Handige reisapps

Content.

Welke apps gebruik je op je telefoon of tablet als je op reis gaat? In dit artikel een overzicht van applicaties die jouw reis nét iets makkelijker kunnen maken. Applicaties die standaard op je telefoon staan worden hierin niet benoemd, denk aan Google Maps of Facebook.

Hieronder hebben we een achttal categoriëen gedefiniëerd.

Accommodaties

Het kan zijn dat je voor je reis al de accommodaties al hebt vastgelegd. Grote kans dat je dat nog niet gedaan hebt. Apps die handig zijn bij het boeken van accomodaties zijn Booking.com, Hostelworld, Airbnb en Hotels.com. Veel accommodaties staan op de verschillende apps, mét verschillende prijzen. Het loont dus de moeite om bij het boeken om de verschillende apps langs te gaan.

Entertainment

Reizen betekent vaak vele uren in een vliegtuig, trein of bus. Om de tijd te doden kan je Spotify of Netflix downloaden. Bij Spotify kan je een gratis account aanmaken, alleen kan je dan alleen muziek luisteren met een internetverbinding. Om nummers te downloaden en offline muziek te luisteren heb je het betaalde account van Spotify nodig. Bij Netflix heb je altijd een (gedeeld) betaald account nodig.

Financieel

Financieel inzicht is een must tijdens reizen. Waarschijnlijk heb je een budget voor je reis beschikbaar en je wilt graag weten of je op koers ligt. Kan je toch die leuke activiteit gaan doen of moet je geld besparen? Een praktische app om je budget te monitoren is Travel Spend. In deze app vul je jouw budget in en geef je aan hoe lang je aan het reizen bent. De app berekend voor jouw hoeveel je gemiddeld per dag kan besteden. Uiteraard, de ene dag geef je meer uit en de andere dag wat minder, de app toont keurig wat jij gemiddeld per dag besteedt hebt.

Daarnaast is het – vanzelfsprekend – goed om de app van je bank te downloaden en op die manier jouw bankzaken te regelen. Vergeet niet om de rabo-reader mee te nemen als je bij de Rabobank een bankrekening hebt!

Een derde handige app is Currency. Met deze app kan je eenvoudig de wisselkoers tussen de verschillende munteenheden bekijken. Dat scheelt je als je bij een grensovergang staat en net niet die ene munteenheid tot je beschikking hebt en je gaat geld wisselen aan de grens. Deze app zal je dan niet vaak gebruiken, maar beter mee verlegen dan om verlegen.

Foto & Video

Reizen betekent fotografie. Elk avontuur dat jij aangaat moet natuurlijk op de gevoelige plaat vastgelegd worden. Je moet er niet aan denken dat je later al je foto’s kwijt bent, omdat je ze niet goed opgeslagen hebt. Het opslaan van foto’s en video’s kan makkelijk in Google Photo of Dropbox. Neem dan wel een betaald account, waarmee je meer opslagruimte tot je beschikking hebt. Met de huidige fotocamera’s kan je de foto’s en video’s veelal direct op je telefoon of tablet opslaan, die je dan weer kan synchroniseren met Google Photo of Dropbox. Op deze manier bouw je meer zekerheid in om jouw herrineringen te bewaren.

Medisch

Niets zo vervelend als ziek worden in het buitenland. Vaak is de kwaliteit van de medische zorg minder dan je gewend bent. Met de app Vraag de Doktor kan je een consult aanvragen bij medische gevallen. Op de app zijn medewerkers beschikbaar (op gezette tijden) en kan je bij hen een gesprek aanvragen. Deze app is opgezet door Nationale Nederlanden en OHRA, in samenwerking met Medic Info.

Navigatie

Ken je dat gevoel? Je staat in een grote stad en hebt eigenlijk geen idee waar je heen moet. Voordat de smartphone populair werd is dit ons regelmatig overkomen. Tegenwoordig heb je – naast Google Maps – apps die je hier bij kunnen helpen. Een goede app hiervoor is bijvoorbeeld Maps.Me. Waar Google Maps in offline modus alleen de route per auto aangeeft, geeft Maps.Me de route ook aan als je wilt wandelen.

Hike je graag? All trails geeft je een overzicht van allerlei (wandel)routes in de omgeving. De betaalde versie is €30 per jaar en geeft je de mogelijkheid om kaarten te downloaden en geeft je aanwijzingen tijdens de route.

En hoe kom je nou precies ergens? Daarvoor is Rome2Rio een handige app. Je vult simpel je locatie in en gewenste bestemming en de app toont je hoe je hier komt. Wel een minpunt: het valt ons tegen hoe actueel deze app is.

Polarsteps is een opkomende app die jouw locatie nauwkeurig bijhoudt. Leuk voor het thuisfront, want op deze manier kunnen ze jouw avonturen in de gaten houden. Met deze app kan je steps aanmaken, waarbij je vertelt over je avonturen en foto’s en video’s deelt.

Overheid

Ook de overheid maakt het makkelijk voor je om up to date te blijven als je op reis bent. Handige apps van de overheid zijn Reisapp, Berichtenbox en DigiD. De Reisapp geeft je informatie over jouw land van bestemming en geeft je bijvoorbeeld inzicht in de Covid-19 situatie in het land. Nadeel is wel dat de Reisapp vaak wel wat achter de actualiteiten aanloopt.

Transport

Een taxi pakken hoort er bij om van A naar B te komen en taxi chauffeurs zijn er vaak goed in om hoge prijzen te vragen, omdat ze zien dat je een buitenlander bent. Als je van onderhandelen houdt kan het een leuk spelletje zijn, als je hier minder van bent zijn apps als Uber, Beat, Picap en Didi goede apps. Het kan handig zijn om meerdere van deze taxi-apps op je telefoon te zetten omdat het per land kan verschillen welke dienst werkt en wat de prijzen voor de diensten zijn. Het leuke van de app Picap is dat je een motor kunt laten komen, in plaats van een auto.

Goed om te weten bij deze apps is dat het kan zijn dat de dienst wél werkt, maar eigenlijk verboden is in het land waar je bent. Het kan daarom voorkomen dat je net op een andere plek, dichtbij je bestemming wordt afgezet, omdat de chauffeur bang is om een politieagent tegen te komen.

Hopelijk heb je hier wat aan bij het voorbereiden van je reis. Heb je aanvullingen of opmerkingen? Laat het ons gerust weten in de comments.