Guatapé

Content.

Guatapé is vol met kleur, versieringen op de huizen, een knus centrum en gelegen in een prachtige omgeving. Voornamelijk de grote rots Piedra del Peñol is een trekpleister, maar ook de omgeving van Guatapé is het bezoeken waard. De bijzondere omgeving is ontstaan doordat in de jaren ’70 de Guatapé – dam is aangelegd om elektriciteit te kunnen leveren aan Medellín. Als gevolg van de dam ontstond het kunstmatige stuwmeer, waardoor er nu tientallen eilanden te zien zijn. En inmiddels is Guatapé uitgegroeid tot een populaire plek onder zowel buitenlandse als lokale toeristen. Guatapé is als dagactiviteit vanuit Medellin te bezoeken, maar als je de drukte wat wilt vermijden of gewoon wat rustiger aan wilt doen dan is het aan te raden minstens 1 nacht in Guatapé te verblijven. Wat kan je allemaal doen in en rondom Guatapé? En hoe kom je there and back?

La piedra del Peñol

Ook wel El Peñón de Guatapé genoemd, is de grote rots die op ongeveer 4km voor Guatapé ligt. Tegen de rots aan is een trap gebouwd met 659 treden. Je kunt vanaf het eerste uitkijkpunt ook nog verder omhoog lopen, de toren in. Vanaf boven, beide uitkijkpunten, heb je een prachtig 360˚ uitzicht over het stuwmeer, de eilanden en de omliggende bergen. In totaal loop je dus wel meer dan 700 traptreden omhoog.

De rots is dagelijks geopend voor publiek, van 8.00 – 16.00 uur en kost 20.000 pesos/€5 om te beklimmen. Bij de ingang zijn meerdere restaurants, bars en souvenirwinkels te vinden. Omdat Guatapé bij vele mensen een populaire plek is, en veel mensen vanuit Medellín via een dagtrip een bezoek brengen aan de omgeving, kan het erg druk worden. Het is aan te raden het weekend te vermijden, vroeg in de ochtend te gaan (voor 10.00 uur voordat de bussen komen) of juist aan het einde van de middag.

Je komt bij de rots door er lopend heen te gaan, dit duurt een klein uur, langs de grote weg. Gemakkelijker en sneller is de mototaxi/tuctuc. Zij rijden heen en weer voor een vaste prijs van 12.000 pesos/€3 enkele reis.

Het centrum

Het centrum van Guatapé bestaat uit het centrale plein bij de kathedraal, waar meerdere cafés en restaurants aan gelegen zijn. In het weekend, wanneer vele mensen Guatapé weten te vinden, kan je activiteiten op het plein verwachten.

Een rondje door de stad lopen is al een leuke activiteit opzich. Er is zoveel te zien. De huizen zijn niet alleen vrolijk gekleurd, ook zijn er vele versieringen te vinden. Calle del Recuerdo is een populaire straat. Hier hangen vele gekleurde paraplu’s,, souvenirwinkeltjes, vind je het plein Plazoleta de Los Zócalos en Zocarolls. Deze laatste is de plek waar je de lekkerste cinnamonrolls van de stad kan krijgen. Een vrolijke straat die ook erg druk kan worden. Als je in deze straat omhoog loopt, de trappen op, kom je op Calle 29. Ga iets naar links en dan vervolgens de eerste straat weer rechts, hier is het vervolg van Calle de Recuerdo en ook een vervolg van een klein straatje met vele gekleurde huizen. Ook vind je hier de populaire en gedetaileerde fontein Fuente de la Calle del Recuerdo.

Guatapé vanaf het water

Aan de boulevard van Guatapé, aan de waterkant, is de haven te vinden. Hier vind je meerdere boten, maar ook verhuurbedrijven die boottochten aanbieden. De boottochten laten je de omgeving zien en ook kan je naar een van de (nu verlaten) huizen van Pablo Escobar varen. Ook kan je vanaf de haven andere activiteiten ondernemen. Zoals het huren van een waterscooter, je kunt gaan waterskiën, kayakken of wakeboarden.

Motor/scooter huren

Heb je meer tijd, dan is het verkennen van de omgeving met motor of scooter een ideale activiteit. De omgeving leent zich daar perfect voor. Rijdt bijvoorbeeld vanaf Guatapé naar het klein dorp San Rafael, 27 km en 40 minuten rijden vanaf Guatapé. Tijdens deze route rijdt je door berglandschap en heb je prachtige vergezichten. Ook kan je op de route meerdere watervallen bezoeken. De waterval Cascada La Samaria lijkt op Google zelf te bezoeken, maar eenmaal bij de plek aan de kant van de weg staan borden waarop je een gids kan bellen om de waterval te bezoeken. Waarschijnlijk ligt de waterval op privé terrein. Een andere waterval in de buurt is de waterval Cascada La Bonita. Persoonlijk een niet heel bijzondere waterval, maar heb je tijd dan is het wellicht het bezoek waard. Houd er rekening mee dat de eerste 3 km vanaf de hoofdweg geasvalteerd is, maar de laatste 4 km een zandweg met keien is. Rijd je op een scooter dan is het af te raden deze weg te rijden. Het is vooral de omgeving en de route die het het waard maken om de omgeving te verkennen.

Je kan een scooter/motor huren bij Guatapé Motos (zie Google) of op de hoek van Carrera 32 en de hoofdweg. In beide gevallen betaal je 25.000 pesos/€6,25 voor 1 uur en stijgen de prijzen met ongeveer 5.000 pesos/€1,25 per uur. Je kan ook voor een langere tijd, zoals 24 uur huren.

Paragliden en paardrijden

Net als op vele andere plekken in Colombia kan je in Guatapé paragliden met het stuwmeer, La Piedra del Peñol en de eilanden als omgeving. Of verken de omgeving per paard, waarbij het wel belangrijk is goed te kijken of het paard er verzorgd uitziet. Voor het paragliden betaal je 200.000 pesos/€50 en voor het paardrijden betaal je 45.000 pesos/€11,25 per uur.

Hoe kom je there and back?

Je kan naar Guatapé met een (dag)tour, maar je kunt ook heel gemakkelijk zelf gaan. Het voordeel daarvan is, is dat je alle vrijheid hebt om te gaan waar je wilt. Je kan met de bus, die vertrekt vanaf Terminal de Transporte Norte. Ga naar loket 14, dan zie je al wel dat de bus naar Guatapé vanaf daar vertrekt. Je hoeft geen reservering te doen, de bus vertrekt heel frequent, ongeveer elk half uur. Kaartjes kan je ter plekke kopen en kosten 17.000 pesos/€4,25 enkele reis. Wil je terug naar Medellín, dan is het goed om te weten dat de bus elk uur vertrekt, om half, en in de middag iets vaker dan elk uur. De reis van Medellín naar Guatapé en visa versa, duurt ongeveer 2 uur. De bus rijdt via La Piedra del Peñol, net voordat je aankomt in Guatapé. Je kan er dus ook voor kiezen om bij aankomt direct de rots te beklimmen.