Nazca

Content.

De stad die ten zuiden van Lima ligt heeft zijn naam te danken aan het Nazca volk dat ruim 2000 jaar geleden in de regionen woonde. De stad staat bekend om de mysterieuze Nazca lijnen, maar die zijn niet de enige lijnen in de omgeving. Wat is er te doen in Nazca? Hoe kan je de Nazca lijnen bezichtigen? En hoe kom je there and back?

Nazca lijnen

De Nazca lijnen zijn tot op de dag van vandaag een mysterieus bouwwerk. De Nazca lijnen zijn grote figuren van onder andere een boom, hagedis, aap en kolibri. De lijnen liggen in de omgeving buiten de stad Nazca in het woestijngebied, en zijn pas sinds een paar decennia ontdekt vanuit de lucht. Het was en is nog steeds een groot raadsel hoe de figuren in zulke goede verhoudingen gemaakt zijn. Naar verwachting zijn de Nazca lijnen tussen 200 en 900 jaar na Christus gemaakt. In de loop van de decennia is er onderzoek gedaan naar het ontstaan, de betekenis en de gedachte achter de Nazca lijnen. Tot zover is bekend dat de Nazca lijnen gemaakt zijn door het Nazca volk. Zij haalden de bovenste aardlaag weg, zodat een andere kleur gesteente boven kwam te liggen. En de verschillende figuren zijn waarschijnlijk onderdeel van een astrologische kalender.

Paracas lijnen

In de omgeving van Nazca zijn nog meer lijnen te vinden. Dit zijn de Paracas lijnen, gemaakt door het Paracas volk. Deze lijnen stellen voornamelijk mensen voor. De betekenis van de Paracas lijnen is onbekend. Wat men weet is dat deze lijnen ouder zijn dan de Nazca lijnen, omdat het Paracas volk eerder dan het Nazca volk in de regio woonde. Er wordt dan ook aangenomen dat de Nazca lijnen zijn gebaseerd op de Paracas lijnen.

Hoe kan je de Nazca en Paracas lijnen bezichtigen?

Vanaf het land

Je kan de Nazca en Paracas lijnen op meerdere manieren bekijken. Er zijn langs de weg naar Nazca een aantal uitkijktorens gebouwd waarmee je vanuit de hoogte de lijnen kunt zien. Dit kan je zelf doen door met de bus er naar toe te rijden. Je kan ook met een gids gaan. De gids rijdt je in 2 tot 3 uur langs meerdere uitkijkpunten en vertelt over de geschiedenis van Nazca, de verschillende volken, de lijnen en de omgeving. In het centrum van Nazca zijn meerdere tourorganisaties die dit voor je kunnen organiseren. Je betaalt ongeveer 60 – 80 Sol/$15 – $20 per persoon. Dit is een schappelijke prijs. Al is het wel goed in gedachten te houden dat je maar een selectie van de lijnen gaat zien. Als je diezelfde dag aankomt in Nazca is dit alsnog te regelen. Onder andere in de straat Jr. Lima, waar ook de meeste busmaatschappijen gevestigd zijn, vind je een aantal tourorganisaties. In diezelfde straat vind je ook Moms Café voor een lekkere kop koffie en verderop bij El Porton en Mamashana Café kan je fijn eten.

Vanuit de lucht

Een andere manier is vliegen. Vanaf het vliegveld van Nazca vertrekken er dagelijks, als de weersomstandigheden goed zijn, kleine vliegtuigen om over de lijnen te vliegen. Dit zijn vluchten van ongeveer 30 minuten en zie je alle Nazca lijnen vanuit de lucht. De piloot wil graag dat iedereen in het vliegtuig de lijnen goed kan zien en maakt daarkm vaak scherpe bochten. Houd er daarom rekening mee dat je hier misselijk van kan worden en het maken van foto’s moeilijker is. De vluchten gaan voornamelijk in de ochtend omdat het dan vaak nog het helderste weer is.

Je kan van tevoren de vlucht vastleggen bij onder andere Aero Nasca of Alas Peruanas. De kosten zijn ongeveer $70 voor de vlucht en op het vliegveld betaal je nog zo’n $20 belasting. Je wordt opgehaald en terug gebracht bij je hotel in Nazca. Als je wat meer risico wilt nemen dan kan je ook in de loop van de middag op de bonnefooi richting het vliegveld gaan of vliegmaatschappijen benaderen. Het kan zijn dat je dan op het laatste moment met een vlucht mee mag voor een gereduceerde prijs. Het enige risico bestaat dat er geen plekken vrij zijn en je achter het net vist.

Je hoeft niet perse in Nazca te verblijven om te lijnen te kunnen bezichtigen. Ook vanuit Ica worden dagtours aangeboden, voor zowel de land- als vliegoptie.

Hoe kom je there and back?

Je komt in Nazca met een colectivo vanuit Ica, een reis van ongeveer 2,5 uur, 20 Sol/$5. Zie de app Maps.me, bij minibus to Nazca waar de colectivos vertrekken. Vanuit Nazca kan je met de nachtbus naar Arequipa verder reizen. Er gaan geen dagbussen naar Arequipa, en alle busmaatschappijen bieden nachtbussen aan. Excluciva van Civa is de enige busmaatschappij met stoelen die 180 graden plat kunnen. Andere busmaatschappijen die vanuit Nazca vertrekken (vanaf de straat Jr. Lima) zijn onder andere Cruz del Sur en Oltursa. Tickets kan je van tevoren online bij de busmaatschappij of via Redbus kopen, maar het kan ook terplekke. De bus naar Arequipa doet er 10 uur over en kost tussen de $25 – $30. Vanuit Nazca kan je ook doorreizen naar Lima, Ayacucho en Cusco.