Tegucigalpa

Content.

Tegucigalpa is de hoofdstad van Honduras en met circa 1,2 miljoen inwoners ook de grootste van het land, gevolgd door San Pedro Sula. In eerste instantie oogt de stad grijs en grauw en wordt het daarom ook snel overgeslagen. Maar als je de plekken weet, hebben de stad en de omgeving best wel wat te bieden en kan het een fijne tussenstop zijn voordat je weer doorreist. Denk hierbij aan het mooiste uitzichtpunt van Tegucigalpa Picacho, nationaal park La Tigra en de kleine omliggende dorpjes Cantarranas, Valle de Angeles en Santa Lucia.

Eten en drinken

Wat betreft eten en drinken kan je voor lekkere koffie het beste terecht bij Espresso Americano, een bekend koffiehuis door heel Hondura, te vergelijken met een Starbucks. Al zijn er ook heel gezellige lokale koffiehuizen, zoals El Paraiso in het centrum van Tegucigalpa.

Voor een wat luxer etentje kan je heerlijk dineren bij Arno’s of La Cumbre (die vlak bij Picacho ligt). Europese prijzen, maar ook Europese kwaliteit. Tegenover winkelcentrum Multiplaza (de grooste en modernste van Tegucigalpa), vind je het hotel Intercontinentaal waar 3 restaurants gevestigd zijn en waar je lekker, luxe en wereldwijde gerechten kunt bestellen. Voor wat minder culinair maar nog steeds lekker kan je terecht bij La Creperia voor voornamelijk ontbijt en lunch en de Food Truckers voor lunch of diner. Voor fijne live muziek in het weekend en een Guinness kan je naar Irish pub McAllister. Ten noorden van Tegucigalpa vind je de entree van Nationaal park La Tigra en op de weg daar naartoe vind je Finca La Cantadora, waar ze onder andere huisgemaakte bramenwijn en pizza’s verkopen. Je kunt er heerlijk zitten en uitkijken over het heuvelachtige gebied.

Overnachten

Overnachten kan goed bij Hostel La Ronda die ook een rooftopbar/restaurant heeft met fijne sfeer. Hostel Palmira heeft 2 locaties met beide en dakterras, uitgebreide keuken en zowel dorms als privé kamers. Tevens zijn er veel moderne Airbnb’s in Tegucigalpa beschikbaar.

Park Picacho

Omdat Tegucigalpa gelegen is tussen de bergen, kan je de stad ook vanaf hoogte bekijken. Een bekende plek is Picacho, een Jezus beeld met een groot park dat hoger gelegen is en een mooi uitzicht over de stad geeft. Het park is groot en heeft meerdere uitkijkpunten. Tevens zijn er een aantal eettentjes voor eten en drinken.

Het park lijkt dichtbij de stad te liggen. En hemelsbreed is dat ook zo, maar het is niet aan te raden naar het park te lopen. De weg is stijl en je doorkruist een wijk die niet de meest veilige wijk van Tegucigalpa is. Omdat Uber in Tegucigalpa rijdt, kan je het beste met een Uber of andere taxi gaan. In ongeveer 40 minuten ben je boven. Het park is dagelijks geopend van 8.30 – 21.00 uur, waarbij vanaf 16.00 uur het avondtarief ingaat. Je betaalt 25 Limpira/€0,90 en voor tijdens zonsondergang 50 Limpira/€1,75. In het park zelf heb je ook nog een andere entree voor naar het Jezusbeeld zelf en daarvoor betaal je 20 Limpira/€0,75 extra.

Nationaal Park La Tigra

Ten noorden van Tegucigalpa vind je het Nationaal Park La Tigra. Het park kent 2 ingangen, een aan de zuidkant (Los Planes) vanaf Tegucigalpa en een aan de noordkant (El Rosario) bij San Juancito. De kant van Tegucigalpa ligt op ongeveer een uur rijden, waarbij je gedeeltelijk over zandwegen gaat. De entree is modern met routewijzers en met toiletten. Er zijn 7 wandelpaden aangelegd die goed aangegeven zijn en die varieren van gemakkelijk (650 meter) tot zwaar (6,3 km). Bij de langste hike wandel je van de ene ingang naar de andere ingang (Los Planes naar El Rosario) en kan dus beide kanten op. Het park is dagelijks geopend van 6.00 tot 16.00 uur en je betaalt €9 per persoon.

