Ayacucho

Content.

Ayacucho is een klein stadje dat aan de rand van de Andes en tussen Lima en Cusco ligt. Vaak wordt Ayacucho overgeslagen omdat het of niet op de route ligt, of omdat het niet de grootste highlights van Peru bevat. Maar toch is Ayacucho een bezoek waard als je via deze kant van Peru naar of van Cusco reist. Wat is er te doen in Ayacucho en hoe kom je there and back?

Het centrum

Het centrum van Ayacucho ligt tegen de heuvels aan en het plein Plaza Mayor de Huamanga is de centrale ontmoetingsplaats van de stad. Rondom het plein vind je een aantal leuke cafés en restaurants waaronder ViaVia Café (tevens een hotel), Inspira Café en Tostado Café. Ayacucho is rustig en er heerst een relaxte sfeer. Je vindt er ook voldoende tourorganisaties om activiteiten te plannen en te organiseren.

Millpu

De grootste trekpleister bij Ayacucho zijn de Millpu turquoise waterpoelen. Sinds 2017 een toeristische attractie, maar vooralsnog voornamelijk bezocht door lokale toeristen. De Millpu waterpoelen liggen tussen de bergen in, in een prachtig landschap, vol watervallen en bergen. De turquoise kleur van het water verandert door het jaar heen van turquoise, naar groen en bruin in het regenseizoen om vervolgens weer turquoise te kleuren.

Het bezoeken van de Millpu waterpoelen gaat het gemakkelijkste met een tour. Reken wel op een lange dag. De tours vertrekken om 8.00 uur uit Ayacucho en rond 19.00 uur ben je weer terug. Het is een 4 uur durende rit naar het Nationaal Park van Millpu. In ongeveer 3 uur verken je de omgeving en de poelen. Van zowel de uitkijkpunten bovenaan als naast het water. Je mag niet in het water staan of zwemmen om het gesteente te beschermen. Na de lunch op de bestemming (niet inbegrepen), vertrek je weer terug naar Ayacucho.

De tours kosten tussen de 80 – 100 Sol/$20 – $25, exclusief de entree van het Nationaal Park van 8 Sol/$2. Inbegrepen is transport in een minibus en een gids. Je kan online boeken, maar ter plekke in Ayacucho zijn ook voldoende mogelijkheden om de tour vast te leggen.

Andere activiteiten

Naast de Millpu turquoise waterpoelen zijn er in de omgeving van Ayacucho meer dingen te doen, die ook dichterbij zijn. In de stad kan je naar een uitkijkpunten lopen, namelijk Mirador La Picota en Mirador de Ayacucho. Net buiten de stad vind je rotsen en valleien genaamd Cañones de Qorihuilca en de hotsprings Aguas Termales de Collpa en Niñobamba.

Hoe kom je there and back?

Met de bus vertrek en kom je aan op Terminal Terrestre Totora. De meeste bussen van en naar Ayacucho zijn nachtbussen. Er gaan bussen overdag vanuit Lima, maar die vertrekken niet vanuit de meest veilige wijken in Lima. De nachtbus duurt ongeveer 10 uur en kost tussen de $25 – $34, afhankelijk van de busmaatschappij en het comfort.

Vanuit Ayacucho kan je ook doorreizen naar Cusco of visa versa vanuit Cusco via Ayacucho doorreizen naar Ica, Pisco of Lima. De reis van Cusco en Ayacucho of visa versa duurt 14 uur en kan met busmaatschappij Expreso Los chankas. Tickets kan je boeken via Redbus, maar kan ook op het busstation geregeld worden. Ook kan je met het vliegtuig vanuit Lima naar Ayacucho.