Luxemburg

Content.

Binnen een paar uur kan je er al zijn, Luxemburg stad. De naam van de stad betekent ‘Kleine burcht’ dat kenmerkend voor de stad is. De hoofdstad leent zich goed voor een stedentrip, want het is niet groot en daarom ideaal voor een weekend weg. Je waant je al snel in een andere wereld, omdat de regio rondom Luxemburg heuvelachtig is en dat zie je ook terug in de stad. De straten variëren in hoogte door het relief en dat geeft leuke doorkijkjes wanneer je door de stad loopt. Wij gingen in de herfst en de verandering van kleur van de bladeren aan de bomen kleurde de stad nog eens extra mooi. Als je op reis gaat naar deze oude vestingstad bezoek dan het oude centrum met Kathedraal Notre Dame de Luxemburg, Place d’Armes en Place Guillaume II. Lager gelegen in het centrum vind je de Grund en buiten het centrum vind je Pont Adolphe met meerdere omliggende parken. De stad heeft ook meerdere musea die te bezoeken zijn, dus vervelen hoef je je niet in Luxemburg.

Oude centrum

In het oude centrum is het heerlijk om door de straten te lopen en ergens uit te komen. Zo loop je vanzelf langs Kathedraal Notre Dame de Luxemburg, over Place d’Armes en Place Guillaume II.  De architectuur van het oude centrum maakt het fijn om rustig de meerdere gebouwen te bekijken en omdat het centrum op grotere hoogte ligt dan andere delen van de stad geeft het oude centrum ook meerdere doorkijkpunten.

Kaale Kaffi

Zin in een pauze in het oude centrum? Kaale Kaffie is een gezellige en sfeervol ingerichte koffiezaak, vol oosterse decoratie. Heerlijk om even in de louncebanken neer te ploffen met een bak koffie en huisgemaakte cake of taart. En zo waan je je even in een andere wereld. 

De Grund

Door de stad stroomt de Alzette rivier. De wijk bij deze rivier wordt ook wel de Grund genoemd, ligt tientallen meters lager dan de rest van de stad  en is een bruisende (studenten)wijk. Vanaf het oude centrum is de Grund vanaf een afstand en hoogte te bekijken, maar het is net zo leuk om door de straten, stegen en over de pleinen van de wijk zelf te lopen. De Grund straalt een gezellige sfeer uit met leuke restaurants en cafés. 

Pont Aldophe

Deze oude brug uit het begin van de 20e eeuw is 150 meter lang en op zijn hoogste punt 42 meter, letterlijk een hoogtepunt. Vanaf de brug, maar ook vanaf de verschillende omliggende parken, zoals Parc de la Pétrusse en Parc municipal de Luxembourg, heb je een mooi uitzicht over de stad, omdat zowel de brug als de parken hoger gelegen zijn. Een fijne plek om te ontspannen van de stad en de stad vanuit een ander oogpunt te bezichtigen.

Van & naar het centrum

Je kunt zowel met de auto als met de trein naar Luxemburg stad gaan. Een auto zal je in het centrum en de nabij gelegen wijken niet nodig hebben, want alles is te lopen, de afstanden zijn klein. Als je met de auto komt, houd er dan rekening mee dat de straten vaak klein zijn en parkeren lastig kan zijn. Zoek of een hotel met parkeergelegenheid of zoek van tevoren waar je het beste kunt parkeren.