Kopenhagen

Content.

In Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, waren we om Oud & Nieuw te vieren. Inmiddels vieren we dit al meer dan 10 jaar in verschillende buitenlandse (hoofd)steden. Door de loop van de jaren heen is gebleken dat dit een waardevolle traditie is. In ieder land wordt Oud & Nieuw op een andere manier gevierd, met andere tradities en gewoonten. 

Denemarken is vanuit Nederland met de auto prima in een dag te berijden. Wij hadden er langer over gedaan, dan van te voren gepland, al had dit voornamelijk te maken met een grote bui die overkwam, in combinatie met een wegdek met een slecht drainage-systeem.

Nyhavn

Een van de meest bekende en gefotografeerde plekken van Kopenhagen is Nyhavn. Langs deze haven staan kleurrijke huizen, waarvan enkele inmiddels een aantal eeuwen oud zijn. Daarnaast zijn in dit gebied veel restaurants en bars te vinden en is het daarmee een populair uitgaansgebied. Daarnaast vertrekken vanaf deze plek rondvaartboten, die vanuit deze haven de Hønsebroløbet op varen.

Aan het einde van Nyhavn is een brug gebouwd voor voetgangers en fietsers. Vanuit hier kan je snel in de populaire wijk Vrijstad Christiania komen. Deze wijk staat bekend om z’n hippiecultuur en is zeker de moeite waard om rustig doorheen te struinen.

Den Lille Havfrue

Den Lille Havfrue, in het Nederlands beter bekend als de kleine zeemeermin. Dit kleine beeldje is hét symbool van Denemarken. Het beeldje zelf is niet heel spannend, al zal de groep toeristen je anders doen geloven. 

Toch is het zeker de moeite waard om bij dit beeldje langs te gaan. Zo heb je natuurlijk een wezenlijk onderdeel van Denemarken meegepakt en ben je in de buurt van Kastellet. Dit is een stervormig fort omgeven door hoge wallen, waar je heerlijk overheen kunt lopen. 

Rundetaarn

Rundetaarn, de Nederlandse vertaling laat zich met ‘ronde toren’ wel raden. Deze eeuwenoude toren bevindt zich in het centrum van Kopenhagen. Bijzonder aan deze toren is, is dat je niet met een trap omhoog gaat, maar dat het oplopend pad. Een zogeheten ‘spiraalgang’. Het verhaal hierbij gaat is dat men de toren op deze manier heeft gebouwd, zodat de edelen met een paard omhoog konden. De toren werd voornamelijk gebruikt als sterrenwacht en om die reden is er in de koepel van de toren een grote telescoop te vinden. 

Wij gingen rond zonsondergang naar boven. Hiermee kregen we een prachtig uitzicht over de stad bij ondergaande zon. Dit is zeker een aanrader.

Let wel: vanwege de Covid-pandemie is de toren momenteel gesloten. Houd daarom de website van Rundetaarn in de gaten voor een eventuele heropening en de actuele prijzen.

Tivoli

Tivoli is een van de meest bekende pretparken in Denemarken en is gelegen in het centrum van Kopenhagen. Tevens is het een van de oudste pretparken ter wereld, het is namelijk opgericht in 1843. 

Naast dat dit een heerlijke plek is om een middag te spenderen, is dit ook een fantastische plek om Oud & Nieuw te vieren. In het park wordt rond middernacht een vuurwerkshow gegeven, die het de moeite waard maakt om te kijken. 

Om het park in te mogen betaal je 135 DKK, omgerekend ongeveer 18 EUR. Vanwege de Covid-pandemie is het verstandig om de website van Tivoli in de gaten te houden voor actuele informatie en openingstijden. 

Helsingør

Deze plek ligt zo’n 45 kilometer ten noorden van Kopenhagen. Behalve het gegeven dat in deze stad de mannelijke tegenhanger van de kleine zeemeermin staat – Han, the Little Merman – en het kasteel Kronborg, is deze stad verder niet heel interessant. Wij gingen er heen omdat het 1 januari was en veel gelegenheden gesloten waren. Om de dag te vullen besloten we naar Helsingør te gaan. Mocht je tijd over hebben, dan kan je hier altijd heen gaan. In alle andere gevallen is het advies om de stad over te slaan.

Op de route naar Helsingør ligt Jægersborg Hegn, een natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Dit gebied ligt zo’n 17 kilometer boven Kopenhagen en is met de auto goed te bereiken. Als je van wandelen houdt is dit zeker een aanrader om heen te gaan.

Van & naar het centrum

Wij gingen met de auto vanuit Nederland naar Kopenhagen. Feitelijk zijn er een tweetal opties die je kunt kiezen om Kopenhagen te bereiken:

  1. Via Odense alles over land of
  2. De veerboot vanaf Puttgarden naar Rødby Sogn en vanuit daar verder rijden naar Kopenhagen.

Wij kozen er voor om via Odense naar Kopenhagen te gaan, ook omdat dit goedkoper is. Voor de veerboot betaal je al snel 40 EUR of meer per persoon. Op de terugweg besloten we dezelfde weg te nemen. Naast de snelweg loopt een treinspoor en een juist op dat moment was een trein ontspoort (wat is de kans!). Dit zorgde ervoor dat we uren vertraging hebben opgelopen en uiteindelijk laat in Nederland terug waren. 

Verblijf

Voor ons verblijf in Kopenhagen hadden we via Airbnb een appartement geregeld. Groot fan van Airbnb zijn we overwegend niet, omdat het geregeld voorkomt dat je een appartement voor jezelf boekt en bij aankomst blijkt de eigenaar ook thuis te zijn. 

Echter, Kopenhagen is vrij prijzig en om die reden kozen we toch voor een appartement via Airbnb. Hier betaalden we uiteindelijk 316 EUR voor 4 nachten voor. 

Hoewel het appartement niet in het centrum gelegen was, konden we vanuit daar alles belopen. Je moet er alleen ‘niet vies’ van zijn om een eind te lopen. In dat geval is het advies om een verblijfsplek in het centrum te boeken, maar daar betaal je dan ook naar.