Parijs

Content.

De hoofdstad van Frankrijk met als tweede naam de stad van de liefde, Parijs, leent zich uitstekend voor een stedentrip en een weekend weg. Met een aantal uur kan je je al in het centrum van de stad bevinden. Ondanks het knusse karakter van de stad liggen een aantal bezienswaardigheden best een eind bij elkaar vandaan. Het is dus prettig van tevoren te bedenken welke bezienswaardigheden je makkelijk kan combineren. En vergeet niet gewoon lekker door de stad te lopen en de sfeer in je op te nemen. 

Eiffeltoren & Park

Een van de meest bekende en bezochte bezienswaardigheden van Parijs, de Eiffeltoren. Met een hoogte van totaal 324 meter is de toren van verre zichtbaar. In totaal telt de Eiffeltoren 1665 traptreden, genoeg voor een flinke workout. De toren werd tussen 1887 en 1889 gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in 1889. En inmiddels is de toren een wereldbekend en populaire bezienswaardigheid. Je kunt de Eiffeltoren beklimmen. Afhankelijk van hoe hoog je wilt en of je met de trap, lift of allebei gaat betaal je tussen de €10,50 en €26,10 per persoon. Momenteel door de pandemie is de Eiffeltoren gesloten, anders zijn de openingstijden van 9.30 – 23.45 uur in het zomerseizoen en van 10.30 – 18.30 uur in het winterseizoen. In het park Champ de Mars, waar ook metrolijn 6 rijdt, kan je heerlijk even uitrusten met uitzicht op de Eiffeltoren. Wil je een ander uitzicht, loop dan naar Jardins du Trocadéro aan de overkant van de Seine.
Eifeltoren, Parijs, Frankrijk

Arc de Triomphe

Arce de Triompfe, Parijs, Frankrijk

Op Place Charles de Gaulle vind je een ander bekend bouwwerk van Parijs, de Arc de Triomphe. De bouw was klaar in 1836 en is nu een monument ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog. Het is een aanrader om de Arc de Triomphe te bezoeken aan het einde van de middag wanneer de zon ondergaat. In de schemering kleurt de Arc de Triomphe prachtig in combinatie met de verlichting op en rondom de Arc. Wil je de andere kant ook bezichtigen, neem dan de voetgangerstunnel die onder de weg doorloopt. Met de metro kom je er het dichtste bij met lijn 6, en stap dan uit op station Kléber. 

Sacré-Cœur

De Sacré-Cœur valt niet alleen op omdat die gebouwd op een heuvel, maar de witte kleur maakt het geheel compleet. En vanaf de basiliek heb je een prachtig uitzicht over de stad. De Sacré-Cœur is gebouwd in 1887 en van binnen versierd met schilderijen en beeldhouwwerken. Je kunt de basiliek bezichtigen, dagelijks tussen 6.30 – 19.00 uur, de tijden kunnen in het zomerseizoen veranderen. Op de site van de Sacré-Cœur vind je een rooster met actuele activiteiten en missen. De basiliek is gratis te bezoeken, wil je de koepel beklimmen dan koop je van tevoren een ticket in de basiliek. Je komt bij de Sacré-Cœur door 222 treden te beklimmen of om met de kabelbaan omhoog te gaan. Als je met de metro uitstapt op station Gare du Nord loop je er ook zo naar toe.
Sacré-cœur, Parijs, Frankrijk

Louvre

Louvre, Parijs, Frankrijk
Het meest bekende en veelzijdige museum van Parijs is het Louvre. Meerdere kunstgalerijen en exposities van vele tijdperken zijn te bezichtigen. De wijze waarop het museum is vormgegeven is schitterend, want het uiterlijk van elke gallerij is aangepast op het tijdperk dat past bij de expositie. Dat maakt het Louvre veelzijdig en interessant. Als je er toch bent, bekijk dan ook even de Mona Lisa.Het Louvre is momenteel door de pandemie gesloten. Houd de officiële site van het Louvre in de gaten wanneer deze weer opent. Als het museum weer geopend is betaal je €17,00 per persoon. Handig om te weten, je kunt het Louvre ook gratis bezoeken voor iedereen, op de eerste zaterdag van de maand van 8.00 – 9.45 uur en op 14 juli. En op vrijdag wanneer het museum tot laat geopend is kunnen jongeren tot 26 jaar vanaf 18.00 uur met een geldig legitimatiebewijs gratis naar binnen. Controleer zelf even of dit bij de heropening ook zo zal zijn. Je komt het gemakkelijkste bij het Louvre via metrolijn 1, stap uit op station Rivoli.

De Seine

Als je vanaf het Louvre via Jardin des Tuileries en Place de La Concore naar de Notre-Dame van Parijs loopt, loop dan langs de Seine en de meerdere bruggen die over de rivier zijn gebouwd. In dit gebied ervaar je de gezellige en knusse sfeer van Parijs. Langs de waterkant worden ook nog wel eens rijen met kraampjes neergezet waar je door de vele boeken en LP’s kunt neuzen op zoek naar wat moois. 

De Seine, Parijs, Frankrijk

Notre-Dame van Parijs

Notre-Dame, Parijs, Frankrijk
De beroemde en eeuwenoude kathedraal de Notre-Dame van Parijs is een bezoek waard. In de 12e eeuw gebouwd en in de 18e en 19e eeuw gerestaureerd. Door de brand van 15 april 2019 wordt de kathedraal momenteel ook weer opgebouwd en gerestaureerd, waardoor bezoek niet mogelijk is. Echter geen reden om daarom over te slaan, want de kathedraal is en blijft een prachtig bouwwerk. Wanneer de kathedraal weer geopend wordt voor publiek, verwacht dan lange rijen. De kathedraal was al populair en dat zal na de restauratie niet anders zijn. Kom je met de metro, ga dan met lijn 4 en stap uit op station Cité of Saint-Michel station. 

Van & naar het centrum

Het makkelijkste om naar Parijs te gaan is met de auto, echter eenmaal in de stad is dat niet meer de fijnste optie, want veel straten zijn of smal of druk of eenrichtingsverkeer. Houd ook rekening met het feit dat parkeren in de stad lastig kan zijn, zoek van tevoren even uit waar je het beste kan parkeren. Je kunt ook heel gemakkelijk met de trein vanuit Nederland naar Parijs, je bent er al met een paar uur. Of je gaat met het vliegtuig.Eenmaal in de stad zijn de afstanden vaak te groot om te lopen en biedt de metro een goede oplossing. Met 302 stations verspreidt door de stad ben je zo ergens dichtbij. Je kunt losse kaartjes kopen binnen bepaalde zones voor €1,90 per persoon, koop je er 10 dan betaal je €14,90. Een dag onbeperkt reizen met de metro kost in zone 1 + 2 €7,50 per persoon, voor zone 1 + 2 + 3 betaal je €10,00 per persoon en met zone 4 erbij betaal je €12,40 per persoon. Vaak red je het wel met deze zones, maar kijk zelf even welke tickets het best bij je passen.