 uur inclusief pauze kom je aan in het andere deel van het Cordillera Blanca Nationaal Park. Je stopt bij een meer, bij borrelend geiser water en neemt een kijkje bij de Puya Raimondii planten die tot wel 15 meter hoog kunnen worden. Een bijzondere vegetatie in dit gebied. Vervolgens kom je aan bij het wandelpad naar de gletsjer Pastoruri. Je bent op hoogte, zo rond de 5.000 meter hoogte, maar de hike is niet moeilijk. Er is een goed aangelegd pad dat langzaamaan omhoog loopt. Loop rustig, dan houd je het lang vol. Eenmaal bij de gletsjer is de omgeving prachtig met meerdere meren en achterliggende gebergten. Net voor de gletsjer kan je ook fossielen in het gesteente zien, want voorheen was de omgeving een groot meer. Ook is men ervan overtuigd dat hier dinosauriërs geleefd hebben. De gletsjer mag je alleen van een afstand bekijken, omdat in de laatste decennia de gletsjer in grootte is gehalveerd en op deze manier beschermd wordt.

Op de terugweg wordt er gestopt voor een lunchpauze. Wil je niet wachten, dan kan je langs de kant van de weg een collectivo/minibus aanhouden die je naar Huaraz brengt. De tour eindigt bij Plaza de Armas tussen 18.00 – 19.00 uur en kost 45 Sol/$12 per persoon. Je betaalt nog 30 Sol/$7,50 extra voor de entree van het Cordillera Blanca Nationaal Park (tenzij je een meerdaagse ticket hebt).

Minder bekende dagtours

De omgeving van Huaraz is rijk aan hike mogelijkheden en het bezoeken van de mooiste plekken. Bovenstaande activiteiten zijn de meest bekende en meest gedane activiteiten. Voor deze activiteiten is het dan ook niet lastig om vervoer te regelen. Andere minder bekende, maar zeker niet minder mooie bestemmingen zijn onder andere Laguna 513, Laguna Rajucolta, Laguna Llaca, en de gletsjers Rurec en Mateo. Met gletsjer Rurec is het niet alleen wandelen, maar ook klimmen totdat je aan de gletsjer bent. Onder andere tourorganisatie Akilpo organiseert deze dagtrip. Gletsjer Mateo is een gletsjer die je echt op de sneeuw gaat beklimmen. Je krijgt bijpassende kleding en materiaal, zoals spikes voor onder je schoenen, een waterdichte broek/jas, handschoenen en een helm bijvoorbeeld. Meerdere ho(s)tels en organisaties organiseren deze trip. Het duurt van ongeveer 3 uur ’s nachts tot 15.00 uur in de middag en kost ongeveer 250 Sol/$62.

Meerdaagse trips

Santa Cruz trek

Een van de bekendste meerdaagse trips rondom Huaraz is  Santa Cruz trek. Een 4 – daagse tocht die je zelf met tent en materiaal of georganiseerd kan uitvoeren. De hike begint in het dorpje Vaquería en eindigt in Cashapampa. De wandeling kan ook visa versa gelopen worden, maar dan is de hike moeilijker, want je loopt dan verhoudingsgewijs meer naar boven. De tocht is 56 kilometer en hoogste punt is Punta Unión op 4.750 meter. Tijdens de hike wandel je langs bergmeren, door een vallei, klim je over rosten en slaap je onder een heldere sterrenhemel. Er zijn een aantal vaste campingplekken beschikbaar, maar ook daarbuiten genoeg opties om je tent op te zetten. De route loopt langs een rivier zodat je altijd van water voorzien bent. Houd rekening met alle soorten weer.

Overdag kan het aangenaam warm zijn in de zon en door de fysieke inspanning, maar ’s nachts koelt het flink af en kan het aanvoelen als vrieskou. Warme (thermo)kleding en laagjes zijn aan te bevelen.

Als je de Santa Cruz trek met een organisatie doet, vertrek je op de eerste dag om 5.00 uur vanuit Huaraz. Dezelfde route als naar Laguna 69 wordt gereden, en vervolgens verder gereden tot over de bergpas. Het dorpje Vaquería ligt aan de andere kant van de bergen. Na het organiseren van de spullen, die worden deels gedragen door ezels, vertrek je aan het einde van de ochtend. In Vaquería is de mogelijkheid tot het hebben van ontbijt. Als je zonder organisatie de Santa Cruz trek gaat doen kan je de hike combineren met een bezoek aan Laguna 69. Je zou de eerste dag mee kunnen gaan met een tour, je spullen in de bus achter kunnen laten en na de hike naar Laguna 69 met een busje of ander plaatselijk vervoer je naar Vaquería kunnen laten brengen. Je kan ook overnachten in de omgeving van Laguna 69 en de volgende dag met langskomend verkeer naar Vaquería kunnen gaan. Vaak kost dit 50 Sol/$12,50 per persoon.

