Boquete

Content.

Midden in het nevelwoud ligt het kleine stadje Boquete. Een schattig dorp dat leuke en fijne restaurants en bars kent en aandoet als een bergdorp in de Alpen. Een fijne plek om te zijn en heerlijk om te wandelen door een prachtige omgeving. Er zijn een paar prachtige hikes te doen rondom Boquete. Maar je hoeft niet alleen naar Boquete voor de wandelingen. Wat is er te doen in Boquete?

Hiken

In Boquete kan je veel wandelen. De mooiste hikes zijn The 3 waterfalls en The pipeline trail. Een andere bekende hike is de El Pianista trail, daarover later meer.

The 3 waterfall hike (Las 3 cascadas)

Dit is een toffe wandeling die je naar 3 watervallen leidt. Je wordt afgezet aan de kant van de weg en dan moet je eerst nog naar de ingang lopen. Het is goed aangegeven met bordjes. Eerst loop je over een iets wat gammele hangbrug over de rivier en vanaf daar loop je omhoog. Het is veel klimmen, dus dit stuk kan je je vast voorbereiden. Eenmaal bij de berghut (waar je ook kan overnachten), na ongeveer 20 minuten, betaal je $10 per persoon en kan je de weg vervolgen. In principe kan je zelf bepalen welke watervallen je eerst bezoekt, maar het is aan te raden eerst naar waterval 3 te lopen, zodat je het verste hebt gehad en je op de terugweg nog een paar stops maakt bij de andere twee watervallen. Het pad is soms best stijl en je klimt veel omhoog. Het laatste stuk naar waterval 3 is stijl en er hangen hier en daar touwen om je te helpen. Houd er rekening mee dat in het regenseizoen het pad begaanbaar, maar nat en modderig is.

De weg naar waterval 1 en 2 is minder stijl. Je kunt ook zwemmen de watervallen, dus als je wilt kan je zwemkleding meenemen. Het water is wel koud. De watervallen zijn prachtig en alle drie verschillend. De omgeving is heel groen en je hebt ook kans om meerdere dieren te horen en te zien.

The Pipeline trail

The pipeline trail is relatief vlak en leidt je langs een waterleiding. Het is een goed onderhouden pad waarbij je soms rivieren oversteekt middels een brug gemaakt door leidingen. Bij aankomst loop je bij het hek eerst naar links om je in te schrijven en betaal je $5 per persoon. Als je terug bent van de hike, schrijf dan ook weer de tijd op, zodat ze weten dat je terug gekomen bent. Je loopt de route heen en weer over hetzelfde pad, waarbij je door de bossen loopt in een groene en wilderige omgeving. In het regenseizoen kan je de wolken om de toppen van de bergen zien dansen voor een extra mysterieus effect.

De hike eindigt bij een waterval, die alleen te bereiken is als je een riviertje oversteekt. Hier is geen brug, dus afhankelijk van de omstandigheden is het aan te raden om te doen of niet. Er hangt een bord dat het gevaarlijk is om verder te gaan (peligroso), maar het is de enige manier om bij de waterval te komen. Het laatste stukje is ongeveer nog 5 minuten.

Hoe kom je there and back?

Voor beide hikes geldt dat je met de minibus vanaf het centrum (Calle 1 a Sur) naar de hikes kan gaan. Dit is een straat naast de hoofdweg waar meerdere witte minibussen wachten. Elke bus heeft zijn eigen bestemming. Voor deze hikes kan je met de bus naar Bajo el Mono of Alto Quiel. De Bus naar Bajo el Mono doet er ongeveer 30 minuten over, de kortste route. Beide kosten $2,50 per persoon, per rit. Een taxi naar de hikes kost ongeveer $10 per rit. Er is geen rooster met vertrektijden, maar ze vertrekken ongeveer elke 30 minuten.

The 3 waterfall en The Pipeline trail liggen beide dicht bij elkaar. Je zou er dus voor kunnen kiezen om ze op 1 dag te lopen, want voor beide hikes heb je ongeveer 3 uur nodig.

El Pianista hike

De El Pianista hike is een veel geprezen wandeling naar de bergtop en uitkijkpunt Del Pianista. De meeste mensen zijn enthousiast over de wandeling waarbij je door het groene woud loopt en je je echt midden in de natuur bevindt. Dit is inderdaad waar, maar wij hadden ook een andere ervaring.

Voordat we de hike gingen doen hebben we ons ingelezen. In 2014 zijn twee Nederlandse meiden Kris Kremer en Lisanne Froon aan de wandeling begonnen, maar nooit meer teruggekomen door een tragisch ongeval. Echter hebben sindsdien hebben veel mensen de wandeling gedaan en besloten wij dat het mogelijk was. Als je niet zeker bent of je de wandeling alleen wil lopen, kan je een gids vragen om met je mee te lopen. Je loopt tot het uitkijkpunt en daarna dezelfde route weer terug. Verder de jungle inlopen is niet aan te raden, omdat daar het pad slechter wordt.

