Stockholm

Content.

Stockholm is de hoofdstad van Zweden en tegelijk ook de grootste stad van het land. Geografisch is Stockholm heel interessant, want het ligt op 14 eilanden die met elkaar verbonden zijn door middel van bruggen. Daarom wordt Stockholm ook wel het Venetië van het noorden genoemd. De stad bezit meerdere bezienswaardigheden waardoor Stockholm uiterst geschikt is voor een stedentrip. Je vind er talloze musea, gezellige restaurants en cafés, meerdere hippe wijken en prachtige architectuur. En niet alleen in de zomer, want in de winter, en met geluk met een beetje sneeuw, is de stad ook erg sfeervol. Wij gingen met Oud & Nieuw en vonden dat zeker een aanrader. De dagen zijn dan wel kort, maar de lampjes, het knusse oude centrum en de ligging maakten de reis juist uniek. 

Gamla Stan

Gamla Stan is ook wel het oude centrum van Stockholm met nauwelijks knusse straten, prachtige gebouwen en pleinen uit de 13e eeuw toen de stad gebouwd is. Vanaf Gamla Stan is Kungliga Slottet, het koninklijk paleis, en de Storkyrkan, de kathedraal, lopend te bezoeken. Een deel van het koninklijk paleis kan je bezoeken en ook kan je in de kelder de kroonjuwelen bezichtigen. Momenteel is door de pandemie het paleis gesloten, de koninklijke tuinen zijn wel geopend, het hele jaar, de hele dag. Voor heropening en prijzen van het paleis, houd de officiële website in de gaten. Alleen al een wandeling door het oude centrum is de moeite waard, want de straten en bruggen geven je steeds weer een ander doorkijkje. Loop ook eens naar het smalste steegje van Stockholm, Mårten Trotzigs Gränd, die op het smalste punt nog geen meter breed is.

Stadshuset


Je wandeling door Gamla Stan brengt je vanzelf bij het Stadshuset, het stadhuis van Stockholm. Het stadhuis heeft een hoge toren van 106 meter hoog die je kunt beklimmen. Het stadhuis is momehteel gesloten door de pandemie. Het beklimmen van  de toren is nu ook niet mogelijk. Normaliter kan dit tussen mei en september en betaal je ongeveer €8,00 per persoon. Wil je niet alleen uitzicht vanaf de toren, dan raden we je aan naar de overkant van het water te lopen via Gamla Stan naar Skijbarbiksberget. De route is wat steil omhoog, maar vervolgens heb je een prachtig uitzicht over de stad. Als je wat later in de middag gaat, afhankelijk van het seizoen, heb je kans om in het laatste uur voor zonsondergang getrakteerd te worden door ook nog eens prachtige kleuren in de lucht. Die maken het plaatje compleet. 

Op het water

Aangezien Stockholm omgeven is door water is het extra leuk om de stad ook vanaf dat oogpunt te bekijken. De meeste boten vertrekken vanaf Strömkajen bij Gamla Stan dus fijn centraal. Met de boot vaar je langs vele delen van de stad en vaar je ook naar andere eilanden en zie je pas hoe uitgestrekt de stad eigenlijk is. Er is  een ruime keuze uit vaartochten die je kunt doen van een tocht door de stad en kanalen zelf van een uur 2 tot ee  tocht naar de omliggende eilanden die een dag(deel) kunnen vullen. Hierin verschillen de prijzen, afhankelijk van de tocht die je kiest.

Vasamuseet


Van de vele musea die Stockholm rijk is, is het Vasa Museum op het schiereiland Djurgården waarschijnlijk wel de bekendste. Niet heel vreemd als je je realiseert dat dit museum draait om het oorlogsschip Vasa dat in de 17e eeuw werd gebouwd, bijna direct zonk na de tewaterlating en daarna ruim 300 jaar op de zeebodem heeft gelegen voordat deze werd geborgen. Het bijzondere is dat het schip in uitstekende conditie verkeerd en bijna helemaal intact en origineel is. En men wil dit ook graag zo houden. Daarom wordt in het museum een constante temperatuur van tussen de 18 °C – 20 °C aangehouden. Let op, dit kan fris aanvoelen in de zomer, houd daar rekening mee. In het museum is nog meer te bezichtigen dan alleen het schip Vasa, zoals meerdere wisselende exposities over de periode van de Vasa.  Momenteel is door de pandemie het Vasamuseet gesloten. Als het weer opent zijn, waarschijnlijk, de openingstijden van 10.00 – 17.00 uur en je betaalt ongeveer €17,00 per persoon. Je komt bij het museum door vanuit het centrum in 20 minuten naar het schiereiland Djurgården te lopen en dan zie je de masten van de Vasa al van verre door het dak steken. Met openbaar vervoer kan ook, stap dan uit op metrostation Karlaplaneb loop dan nog 10 minuten of stap uit met de bus bij halte 67. Er zijn weinig parkeerplekken voor de auto, houd daar rekening mee. 

Diverse wijken

Östermalm, is de moderne, zakenwijk van Stockholm waar je voornamelijk grote winkelstraten en winkelcentra met bekende grote merken terug ziet komen. Let op, de stad is niet goedkoop. Je kunt op je budget letten door bewust te kiezen waar je slaapt en eet. Södermalm, het zuidereiland, is het grootste eiland en ook gelijk de hipste en gezelligste. Op de grens met Gamla Stan vind je veel kunstenaars, vintage en tweedehands winkels en hippe restaurants en cafés. Ook vind je in dit deel van de stad meerdere parken én heb je een prachtig uitzicht op de rest van de stad omdat Södermalm wat hogergelegen is. 

Van & naar het centrum

Je kunt met de auto naar Stockholm vanuit Nederland, maar we zouden niet aanraden voor een weekend heen en weer te gaan. Combineer de stad dan met een vakantie, omdat de afstand vrij ver is. Je kunt gemakkelijk met het vliegtuig naar Stockholm, waarbij je vanaf het vliegveld met een goede treinverbinding in het centrum komt. De trein, de Arlanda Express, doet er 20 minuten over en kost €27,50 voor een enkele reis en €52,10 voor een retour. Koop je ticket bij het automaat, want als je je ticket in de trein koopt kost het 50 kroon (kleine €5,00) meer.Stockholm zelf bevat een uitgebreid openbaar vervoersysteem met metro-, bus- en tramlijnen. Veel bezienswaardigheden zijn ook lopend af te leggen, omdat de afstanden niet groot zijn in de stad. Vanaf het treinstation kan je zo overstappen op de metro, want het hoofdmetrostation, T-Centralen, ligt onder het hoofdtreinstation, Stockholm Centraal. Als je even tijd hebt met overstappen, bewonder dan eens de ondergrondse stations, wat meerderen zijn net kunstwerken, zoals het metrostation van Kungsträdgården. Tickets voor de metro koop je op de stations. Je kunt losse tickets kopen, maar het is voordeliger dat je een ticket aanschaft die je op kan laden, SL Acces-kort, als je denkt veel te gaan reizen. Die kost €1,90 per persoon en enkele reis kost dan €3,00. Bij veel gebruik van het openbaar vervoer kan je ook kiezen voor een 24-uurs tickets voor €12,00 of 72-uurs ticket voor €25,00.