Marrakech

Content.

Een stedentrip naar Marrakech brengt je in een andere wereld vol kleur, smaak, geur en een rijke cultuur. Uiteraard is het heerlijk om door de souks te lopen, te (ver)dwalen en alle zintuigen te laten werken, maar de stad heeft meer bezienswaardigheden. Wandel door het oude centrum, de Medina en bezoek dus de souks, loop naar het grote Jemaa el Fna Plein, bezoek Jardin Majorelle in de wijk Guéliz, rust uit op een van de vele rooftops, bewonder de architectuur van de koranschool Medersa Ben Youssef, bezoek een van de vele musea en moskees, en als je tijd hebt maak een uitstap naar het Atlasgebergte en de Sahara woestijn. Voor een stedentrip kan je je in Marrakech zeker wel 4 dagen vermaken.

Medina en souks

De oude binnenstad van Marrakech, de Medina, bestaat uit vele kleine straatjes en steegjes die niet eens op Google Maps te vinden zijn. Grote kans dat je de eerste keer snel niet meer weet waar je naar toe moet. Onthoud een paar vaste punten en je zult merken dat je na een aantal keer al snel weet welke richting je op moet lopen. Kijk ook vooral om je heen naar de sfeer en cultuur die de Medina uitstraalt.

Souks zijn vaak de meeste gave plekken om te zijn. Net als de souks in Jeruzalem zijn de souks in Marrakech heerlijke plekken om te struinen, alle geuren en kleuren in je op te nemen en je ogen uit te kijken naar de prachtige tapijten, lampen, aardewerken, de kleuren van de kruiden en het mooie textiel. Onderhandelen is hier echter niet uitgesloten, dus houd hier rekening mee als je iets moois ziet dat je wel wilt hebben. Op internet zijn vele onderhandel tips te vinden, maar houd vooral voor jezelf in gedachten wat je uit zou willen geven. Houd dat bedrag in gedachten als je onderhandelt, en vergelijk ook prijzen van verschillende plekken. Vele verkopers zullen je steeds willen vragen om te komen kijken. Dat kan voelen alsof je ook wat moet kopen of moet onderhandelen, maar vaak vinden de verkopers het ook alleen al fijn als je aandacht besteedt en interesse toont in hun verkoopwaar. Bekijk de spullen rustig en bedank dan vriendelijk als je niets vindt dat je wilt hebben en loop rustig door. Even goede vrienden. De sfeer en de knusse straten maken dat je je wel uren kunt vermaken in een souk.

TIP: In Marokko en ook in Marrakech is toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Er heerst een grote onderhandel-cultuur en er wordt geprobeerd om uit elke gunst winst te halen. Dat betekent dat je beter niet in kunt gaan op mensen die je de weg willen wijzen of ongevraagd advies geven. Ze zullen je daarna altijd om geld vragen en blijven aandringen. Bedank een keer vriendelijk, loop dan weg en negeer het.

Jemaa el Fna Plein

Het Jemaa el Fna Plein in het midden van de stad is niet te missen. Vanuit de souks loop je er vaak op uit. Het plein is omringd met restaurants en cafés, en wordt ‘s avonds volgezet met kraampjes. Je vindt er slangenbezweerders, straatartiesten, vrouwen die henna zetten, dierenacts en veel mensen. Je kijkt er je ogen uit, maar let wel op je spullen en laat je niet zomaar overhalen om iets te doen of te kopen. Blijf aardig, maar duidelijk. Er staan veel kraampjes op het midden van het plein waar je de lekkerste dingen kunt eten, genoeg keuze dus.

Vanaf het plein kan je ook heel gemakkelijk naar de zijstraten en anderen kleinere pleintjes in de buurt lopen. Daar vind je vele restaurants met een rooftop waar je even aan de drukte van de stad kunt ontsnappen. De prijzen verschillen enorm en je betaalt uiteraard meer op de plekken dichtbij het centrum. Maar het zijn heerlijke plekken om de zonsondergang te bekijken en te zien hoe de rustig doorleeft.