Het is geen gemakkelijke wandeling, vooral niet in het regenseizoen. Reken op ongeveer 4 kilometer heen en een hoogteverschil van 605 meter. Wij liepen in het regenseizoen en dan kan je rekenen op veel modder, gladde stenen en natte voeten, want je steekt meerdere beken en rivieren over. Het is ook geen gepaveid pad, waarbij je over keien en stenen loopt. Als je doorloopt kan je in 1,5 uur boven bij het uitkijkpunt zijn. Reken op ongeveer 2 uur om naar beneden te lopen (in regenseizoen).

Goed om te weten dat de hike begint in het open veld. Er zijn geen bordjes, maar het pad is wel aardig duidelijk. Op een gegeven moment splitst het pad, ga dan naar links het bos in. Eenmaal in het bos komt er weer een splitsing. Bij deze splitsing maakt het niet uit of je links of rechts gaat, uiteindelijk komt het pad weer samen. Ga je links dan kom je langs een paar huisjes waar locals wonen. Ga je rechts dan steek je eerst een riviertje over. Op onze instagram pagina, bij de hoogtepunten van Panama, staan foto’s en gedetailleerde informatie van de hike (in het engels).

Hoe kom je there and back?

De hike begint links naast het Italiaanse restaurant Il Pianista. Je komt bij het restaurant door vanaf de hoofdstraat, naast Calle 1a Sur, een minibus te pakken die naar Arcoiris el Bajo gaat. De bus kost $2 en doet er ongeveer 15 minuten over.

Souvenirmarkt

In Boquete vind je meerdere souvenirwinkels om de leukste herinneringen aan Panama te kopen. Een meer authentieke plek is de souvenirmarkt aan de overkant van de rivier Caldera. Steek de brug Puente Sobre el Rio Caldera over en je loopt direct de markt binnen. Je vindt hier veel kleding en dekens uit onder andere Peru en Bolivia, maar ook veel handgemaakte spullen. Handgemaakt door de verschillende indianenstammen die nog in Panama leven, de Embera Puru, Kuna en Guaymi indianen. Als je een beetje spaans spreekt of gewoon in het engels is het heel interessant eens te vragen naar de afkomst van de spullen. Zo krijgt een in eerste instantie gewoon geborduurd kleedje toch meer betekenis.

Andere activiteiten

In Boquete kan je meer doen dan hiken alleen. Tree Trek Boquete heeft een hotel, maar ook 12 ziplines en 6 hangbruggen in de bergen gebouwd. Een toffe manier om de omgeving op een andere wijze te ontdekken. Voor beide activiteiten, de ziplines en de hangbruggen, ga je met een gids op pad. En leer je meer over de flora en fauna van de omgeving. De kosten voor de activiteiten liggen tussen de $30 en $60 per persoon. Je kan online boeken en reserveren. Heb je geen vervoer? Dan kan je gratis gebruik maken van hun vervoer dat vanuit het centrum van Boquete vertrekt (vanaf Kotowa Coffee House).

Boquete is ook een koffie regio waar veel koffie wordt verbouwd. Er worden dan ook vele koffietours aangeboden in het dorp. De meeste bekende koffie is de Geisha koffie en is beroemd om de wijze waarop het is gemaakt. Het wordt daarom ook wel de ‘meest luxe koffie ter wereld’ genoemd. En dat is te merken, een kopje koffie in het naastgelegen café kost al snel $10.

Eten en drinken

Boquete kent vele leuke restaurants en cafés. Kan je niet kiezen? Bij RetroGusto en Daddy’s Grill kan je heerlijk eten. En bij Boquete Brewing Company drink je heerlijk zelfgebrouwen bier terwijl je naar live muziek luistert (in ieder geval op donderdag tot zondag).  

Goed om te weten voor Boquete

Als je Boquete bezoekt in het regenseizoen is het goed om te weten dat het naar alle waarschijnlijkheid elke dag regent. Het regenseizoen begint in april en eindigt ongeveer in oktober. Neem een regenjas mee en plan de actviteiten in de ochtend. Vaak begint het aan het begin van de midddag te regenen (of zelfs aan het einde van de ochtend) en kan het de rest van de dag (hard) regenen. Buiten de nattigheid om, geven de wolken wel een prachtig mysterieus effect.

Hoe kom je there and back?

Je komt in de Boquete met de bus vanuit David. De bus vertrekt elke 30 minuten vanaf het centrale busstation Terminal David (touringcar met airco). Je betaalt $1,75 voor een rit van een klein uur.

Wil je verder doorreizen vanuit David? Vanaf de terminal vertrekken vrij regelmatig bussen naar Almirante (voor Bocas del Toro, 4,5 uur en $10), de grens met Costa Rica (Paso Canoas), Santiago en Panama stad.