Lago Yojoa Honduras

Lago Yojoa

Content.

In het midden van het land ligt het grootste meer van Honduras, Lago Yojoa. Een meer dat bekend staat om de visserij, voornamelijk de tilapia vis. Er zijn dan ook voldoende mogelijkheden om pescado frito (gebakken vis) te eten. Rondom het meer zijn de restaurants met gekleurde steigers en uitzichten niet te missen. Het maakt ook weinig verschil welke je kiest, het aanbod is ongeveer overal gelijk. Tevens staat deze regio bekend om de ananassen. Als je langs het meer rijdt zul je meerdere kraampjes met opgestapelde ananassen vinden.

D&D Brewery

Maar je hoeft je tijd niet alleen te spenderen aan eten. Er zijn ook een aantal activiteiten beschikbaar die je prima zelf kunt ondernemen. Als je als uitvalsbasis Hotel D&D Brewery neemt (aanrader), dan je vandaaruit naar het park los Naranjaos waar je kunt kajakken van een boottocht kunt maken. D&D Brewery is een aanrader omdat het goede en schone kamers aanbiedt voor een schappelijke prijs (ongeveer €10 per persoon per nacht). Daarnaast brouwen ze hun eigen heerlijke bier en hebben ze een heel lekker en betaalbaar menu. Tevens is het een plek waar veel buitenlandse reizigers komen en hangt er daardoor ook altijd een gezellige sfeer. Er worden meerdere activiteiten aangeboden. Op hun website vind je meer accurate informatie.

Pulhapanzak waterval

Vanaf D&D Brewery kan je naar de Pulhapanzak waterval. Deze bulderende waterval is 43 meter hoog en het water stroomt daar het hele jaar door met een flinke kracht naar beneden. Toegangsprijs is 80 limpira/€3 voor het bezichtigen van de waterval en het zwemmen in de rivier voor de waterval. Er zijn 2 platformen om de waterval te zien, de eerste is duidelijk aangegeven, voor de tweede moet je iets verder doorlopen en loop je uiteindelijk via traptreden naar beneden. Daar volg je het pad totdat je in de nevel van de waterval afkoelt.

Als je wilt kan je over de waterval ziplinen, al zijn de afstanden kort en is het hem misschien niet helemaal het geld waard (550 limpira/€20). Je kunt er ook voor kiezen een tour te doen met gids die je achter de waterval leidt. Hiervoor betaal je 160 limpira/€6 en houd er rekening mee dat je nat wordt. Je zwemt in het water, en klimt en springt van de rotsen.

Je komt bij de Pulhapanzak met een taxi (ongeveer 40 minuten vanaf D&D Brewery) of met de bus via Peña Blanca naar San Buenaventura.

Nationaal Park Cerro Azul Meambar

Dit nationale park staat bekend om de vele soorten vogels die er te zien zijn, waaronder toekans, kolibries en ara’s. Vanaf de Panacam Lodge zijn 4 goed aangegeven wandelpaden aangelegd die langs watervallen leiden. De langste is bijna 7 kilometer lang en brengt je naar het hoogste punt van het nationale park. Het is aan te raden eerst naar het hoogste punt te lopen (volg de route op de kaart met de klok mee). Het eerste stuk is best stijl en loopt pittig omhoog, maar het uitzicht bovenop is prachtig. Op de terugweg kom je een aantal uitkijkpunten en watervallen tegen, zodat je tussendoor kunt uitrusten van de hike. En uiteindelijk plof je bij de Panacam Lodge neer met een drankje en kijk je je ogen uit naar de vele soorten kolibries die je daar om de oren vliegen. Ze komen af op de opgehangen bakjes met suikerwater, maar toch.

Je komt bij de Panacam Lodge vanaf D&D Brewery door met de bus naar Peña Blanca te gaan. In het centrum wacht je aan de kant van de weg op de bus die naar La Guama gaat. Daar stap je uit en het laatste stuk over een onverharde weg omhoog, gaat met een mototaxi (tuctuc). Spreek voor de mototaxi van tevoren een prijs af. De prijs van de bussen ligt per rit rond de €1 – €2. In totaal duurt de reis naar Panacam Lodge ruim een uur. Als je wilt kan je ook bij de lodge overnachten.

Hoe kom je there and back?

Het meer van Yojoa ligt op de weg tussen Tegucigalpa en San Pedro Sula. Er rijden verschillende shuttles, maar je kunt ook de bus pakken vanaf de 2 grote steden. Let er wel op dat als je naar D&D Brewery wilt, je niet naar halte Lago Yojoa moet, omdat de halte Lago Yojoa aan de zuidkant van het meer is terwijl de Brewery aan de noordkant van het meer ligt. Op de website van D&D Brewery (ddbrewery.com) staat precies beschreven hoe je er komt vanuit alle windstreken.