Otavalo

Content.

Otavalo is een klein stadje, gelegen in het noorden van Ecuador. Omgeven door een prachtige omgeving van bergen, vulkanen en meren, maar een nog onbekende plek in Ecuador onder de toeristen. De lokale bevolking weet Otavalo echter wel te vinden, want Otavalo staat bekend om zijn grote markt op het centrale plein. Otavalo is kleurrijk, veelzijdig en rustig. Als je een natuurliefhebber bent kan je je hier rustig een aantal dagen vermaken. Kom je vanuit Colombia of ga je naar Colombia, dan is Otavalo een goede uitvalsbasis. Wat is er te doen in Otavalo en hoe kom je there and back?

Het centrum en de lokale markt

Otavalo is als stadje niet het meest bijzondere plekje van Ecuador. Het is klein en overzichtelijk, heeft een aantal kerken te bezoeken en een aantal leuke plekken om te eten en te drinken. Een lekkere kop koffie haal je bijvoorbeeld bij Yannuk en La Cosecha, en lekker eten in de avond kan bijvoorbeeld bij La Taberna.

Elke dag wordt er op het centrale plein Plaza de Ponchos/Mercado Artesenal Otavalo een markt georganiseerd met lokale producten zoals kleden, kleding, sierraden, souvenirs en accessoires. Je vindt er vooral veel kleur en vriendelijke mensen die je graag willen helpen. Maar op woensdag en voornamelijk zaterdag is de markt nog uitgebreider dan op de andere dagen en komen er ook veel mensme van buitenaf naar Otavalo toe. Otavalo is rustig en een fijne plek om te zijn. Heb je niet zoveel tijd, dan kan je er ook voor kiezen om met een dagtrip vanuit Quito naar Otavalo te gaan. Zie hieronder hoe je in Otavalo komt.

Goed om te weten is dat Otavalo is gelegen op 2.532 meter hoogte. Als je in de omgeving wilt gaan hiken, houd dan rekening met kans op hoogteziekte. Symptomen hiervan zijn een licht gevoel in het hoofd, beetje duizelig, last van de maag of lastiger ademen. Een dag wennen aan de hoogte kan vaak al helpen om de kans op hoogteziekte te verkleinen.

Cuicocha kratermeer

Een populair en bekend kratermeer, op 3.246 meter hoogte, is het Cuicoha kratermeer. Het meer is 3 kilometer in doorsnede en heeft twee eilanden in het midden. Door de vorm van het grootste eiland, wordt het meer ook wel ‘Cavia meer’ genoemd. Bij het meer vind je een restaurant waar je ook een boottocht kan doen, voor $3,50 voor een volwassene. Maar de highlight van het meer is de wandeling rondom het meer. Het is een 12 kilometer lange hike, die tussen de 5 en 6 uur duurt. Het pad is duidelijk aangegeven en gaat op en neer, met soms een paar steile stukken ertussen. Officieel wordt aangegeven het rondje tegen de klok in te lopen, maar als je bij “de uitgang” start, loop je eerst het meest steile en hoge gedeelte. Ondanks dat het een pittige hike kan zijn, zijn de uitzichten steeds fenomenaal. Ook heb je prachtig uitzicht over de omgeving en de berglandschappen in de verte. Neem je tijd voor de wandeling, want je loopt op hoogte. Je kan er ook voor kiezen een deel van de wandeling te lopen.

Je komt bij het Cuicocha meer door met de bus vanaf de Terminal Otavalo naar Quiroga te gaan. Deze rit duurt ongeveer 30 minuten en kost $0,40. Vervolgens ga je met de taxi naar het Cuicocha meer, want er is geen bus die hier rijdt. Deze rit kost $5 en duurt ongeveer 20 minuten. Heb je nog tijd over dan kan je er voor kiezen Cotacachi te bezoeken. Een klein dorpje verderop. Je kan met de bus vanuit Quiroga of je betaalt een dollar meer en de taxi brengt je vanaf het Cuicocha meer daar. Vanaf het centrale plein vertrekken weer bussen naar Otavalo.

