Arequipa

Content.

Arequipa is een prachtige stad in het zuiden van Perú en wordt ook wel de witte stad genoemd. De stad is omrimgd met 3 vulkanen en ligt op ruim 2.300 meter hoogte en dat maakt dat een paar dagen wennen aan de hoogte vaak nodig is. Maar dat is in een stad als Arequipa helemaal niet erg. De stad is gesticht door Spanjaarden en daarom kom je er Spaanse invloeden en een gemixte architectuur tegen, waardoor de stad modern oogt. Dat zie je terug in de koloniale gebouwen, het centrale plein Plaza de Armas en in de bouwstijl van de meerdere kerken. En daarnaast vind je in Arequipa een tal van hippe restaurants, bars en cafés. Wat is er te doen in Arequipa en hoe kom je there and back?

Centrum

Het centrum van Arequipa staat centraal rondom Plaza de Armas. In de straten daaromheen vind je prachtige gebouwen in een mooie koloniale bouwstijl. Op Plaza de Armas zelf zijn de omliggende gebouwen met elkaar verbonden middels bogen en kijk je uit op de Kathedraal van Arequipa. De gebouwen in Arequipa zijn door de jaren heen goed bewaard gebleven en dat maakt dat veel gebouwen cultureel erfgoed zijn. Ook doet men er veel aan om dit zo te houden. Als na bijvoorbeeld een aardbeving gebouwen beschadigd zijn, worden ze weer in ere hersteld. En dat maakt Arequipa tot een plaatje van en stad.

In en rondom het centrum van Arequipa vind je vele gezellige restaurants, cafés en bars. Omdat de stad moderner is dan andere steden in Perú is het goed er rekening mee te houden dat de prijzen hoger liggen dan in andere delen van het land. Als je iets buiten het centrum van Arequipa zoekt, vind je al snel lagere prijzen. Leuke plekken om koffie te drinken en wat te eten zijn Kaffeehaus, San Camilo Mercado, 7 vidas, en Farrens Irish Bar. Voor een rooftopbar voor een drankje tijdens zonsondergang zijn Waya Lookout, Las Terazzas en Sunset Rooftopbar aanraders. Bij Sunset Rooftopbar kan je ook een Pisco Sour workshop volgen, zodat je daarna de bekendste cocktail van Perú zelf kan maken. De workshop duurt een uur, kost 30 sol/$7,50 per persoon en reserveren kan door contact op te nemen met Sunset Rooftopbar. De workshops vinden plaats tussen 13.00 – 16.00 uur.

Als je in Arequipa op zoek bent naar een souvenir dan vind je er vele winkels met mooie kwaliteit producten van bijvoorbeeld alpaca en lama wol. Galeria Artesanal Tumi de Oro is een lokale markt waar je ook veel souvenirs en lokale producten kan vinden.

Free Walking Tour

Om de stad snel te leren kennen is een Free Walking tour een goede mogelijkheid. Dagelijks, vaak meerdere keren per dag, bieden verschillende bureau’s een Free Walking tour aan. Onder andere de Guru Walk tour en Free Walking Tours Perú zijn aanraders. De tours duren vaak tussen de 2 en 3 uur en leiden je langs de mooiste plekken van de stad. In Arequipa eindigen de tours vaak op een uitkijkpunt of bij een van de Rooftopbars. De tours zijn gratis maar een tip voor de gids nadien is aan te bevelen. Ook is aanmelden voor de tour aan te raden en soms zelfs verplicht.

Santa Catalina Klooster

Het Santa Catalina Klooster is misschien wel het mooiste klooster van Latijns Amerika. In 1580 werd de eerste mis gehouden in het klooster. Het is niet geheel duidelijk of het klooster nog bewoond wordt door nonnen, maar desondanks kan je wel een kijkje nemen in het klooster hoe er voorheen geleefd werd. Het klooster kent talloze kamers en ruimtes en de muren van het klooster zijn in helder terracotta rood en blauw geschilderd. Het klooster is groot en binnen de muren vallen de geluiden van de stad weg. Een bezoek aan het Santa Catalina Klooster kost tussen de 1 en 2 uur, afhankelijk van je eigen tempo. Het Klooster is dagelijks geopend van 9.00 – 18.00, met als laatste toegangsmogelijkheid om 17.00 uur, en de entree kost 45 sol/$12 per persoon. Op donderdagavond is het Santa Catalina Klooster geopend tot 20.30 uur, laatste toegangsmogelijkheid om 19.30 uur.

Uitkijkpunt Yanahuara

Arequipa is omringd door 3 vulkanen, Chachani, Pichu Pichu en Misti, waarvan de Misti vulkaan een actieve vulkaan is. Vanuit het centrum kan je in 20 minuten naar het Yanahuara uitkijkpunt lopen. Vanaf daar heb je uitzicht op alle 3 de vulkanen. Het uitkijkpunt zelf is niet zo bijzonder maar het uitzicht op de omgeving wel.

Colca Canyon

De Colca Cañon is een van de diepste kloven ter wereld en het leefgebied van de Condor vogel. Vanuit Arequipa kan je gemakkelijk naar de Colca Canyon reizen om daar te hiken. Meer details over de Colca Canyon en hoe je een trip daar naartoe organiseert vind je hier.

Hoe kom je there and back?

De bus

Je komt in Arequipa gemakkelijk met de bus. Vanuit Ica en Nazca gaan er nachtbussen naar Arequipa, een rit van 10 – 12 uur. Ook vanuit Cusco kom je met een nachtbus in Arequipa. Vanuit Arequipa kan je naar Puno (5,5 uur), Cusco (10 uur) en Chili (ruim 6 uur) reizen. Naar Cusco gaan alleen nachtbussen. Tickets kan je online boeken bij de verschillende busmaatschappijen zoals Civa, Cruz del Sur of Jean Buss of via Redbus.pe. Ook kan je op het busstation van Arequipa tickets kopen voor je bestemming.

Privé Transport

De route van Arequipa naar Cusco is een mooie route door de bergen. Als je de route overdag wilt afleggen kan je ervoor kiezen met een taxi te gaan. Vooral als je met ongeveer 4 personen bent kan dit al snel veel voordelen hebben. Het kan al goedkoper zijn dan de bus, de auto is vaak sneller én je kan stoppen wanneer je wilt, want op deze route ga je zeker alpacas, lama’s en vicuñas in het wild tegenkomen. De pauzes en stops kan je afspreken met de chauffeur. Bijvoorbeeld Transportes Caminos del Inca is een taxiservice die transport naar Cusco kan organiseren. Reken op een prijs van 90 – 150 sol/$22,50 – $42 per persoon, afhankelijk van het aantal personen en grootte van de auto. Je vindt Transportes Caminos del Inca tegenover Terminal Terrestre de Arequipa (zie Google Maps).

De trein

Vanaf Arequipa ligt er een treinspoor dat via Arequipa, Puno en Cusco, helemaal doorloopt tot aan Aguas Calientes, de uitvalshaven van de Machu Picchu. Als je meer in stijl en een andere manier van reizen wilt ervaren kan je met de trein gaan. Deze manier van reizen is exclusiever en prijziger. Peru Rail is de organisatie waarbij je tickets boekt. Als je van Arequipa naar Cusco wilt reizen met de trein reis je via Puno, kost dat 2 dagen en heb je je eigen suite/cabine tot je beschikking, met eigen badkamer en kleine woonkamer. Ook alle maaltijden zijn inbegrepen. Hiervoor betaal je ongeveer $3.700 voor 2 personen.