Kosten Perú

Content.

Hoeveel kost reizen in Perú? Kan je met een kleiner budget rondreizen of moet je een zak geld meenemen?

Perú hoeft niet persé een duur land zijn om te bereizen, maar dan moeten er wel keuzes gemaakt worden. De grootste kosten zitten in het vervoer tussen de bestemmingen en de activiteiten die je wilt gaan doen. Accomodaties en eten en drinken hoeven geen groot deel van je budget te beslaan. Als je wilt kan je prima met een kleiner budget rondreizen in Peru. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijke kosten die je kunt verwachten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de basic backpacker en de backpacker+ voor wie het allemaal wel wat luxer mag. De beschreven kosten zijn per persoon per dag, tenzij anders aangegeven.

Tevens is in dit overzicht een bezoek aan de Amazone uitgesloten. Zit je er over na te denken om een bezoek te brengen aan de Amazone, reken dan op een budget van tussen de $75 – $100 per persoon per dag. Dat is dan vaak inclusief transport, accomodaties, maaltijden, gids en eventuele andere benodigdheden.

Valuta en algemeen

In Perú is de de Peruaanse Sol de gebruikte munteenheid. Betalingen doen per pin is over het algemeen heel gebruikelijk, al kan het wel voorkomen dat je alleen contant kan betalen en/of men een extra commissie vraagt van tussen de 3% – 5% als je wel wilt pinnen. Vaak rekenen geldautomaten en Nederlandse banken ook extra kosten als je geld pint, dus kan het interessant zijn uit te rekenen wat voordeliger is, contant betalen of pinnen met extra commissie. Het is ook aan te raden na te gaan met welke Peruaanse banken je eigen bank afspraken en samenwerkingen heeft. Dan weet je of je pas ook werkt bij een bepaalde bank. Zowel Visa als Maestro wordt overal geaccepteerd. De pas van Rabobank werkte goed bij onder andere Red Unicard en de ING pas bij de onder andere BCP bank. Over het algemeen vind je in elke stad of dorp wel een pinautomaat. De enige plek waar je niet kan pinnen is in Cabanaconde waar je de Colca Canyon kan bezoeken.

Overnachtingen

De overnachtingen zijn een van de grootste kosten die gemaakt worden. In Perú hoef je niet duur te overnachten. Duurdere bestemmingen zijn Lima en Huacachina. Gemiddeld kost een bed in een dorm in een hostel tussen de $7,50 – $10, een 2 – persoonskamer met (gedeelde) badkamer kost ongeveer $20 per nacht, waarbij de luxere varianten vanaf $40 beschikbaar zijn. Bij veel hotels in Perú is het ontbijt inbegrepen. Slaap je afwisselend in een dorm en wil je af en toe een eigen kamer dan kan je rekenen op ongeveer $12,50 gemiddeld per persoon per nacht. Slaap je liever wat meer privé en luxer, reken dan op een gemiddelde van $22,50 per persoon per nacht.

Eten en drinken

In Perú kan je al heel goedkoop lokaal eten, zoals het menu van de dag (menú del día), kost vaak niet meer dan $3. Echter is de locatie waar je op dat moment bent van grote invloed op de prijzen van het eten. Als je in een restaurant eet betaal je al snel $7,50 – $10 voor een hoofdgerecht. Streetfood is een lekkere manier om goedkoop te kunnen eten. Voor zo’n $5 heb je een bord vol eten met een drankje. Gemiddeld genomen kost een koffie $2,25, een biertje $2,50 een lunch $5 – $10 en een diner $10 – $15. Ga je wat luxer en uitgebreider uit eten dan kan je rekenen op een gemiddelde van $20 per persoon. Veel ho(s)tels hebben ook de beschikking tot een keuken en in de supermarkten zijn alle gangbare producten te koop. Door zelf te koken kan je ook snel de prijzen voor eten en drinken lager houden.

Kook je veel zelf en eet je af en toe buiten de deur of haal je street food met zo nu en dan koffie of biertje op het terras, dan kan je rekenen op $15 gemiddeld per dag. Eet je graag buiten de deur en mag het wel wat luxer, dan kan je rekening houden met gemiddeld $30 per dag.

