Roátan en Utila

Content.

In het noorden van Honduras, in de Caribische zee, vind je een aantal tropische eilanden. De grootste van de 3 is Roatán en hier zijn ook de meeste activiteiten te doen. Utila staan bekend om de duik- en snorkel mogelijkheden. Guanaja is de meest onbekende van alle drie. De eilanden waren voorheen kolonies van Engeland maar nu onderdeel van Honduras, waardoor er een gelijke verdeling van Spaans en Engels gesproken wordt. De eilanden zijn toeristisch en staan niet in verhouding met de rest van het land. Maar ondanks het gebrek aan authenticiteit, maken de eilanden dat direct goed met hun pracht en waanzinnige onderwaterwereld.

Met het één na grootste reef ter wereld is het wel voor te stellen dat duiken, snorkelen en andere wateractiviteiten de orde van de dag zijn. Dagelijks vertrekken boten de zee op om niet alleen het rif en bijbehorende fauna te showen, op Utila is het ook nog eens de goedkoopste plek ter wereld om je PADI duik certificaat te halen. Meerdere scholen bieden duikcursussen aan voor concurrerende prijzen. Lees je goed in als je op zoek gaat naar een duikschool. Veiligheid rondom duiken is belangrijk en kijk goed of de duikschool dat ook hoog in het vaandel heeft staan.

Roatán

Blijf je liever meer op de oppervlakte, dan kan je met snorkelen ook al heel veel van de onderwaterwereld zien. Het is aan te raden met een gids het water op te gaan. Er zijn meerdere plekken op Roatán en Utila waar je vanaf de kustlijn het water in kan lopen en kan gaan snorkelen, maar ter bescherming van het rif is het aan te raden met een gids te gaan die precies weet waar je het beste kunt snorkelen. Ook ga je dan vaker meer het open water op waardoor je nog meer kan zien. Een toffe tour in Roatán is de 3 stop tour waarbij je naar een schipwrak, een plek met zeesterren en een onderwater canyon gaat. De prijzen variëren van ongeveer €70 – €95 per persoon voor ongeveer 3 á 4 uur, inclusief transport, snorkelspullen, een gids en een snack.

Op Roatán vind je de meeste activiteiten om te doen. Denk aan een bezoek aan de Monkey and Sloth Hang Out, ziplinen, huren van scooter, of het maken van boottochten. Dit eiland is ook gelijk de plek waar cruiseschepen aanmeren en de meeste resorts te vinden zijn, dus kan je op bepaalde plekken drukte verwachten. Wil je dit ontwijken dan kan je verblijven in West End, het oosten van het eiland of uitwijken naar Utila.

Utila

Utila staat centraal rondom het (leren) duiken. Het rif rondom het eiland is een van de mooiste plekken op aarde en een geweldige manier om de onderwaterwereld te ontdekken. Zoals eerder aangegeven: wil je leren duiken, doe dan research naar een goede duikschool. Kwaliteit en veiligheid voor het leren duiken zijn heel belangrijk. Naast duiken zijn er ook andere activiteiten te ondernemen op Utila. Voor een wandeling kan je ervoor kiezen om naar de stranden in het noorden (bij Pumpkin hill) van het eiland te lopen via het vliegveld. Vlak bij het vliegveld vind je zoet water grotten (te vinden op Google Maps en Maps.me) en bij Pumpkin hill vind je een leuke bar ‘Rockies’ om even pauze te houden.

Leuke stranden om te bezoeken en te relaxen zijn Chepes beach en Bando beach. Playa Bando is een privé strand en daarvoor betaal je een kleine toegangsprijs van 40 limpira/€1,75. Op beide stranden vind je een bar/restaurant.

Je kunt ook naar Neptunes beach, een strand om te relaxen en om te snorkelen rondom de pier. Let op de boten die daar varen. Ze zien je niet altijd als je snorkelt dus zorg ervoor dat je buiten hun vaargebied blijft. Dit strand is alleen te bereiken per boot die je vanaf Coral View Beach Resort neemt (achter het hotel is een steiger). De boot is gratis en vaart op en neer. Er is geen vaarrooster dus het kan zijn dat je een tijdje moet wachten. De laatste boot vertrekt met de medewerkers van het strandrestaurant tussen 17.00 en 18.00 uur. Vlak bij Coral View Beach Resort vind je de Blue Bayou Beach Bar. Een kleine bar aan het strand, en waarvan je vanaf de pier kunt snorkelen. Neem wel zelf een snorkelen. mee. Over het algemeen elke dag geopend, maar even navraag doen kan helpen.

Hoe kom je there and back?

Vanaf La Ceiba op het vaste land gaat er een ferry naar zowel Utila als Roatán. Er zijn twee organisaties die heen en weer varen: Utila Dream die van La Ceiba naar Utila vaart en tussen Roatán en Utila. En de Galaxy Wave die tussen Roatán en La Ceiba vaart. Beide ferries zijn goed en varen op een regelmatig vaarrooster. Op hun beide websites zijn tickets op voorhand te boeken, al is dat niet perse nodig. De ferry van La Ceiba naar Roatán en terug gaat 4 keer per dag duurt ongeveer 1,5 uur en de reis van Roatán naar Utila (of visa versa) duurt ongeveer 1 uur en gaat 1 keer per dag. De kosten tussen de maatschappijen zijn vrijwel gelijk. Enkele reis La Ceiba naar Roatán kost ongeveer €32, Roatán naar Utila en La Ceiba naar Utila (1 uur) ongeveer €28. Als je normaliter wat last hebt van zeeziekte, op de reis tussen La Ceiba en Roatán worden geregeld mensen misselijk.

Met Galaxy Wave kan je ook naar Guajana varen. Maar let op, deze ferry gaat maar 4 keer per week.