Kosten Panama

Content.

Hoeveel kost reizen in Panama? Kan je met een kleiner budget rondreizen of moet je een zak geld meenemen?

Panama is niet het goedkoopste land van Centraal Amerika. Waar Costa Rica het imago heeft prijzig te zijn, is Panama dat ook. Maar dat betekent niet dat je er met een kleiner budget van af moet zien. Ook als je wat minder te besteden hebt kan je prima Panama bezoeken, je zult alleen wat meer moeten kiezen waar je je geld aan spendeert. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijke kosten die je kunt verwachten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de basic backpacker en de backpacker+ voor wie het allemaal wel wat luxer mag. De beschreven kosten zijn per persoon per dag, tenzij anders aangegeven.

Valuta

In Panama is Balboa, die gelijk staat aan de Amerikaanse dollar, de gebruikte munteenheid. Het enige verschil is dat de Balboa een 1 dollar munt heeft in plaats van briefje, verder is het identiek. Als je contant geld wilt pinnen is het goed er rekening mee te houden dat je maximaal $250 per dag kunt opnemen en er per keer $5 transactiekosten gerekend wordt.

Overnachtingen

De overnachtingen zijn een van de grootste kosten die gemaakt worden. Een bed in een dorm in een hostel kost tussen de €10 – €15, een 2 – persoonskamer met (gedeelde) badkamer kost ongeveer €35 per nacht, waarbij de luxere varianten vanaf €50 beschikbaar zijn. Slaap je afwisselend in een dorm en wil je af en toe een eigen kamer dan kan je rekenen op ongeveer €17,50 gemiddeld per nacht. Slaap je liever wat meer privé en luxer, reken dan op een gemiddelde van €30 per persoon per nacht.

Eten en drinken

Panama kent de zogeheten Fonda’s, dat zijn eetgelegenheden waar lokale gerechten geserveerd worden voor tussen de €5 – €10. Gemiddeld genomen kost een koffie €2,50, een biertje €2, een lunch € 5 – €10 en een diner €10 – €15. Veel ho(s)tels hebben ook de beschikking tot een keuken en in de supermarkten zijn alle gangbare producten te koop.

Kook je veel zelf en eet je af en toe buiten de deur of haal je street food met zo nu en dan een koffie of biertje op het terras, dan kan je rekenen op €17,50 gemiddeld per dag. Eet je graag buiten de deur en mag het wel wat luxer, dan kan je rekening houden met gemiddeld €40 per dag.

Activiteiten

De activiteiten in Panama zijn in het binnenland vaak de hikes die je kan doen. De meeste hikes zijn gratis en voor hikes die beter onderhouden zijn betaal je vaak een paar euro. Een snorkel- of duiktour in Santa Catalina is al snel €80. Een bezoek aan Bocas del Toro kan vrij goed op budget, maar voor een bezoek aan de San Blas eilanden mag je wel snel rekenen op €100 per dag. Afhankelijk van wat je gaat doen, stel je je budget op.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Panama is prima geregeld. Er rijden heel regelmatig bussen voor de langere afstanden (rond de €10) en minibussen voor de kortere afstanden (rond de €5 of minder). Ook rijden er shuttles die tussen de highlights rijden. Een makkelijke manier, vaak wel wat sneller, maar ook duurder. Voor een rit tussen Santa Catalina en Panama stad ben je al snel €60 kwijt, met het openbaar vervoer kost diezelfde rit ongeveer €20.

Wil je een korte afstand met de taxi, spreek dan van tevoren even een prijs af. Vaak gaat het om een paar euro per keer.

In Panama stad kan je heel gemakkelijk en goedkoop met de bus of metro reizen. Elke rit kost ongeveer €0,30.

Overig

Andere overige kosten zijn bijvoorbeeld de was, transactiekosten van de bank, een simkaartje met data en souvenirs. Op veel plekken in Panama is er gratis internet beschikbaar, genaamd ‘Internet Para Todos’ (internet voor iedereen). Je maakt eenmalig een a country aan en kan daarna op alle plekken die het hebben verbinding maken.

Voor alle overige kosten rekenen we €75 per persoon.

Totaal

En wat kost dat allemaal totaal?

Exclusief een tour naar de San Blas eilanden, omdat het aantal dagen en wijze van reizen grote verschillen in kosten geeft.

De basic backpacker

Gemiddeld per overnachting €17,50 (dorm en privé kamer afgewisseld)

Eten en drinken per dag €17,50

Activiteiten totaal €150

Vervoer totaal met openbaar vervoer €125

Overig €75

Totaal voor 3 weken €1060 gemiddeld €50,48 per dag

Backpacker+

Exclusief een tour naar de San Blas eilanden, omdat het aantal dagen en wijze van reizen grote verschillen in kosten geeft.

Gemiddeld per overnachting €30 (privé kamer of appartement met eigen badkamer)

Eten en drinken per dag €40

Activiteiten totaal €150

Vervoer totaal met openbaar vervoer en af en toe een shuttle €225

Overig €75

Totaal voor 3 weken €1920 per persoon, gemiddeld €91,43 per dag