Peguche waterval

Vlak bij het centrum, op iets meer dan 3 kilometer van Otavalo, vind je de Peguche waterval. Een 18 meter hoge waterval, omgeven door groen en natuur. De waterval ligt in een park dat gratis te bezoeken is, maar er is wel gelegenheid om een donatie te doen. Een heerlijke halve dagactiviteit, voor als je even de stad uit en de natuur in wilt.

Je komt bij de Peguche waterval door met een taxi te gaan voor een paar dollar. Je kan ook met de bus, die ongeveer elke 30 minuten vertrekt vanaf de Terminal de busses Otavalo. De bus doet er ongeveer 15/20 minuten over. Ook kan je lopend naar de waterval.  Vanuit het centrum loop je naar Avenuda Atahualpa en volg je vanaf daar voor een deel het spoor. Op Maps.me is de route goed te volgen. Je doet er dan ongeveer 45 minuten over.

Vulkaan Fuya Fuya en het Mojanda meer

Vulkaan Fuya Fuya en het Mojanda meer zijn een weinig bezochte plek rondom Otavalo, maar wel een plek die het bezoeken waard is. De Fuya Fuya vulkaan is een inactieve vulkaan die je kan beklimmen en daardoor uitzicht geeft over het Mojanda meer en de omgeving. Het is een vrij steile klim, want in 2 kilometer afstand, klim je zo’n 500 meter. Je begint op 3.735 meter en de top is op 4.286 meter hoogte. Voornamelijk het laatste gedeelte is steil, maar de uitzichten maken alles goed. Het is fijn om de route, hoewel die vrij duidelijk is, op Maps.me bij je te houden. Daarnaast is het aan te raden de hike in de ochtend te plannen. Houd in totaal rekening met 6 uur. Om er te komen kost 1 uur, de hike 3 – 4 uur en dan nog een uur terug. Het weer verandert heel snel, maar in de ochtend heb je de meeste kans op helder weer. Omdat je op hoogte bent, kan het best snel afkoelen. Houd hier rekening mee met je kleding.

Je komt bij het Mojanda meer en de Fuya Fuya berg met de taxi. Er rijdt geen bus op deze route, dus is de taxi de enige mogelijkheid om te gaan. De rit duurt ongeveer 50 minuten en kost $35 voor heen en weer. Spreek bij aankomst bij het meer een tijd af met de taxichauffeur wanneer hij je weer op moet komen halen. Verwacht voor de hike ongeveer 2 uur nodig te hebben om op de top te komen, en 1 uur om naar beneden te gaan.

Hoe kom je there and back?

Otavalo is een ideale bestemming voor als je van of naar Colombia reist. Je komt in Otavalo vanaf de grens, via Tulcán. De busreis van Tulcán naar Otavalo duurt ongeveer 3 uur en kost $4,50. San Cristobal is onder andere een busmaatschappij die op deze route rijdt. Er gaan voldoende bussen per dag van Tulcán naar Otavalo/Quito. Als je tickets haalt op het busstation van Tulcán, dan moet je waarschijnlijk ook een briefje met een QR code kopen. Die heb je nodig om naar de vertrekhal te gaan. De QR code kost $0,25, betaal je bij een bord waarop iets met ‘Ingreso’ staat en je hebt er 1 per gezin nodig. Let op, de bussen in Ecuador vertrekken op tijd. De bus vanaf Tulcán stopt buiten Otavalo, op ongeveer 2 kilometer van het centrum, aan de snelweg. Je kan een lokale bus naar het centrum nemen ($0,30, 10 minuten), met de taxi gaan of lopen.

Wil je vanuit Otavalo de regio in dan kan je naar de terminal Transportes Otavalo. Als je naar Quiroga of Cotacachi wilt dan neem je vanaf daar de bus. Vraag gerust even rond welke bus je moet hebben, waarschijnlijk de bussen die in een rij naast elkaar staan. Naar beide dorpen duurt het ongeveer 30 minuten en elke rit kost steeds $0,40. Je betaalt in de bus, gedurende de rit.

Wil je naar Mindo vanuit Otavalo dan reis je via Quito. Van Otavalo naar Quito gaat er elke 15 minuten een bus. Je betaalt in de bus, gedurende de rit. Het kost $3 per persoon en je doet er ruim 2 uur over om in Quito aan te komen. Je komt aan op busstation Terminal Carcelén. Voor Mindo moet je overstappen, naar busstation la Ofelia.