Kosten Colombia

Content.

Hoeveel kost reizen in Colombia? Kan je met een kleiner budget rondreizen of moet je een zak geld meenemen?

Colombia is een van de goedkoopste landen in Zuid Amerika. Uiteraard kan je het zo duur maken als je wilt, maar je kunt al gemakkelijk goedkoop uit eten, een drankje doen en slapen. Voor elk budget zijn er opties in Colombia. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijke kosten die je kunt verwachten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de basic backpacker en de backpacker+ voor wie het allemaal wel wat luxer mag. De beschreven kosten zijn per persoon per dag, tenzij anders aangegeven.

Valuta en algemeen

In Colombia is de Colombiaanse Peso de gebruikte munteenheid. Contant geld uit het geldautomaat halen kan nog wel eens extra kosten met zich meenemen. Het is aan te raden van tevoren na te gaan met welke Colombiaanse banken je eigen bank afspraken en samenwerkingen heeft. Dan weet je of je pas ook werkt bij een bepaalde bank. Zowel Visa als Maestro wordt overal geaccepteerd. De pas van Rabobank had de minste of transactiekosten bij de Davivienda bank en de ING pas de minste of geen bij de BBVA bank.

Op een aantal plekken, voornamelijk de kleinere dorpen en afgelegen gebieden, zijn de pinautomaten schaars. Ook kan het zo zijn dat hotels extra geld vragen wanneer je hen wilt betalen per pas. Dit kan wel oplopen tot 19% extra. Daarnaast rekenen de meeste restaurants ook automatisch servicekosten en tips bij de totaalprijs op.

Als je een pintransactie maakt, kan het zo zijn dat de medewerker je vraagt hoeveel ‘cuotas’ je het wilt hebben. Dit is een betalingswijze in Colombia om het bedrag op krediet in een aantal maanden af te betalen. Als je ‘una cuota’ aangeeft, wordt het bedrag eenmalig en in een keer afgeschreven.

Overnachtingen

De overnachtingen zijn een van de grootste kosten die gemaakt worden. Een bed in een dorm in een hostel kost tussen de €7,50 – €12,50, een 2 – persoonskamer met (gedeelde) badkamer kost ongeveer €25 per nacht, waarbij de luxere varianten vanaf €40 beschikbaar zijn. Slaap je afwisselend in een dorm en wil je af en toe een eigen kamer dan kan je rekenen op ongeveer €12,50 gemiddeld per persoon per nacht. Slaap je liever wat meer privé en luxer, reken dan op een gemiddelde van €20 per persoon per nacht.

Eten en drinken

In Colombia kan je al heel goedkoop lokaal eten. Echter is de locatie waar je op dat moment bent van grote invloed op de prijzen van het eten. Cartagena is een dure stad, terwijl de kleinere afgelegen dorpen weer veel goedkoper zijn. Ook streetfood is een lekkere manier om goedkoop te kunnen eten. Voor tussen de €3 – €7,50 kan je al heel lekker eten. Gemiddeld genomen kost een koffie nog geen €2, een biertje €1,50, een lunch €5 – €10 en een diner €10 – €15. Ga je wat luxer uit eten met een wijntje en uitgebreider uit eten dan kan je rekenen op een gemiddelde van €20 per persoon. Veel ho(s)tels hebben ook de beschikking tot een keuken en in de supermarkten zijn alle gangbare producten te koop.

Kook je veel zelf en eet je af en toe buiten de deur of haal je street food met zo nu en dan koffie of biertje op het terras, dan kan je rekenen op €10 gemiddeld per dag. Eet je graag buiten de deur en mag het wel wat luxer, dan kan je rekening houden met gemiddeld €27,50 per dag.

Activiteiten

De activiteiten in Colombia lopen ver uiteen. Een meerdaagse hike, zoals de Lost City Trek, kost al snel €400/500 per persoon voor 4 dagen en ook voor een meerdaagse trip naar de Amazone bij Leticia kan je op dezelfde prijzen rekenen. Paragliden, raften en andere sportieve activiteiten kosten vaak rond de €50. Hiken, huren van een scooter of motor, of een koffietour zijn dan weer de goedkopere activiteiten, daarvoor ben je ongeveer €15 per persoon gemiddeld kwijt per activiteit. Afhankelijk van wat je gaat doen, stel je je budget op.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Colombia is prima geregeld. Er rijden heel regelmatig bussen voor de langere afstanden (tussen de €10 – €20) en minibussen voor de kortere afstanden (voor een paar euro). Wil je een korte afstand met de taxi, spreek dan van tevoren even een prijs af. Vaak gaat het om een paar euro per keer. Ook de Ubers in de grote steden rekenen een schappelijke prijs. Reken op een gemiddelde van €3 per rit. In Medellín stad kan je heel gemakkelijk en goedkoop met de metro reizen. Elke rit kost ongeveer €0,70.

Wil je tussentijds met het vliegtuig van A naar B, dan betaal je vaak gemiddeld €50 voor een vlucht, inclusief bagage.

Overig

Andere overige kosten zijn bijvoorbeeld de was, transactiekosten van de bank, een simkaartje met data en souvenirs. Voor alle overige kosten rekenen we €50 per persoon.

Totaal

En wat kost dat allemaal totaal? Voor de totaal berekening gaan we uit van een reis van 3 weken door Colombia, waarbij alleen met het OV gereisd wordt voor de basis backpacker en 2 vluchten voor de backpacker +. Ook meerdaagse tours naar de Amazone en de Lost City Trek zijn niet opgenomen in de berekening. Net als de gemaakte kosten naar en van Colombia.

De basic backpacker

Gemiddeld per overnachting €12,50 (dorm en privé kamer afgewisseld)

Eten en drinken per dag €10

Activiteiten totaal €90

Vervoer totaal met openbaar vervoer €125

Overig €50

Totaal voor 3 weken €737,50 gemiddeld €35,12 per dag

Backpacker+

Gemiddeld per overnachting €20 (privé kamer of appartement met eigen badkamer)

Eten en drinken per dag €27,50

Activiteiten totaal €90

Vervoer totaal met openbaar vervoer en 2 binnenlandse vluchten €225

Overig €50

Totaal voor 3 weken €1362,50 per persoon, gemiddeld €64,88 per dag