De eerste dag van de Santa Cruz trek bestaat uit 10 kilometer lopen. Het is een vrij vlak gedeelte, met af en toe wat stijgen en dalen. Op de tweede dag loop je 15 kilometer. In 10 kilometer naar het hoogste punt Punta Union op 4.750 meter hoogte. Deze dag loop je 1.000 meter omhoog in hoogtemeters en in de laatste 5 kilometer daal je 500 hoogtemeters. De derde dag is 22 kilometer en bezoek je het Arhuaycocha meer. Om bij het meer te komen stijg je zo’n 500 hoogtemeters, maar eenmaal vanaf het meer daal je. Het laatste gedeelte van de dag is vrijwel alleen maar vlak. Op de vierde dag daal je zo’n 9 kilometer waarna je halverwege de ochtend aankomt in Cashapampa. Vanaf hier is het nog ongeveer 3 uur rijden naar Huaraz. Voor een georganiseerde tour betaal je voor de 4 dagen inclusief vervoer, materiaal, gids en maaltijden vanaf $140. De prijzen lopen sterk uiteen. Het enige verschil zou materiaalkwaliteit kunnen zijn, maar meer dan $200 zou je niet hoeven te betalen voor de Santa Cruz trek. Reken nog wel op 60 Sol/$15 extra voor de entree van het Cordillera Blanca Nationaal Park.

Cordillera Huayhuash

Ten zuidoosten gelegen van Huaraz ligt het Cordillera Huayhuash gebergte met uitgestrekte vergezichten en ruige gebergten. Er zijn vele verschillende treks mogelijk door dit het Cordillera Huayhuash gebergte beginnend bij 3 tot wel 22 dagen. Het meest gebruikelijke is de 8 – daagse wandeltocht. In Huaraz zijn meerdere tourorganisaties die de trek aanbieden. Het is verstandig meerdere bureau’s of online organisaties langs te gaan en te vergelijken in kwaliteit en prijs.

Bergbeklimmen

In het Cordillera Blanca gebergte zijn de hoogste bergtoppen van Peru te vinden. De Huascarán is de hoogste bergtop met 6.768 meter hoogte. Andere hoge bergen zijn de Alpamayo (5.947 meter), Vallunaraju (5.686 meter), Yanapaccha (5.460 meter), Pisco (5.752), Tocllaraju (6.034 meter) en de Chopicalqui (6.354 meter). Deze bergen zijn te beklimmen tot de top. Het gaat dan vaak om 4 – daagse treks, doe je met een gids moet doen. Prijzen liggen rond de 2.000 Sol/$500 inclusief materiaal. Andean Kingdom is onder andere een organisatie in Huaraz die deze tochten organiseert.

Overige activiteiten

Buiten het hiken en bergbeklimmen om worden er in Huaraz ook meerdere andere activiteiten aangeboden zoals mountainbiken en paardrijden. Tevens kan je in Huaraz ook naar het Mirador alto de Rataquenua uitkijkpunt lopen als je meer van de stad wilt zien. Genoeg opties om je te vermaken in en rondom Huaraz.

Hoe kom je there and back?

Ondanks dat Huaraz midden in de bergen ligt, is het goed te bereiken met bussen. Huaraz kent geen centraal busstation voor lange afstandbussen. Vandaar dat je even moet weten welke busmaatschappijen van en naar Huaraz rijden. Op de websites van Redbus, busmaatschappijen Civa en Cruz del Sur kan je uitzoeken welke bussen er wanneer gaan.

Vanuit Trujillo en Chimbote in het noorden rijden er vrij regelmatig bussen van onder andere de busmaatschappij Linea naar Huaraz. Van Trujillo naar Huaraz is ongeveer 9 uur en kost $10. Tussen Lima en Huaraz rijden dagelijks meerdere dag- en nachtbussen van zowel de busmaatschappij Cruz del Sur als Civa. Deze busmaatschappijen verkopen ook online tickets en zijn fijne en betrouwbare busmaatschappijen met luxe bussen.

Er zijn een paar kleine busstations in Huaraz waarvandaan de minibussen/collectivos naar de kleinere dorpen in de omgeving vertrekken. Voor vervoer in de stad kan je veel lopend af, want de afstanden zijn niet heel groot. Je kan ook een taxi of mototaxi nemen. Spreek dan wel van tevoren een prijs af. Uber rijdt niet in Huaraz.