Jardin Majorelle

Deze wijk in de stad stamt uit de tijd dat de Fransen in Marrokko gingen regeren. Ze bouwden een eigen wijk Guéliz net buiten het centrum, waar nu nog Europese invloeden merkbaar zijn. Zowel in bouwstijl als in prijzen waan je je weer even in Europa, met brede boulevards, en grote en moderne gebouwen. Achter een van de muren in deze wijk ligt de botanische tuin van Yves Saint Laurent en Pierre Bergé, Jardin Marjorelle. In de tuin vind je niet alleen kleurrijke gebouwen terug, er zijn ook planten en bomen geplant uit 6 verschillende werelddelen. Een rustige, maar erg populaire oase in het midden van de wijk. Wil je echt rust in de tuin dan kan je het beste zo vroeg mogelijk in de ochtend komen. In de loop van de dag kan je verwachten dat je in een rij komt te staan. Toegang tot de tuin kost ongeveer €6,50 en je kunt je er zeker wel 2 uur vermaken. Tickets kan je ook online van tevoren reserveren via de website van Jardin Marjorelle, waarbij ook combinatietickets met bijvoorbeeld het museum mogelijk zijn. De tuin is geopend van woensdag tot en met zondag, van 9.00 – 18.00 uur waarbij tot 17.30 uur de laatste bezoekers worden binnengelaten.

Koranschool Medersa Ben Youssef

Deze 14e eeuwse en van origine belangrijkste koranschool van Noord-Afrika dient niet meer als koranschool, maar heeft wel een prachtige architectuur die te bezichtigen is. Tevens geldt hier ook dat deze plek een populaire plek is en de momenten aan het begin of juist aan het einde van de dag het minst druk zijn. Tijdens ons bezoek aan Marrakech was de school helaas gesloten voor een grootschalige renovatie en hij zou in 2020 weer geopend moeten zijn. Het is ons nog niet duidelijk of dit ook zo is.

Het Atlasgebergte en de Sahara

Wij reisden in december naar Marrakech en zaten met Oud & Nieuw in de Sahara woestijn. Een uitstap buiten de stad is zeker aan te raden, omdat de regio rondom Marrakech prachtig is. Het ruige atlasgebergte met daarna de zandheuvels van de Sahara brengen je weer in een andere wereld. Ruimte, vergezichten en uitgestrekte vlakten met heel veel zand, maar ook de mooiste zonsondergangen. Het kan erg koud worden in de woestijn dus houd daar rekening mee met je kleding. Zelfs in de zomer kan het afkoelen tot onder de 10 graden Celcius. Maar ‘s nachts wordt je vergezeld door een hemel met duizenden zichtbare sterren, een bijzondere ervaring. Wij reisden met een tour van Get Your Guide, omdat we weinig tijd hadden en op deze manier toch op plekken konden komen waar we naar toe wilden. De tour kostte €110,00 per persoon, voor 3 dagen, inclusief 2 nachten in een hotel en Bedoeïne tent midden in de woestijn, ontbijt, diner, vervoer, rondleidingen door de steden Ouarzazate en Merzouga en bezoek aan de filmset Aït-Ben-Haddou in Tinghir. In een korte tijd zie je veel, en Oud & Nieuw vieren in het buitenland is sowieso een aanrader.

Van & naar het centrum

Dit geldt ook voor het moment dat je landt in Marrakech. De meeste hotels liggen in de Medina, die grotendeels autovrij is. Dat betekent dat je vaak niet helemaal tot je hotel gebracht kan worden, het laatste stukje is te lopen. Een alternatief is een hotel buiten de Medina, want vaak kan je vanaf daar wel naar de binnenstad lopen. Het beste is om je privé vervoer vanaf het vliegveld van tevoren te regelen, via je hotel of het boeken van een pick-up. Kom je met de auto, dan kan je net buiten de Medina beveiligd parkeren.

TIP: Probeer er ook voor te zorgen dat je, voordat je het vliegveld verlaat, geld pint op het vliegveld. Een pinautomaat zoeken in de Medina is lastig en de kans bestaat dat jongens op straat met je meelopen en ongevraagd advies zullen vragen of geven in ruil voor geld.