Ga je vanaf San Juancito het park binnen dan kan je heel fijn overnachten bij een Duits stel die een cabaña/houten hut hebben gebouwd midden in de bossen. Je kunt bij hen dineren en ontbijt is inbegrepen. Ze kunnen je ook halen en brengen vanaf San Juancito, Valle de Angeles of zelfs Tegucigalpa (tegen betaling). Een unieke ervaring in de natuur en een heerlijke plek om te zijn. Je vindt ze op Airbnb cabaña El Rosario, San Juancito. Tevens kan je vanaf de cabaña heel gemakkelijk een wandeling maken door La Tigra naar een waterval (ongeveer 3 uur) of nog langer want er zijn meerdere wandelroutes. Op de weg daarnaartoe vind je een aantal kleine restaurantjes waar je ook lekker lokaal kan lunchen en dan betaal je nog geen 2 euro per persoon. Wil je net even wat anders dan is deze trip zeker aan te bevelen. Daarnaast is een bezoek aan Nationaal Park La Tigra en de cabaña goed te combineren met een bezoek aan Cantarranas, Valle de Angeles en/of Santa Lucia.

Voor de ingang Los Planes van La Tigra is het alleen mogelijk om met eigen vervoer of een taxi/Uber te gaan. Wil je naar de ingang van El Rosario dan kan je met de bus naar San Juancito die langs de kleine dorpen gaat, een rit van ongeveer 1,5 uur vanaf Tegucigalpa. Vanaf daar zou je met een Uber/taxi naar boven kunnen gaan, want de ingang van het park ligt hoger gelegen in de bergen. Met eigen vervoer naar de cabaña of de ingang van het park is goed te doen. Houd er wel rekening mee dat de weg grotendeels een zandweg is en je rustig moet rijden. Google maps herkent de weg niet goed, maar je kunt de weg gewoon blijven volgen en uiteindelijk pakt maps de weg weer op. Vanaf Tegucigalpa ben je ongeveer 1,5 uur onderweg naar de ingang van het park met eigen vervoer.

Cantarranas, Valle de Angeles en Santa Lucia

Ten noordoosten van Tegucigalpa liggen 3 kleine karakteristieke dorpjes. Alle drie de dorpjes zijn klein, maar zijn daarom heel geschikt om te combineren voor een dagtrip vanaf Tegucigalpa of wanneer je ze combineert met een bezoek aan Nationaal Park La Tigra.

Cantarranas ligt het meest noordelijk, ongeveer om 1 uur rijden vanaf Tegucigalpa. In dit dorp vind je heel veel murals en dat geeft het dorpje een gezellige sfeer. Het wordt ook wel de ‘selfie village’ genoemd door de mooie en veelzijdige muurschilderingen.

Valle de Angeles is de grootste van de 3 en ligt op ongeveer 40 minuten rijden vanaf Tegucigalpa. Hier vind je een aantal plekken waar je souvenirs kunt kopen en zie je het oude Honduras terug. Als je zoekt op Google op Centro de artesania en Tienda de Artesanias dan vind je daar de souvenirswinkels. Tevens kan je in Valle de Angeles kwalitatief en verhoudingsgewijs goedkope leerproducten kopen.

Santa Lucia is het kleinste dorp op ongeveer 30 minuten rijden vanaf Tegucigalpa. Je kunt lekker koffie drinken bij een van de twee locaties van Bendito Cafe en lekker eten en drinken bij Garden Plaza of The Garden. Santa Lucia heeft een klein meertje waar je kunt waterfietsen en er zwemmen heel veel schildpadden rond.

Vanaf het tankstation Puma San Felipe bij winkelcentrum Los Proceres gaan er lokale bussen ‘Busses del occidente de Honduras’ tussen 5.00 – 18.00 uur naar en van Valle de Angeles. Uber werkt ook in en rondom Tegucigalpa en is een makkelijk en fijn alternatief. Vanuit hostel Palmiras worden shuttles/tours aangeboden naar onder andere La Tigra en Valle de Angeles. Bij hen informeren kan helpen om te zien wat andere mogelijkheden zijn.

Hoe kom je there and back?

Vanaf Copán gaat er een bus van onder andere Hedman Alas naar Tegucigalpa. Deze gaat via San Pedro Sula en doet er in totaal zo’n 8 uur over. Deze tickets kan je online boeken.

Kom je vanaf San Pedro Sula dan kan je ook met Hedman Alas gaan. Maar ook busmaatschappij Christina of Viana gaan vanaf San Pedro Sula naar Tegucigalpa. ‘

Vanaf Lago Yojoa kan je met Hedman Alas. Er gaan lokale bussen, maar met Hedman Alas is het meest gemakkelijk, veilig en snel. Als je bij D&D Brewery verblijft bij Lago Yojoa dan kan je via hun website ook bustickets boeken.  

Kom je vanaf de grens van Nicaragua dan neem je vanaf de Los Manos grens een bus naar El Paraiso of Danlí en stap je daar over op een bus naar Tegucigalpa. Dat duurt in totaal een kleine 2 uur en kost ongeveer €4,50 in totaal. Vanaf de El Espino grens neem je de bus naar Choluteca en stap je daar over op een bus naar Tegucigalpa. Deze rit duurt ongeveer 4 uur.