Activiteiten

De activiteiten in Perú lopen ver uiteen. Een bezoek aan de Machu Picchu, meedaagse trektochten en een meerdaagse trip naar de Amazone kunnen je budget aardig laten stijgen. Buiten deze activiteiten om is het afhankelijk wat je gaat doen. In het noorden van Perú, bij Huaraz, kan je veel dag- en meerdaagse tochten ondernemen. De activiteiten hoeven niet veel te kosten, een groot aantal van de activiteiten kost tussen de $12,50 – $20. Toch zijn er ook duurdere dagtochten te ondernemen waarbij je al snel $50 of meer per activiteit betaalt. Daarnaast betaal je in Perú ook geregeld voor de entree van de Nationale Parken, zoals bij Huaraz het Cordillera Blanca park, de Sacred Valley en de Rainbow mountains bij Cusco bijvoorbeeld. Reken hier steeds op een bedrag van tussen de $5 – $12,50 per activiteit. Ook het bezoeken van de Machu Picchu is in verhouding prijzig. Een entree tickets kost rond de $45, de reis ernaartoe kost tussen de $90 (bus) en $150 (trein). Daarbovenop komen nog de kosten voor eten, drinken en accomodatie in Aguas Calientes dat in verhouding duurder is. Ga je met een meerdaagse tocht zoals de Salkantay trek of de Inca Trail naar de Machu Picchu dan kan je rekenen op bedragen tussen de $120 en $500 voor een 4 daagse tocht (exclusief entree ticket). Deze prijzen wisselen omdat het bepalend is of je met of zonder tour gaat en of je de Salkantay trek of Inca Trail gaat doen.

Afhankelijk van wat je gaat doen, stel je je budget op. En voor in Perú is het aan te raden hier voldoende budget voor vrij te houden, want de activiteiten maken een reis door Perú bijzonder.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Perú is heel goed geregeld. En dat mag ook wel, want de afstanden in Perú zijn vaak lang. De bussen zijn daarom over het algemeen luxe en hebben genoeg ruimte. Lees in dit artikel meer over het vervoer in Perú. Omdat de bussen betrouwbaar en luxe zijn, betaal je verhoudingsgewijs ook meer voor het vervoer tijdens je reis. Voor een nachtbusreis tussen twee bestemmingen betaal je al snel tussen de $20 en $30. Kortere busritten kosten vaak niet meer dan $10, een rit in een minibus/colectivo zo rond de $5 en de taxiritten zijn heel betaalbaar. Uber werkt in Perú, maar voornamelijk in de grotere steden als Lima, Arequipa en Cusco. Soms kan het zelfs voordeliger te zijn een lokale taxi dan een Uber te nemen.

Overig

Andere overige kosten zijn bijvoorbeeld de was, transactiekosten van de bank, een simkaartje met data en souvenirs. Voor alle overige kosten rekenen we $50 per persoon.

Totaal

En wat kost dat allemaal totaal? Voor de totaal berekening gaan we uit van een reis van 3 weken door Perú, waarbij alleen met het OV gereisd wordt. Binnenlandse vluchten zijn mogelijk in Perú, reken dan op ongeveer $45 per persoon, met alleen handbagage. De reiskosten naar en van Perú en een bezoek aan de Amazone zijn niet meegenomen in de berekening. Omdat je in 3 weken niet genoeg tijd hebt om heel Perú te zien, wordt in de berekening rekening gehouden met een deel van Perú. Voor de Basic Backpacker 1 meerdaagse activiteit, een aantal dagactiviteiten en 3 lange afstandsbussen. Voor de Backpacker+ is een binnenlandse vlucht extra meegerekend en een extra activiteit. De kosten zijn per persoon.

De basic backpacker

Gemiddeld per overnachting $12,50 (dorm en privé kamer afgewisseld)

Eten en drinken per dag $15

Activiteiten totaal $175

Vervoer totaal met openbaar vervoer $150

Overig $50

Totaal voor 3 weken $952,50 gemiddeld $45,40 per dag.

Backpacker+

Gemiddeld per overnachting $22,50 (privé kamer of appartement met eigen badkamer)

Eten en drinken per dag $30

Activiteiten totaal $250

Vervoer totaal met openbaar vervoer $200

Overig $50

Totaal voor 3 weken $1602,50 per persoon, gemiddeld $76,30 per dag.