Copán

Content.

Copán is één van de meest karakteristieke stadjes van het land. Deze kleine koloniale stad ligt op 20 minuten van de Guatemalese grens en staat bekend om zijn Maya ruïnes. Net als in Guatemala was de Maya bevolking groots en bekend in de eerste eeuw. Tegenwoordig zijn het niet alleen de Maya tempels die de trekpleisters van de stad zijn. De regio rondom Copán staat ook centraal om de koffieplantages die de omgeving rijk is.

Copán Ruïnes

Copán is de enige plek in Honduras waar je de Maya geschiedenis en hun invloeden terug vindt. Op deze archeologische plek zijn een aantal unieke vondsten en ontdekkingen te vinden, zoals ondergrondse gangen en trap met een geheime boodschap waar maar een deel van ontcijferd is. De Copán ruïnes liggen tegen het centrum van de stad aan en zijn lopend te bezoeken (15 minuten vanaf het centrale plein) of met eigen vervoer of met een mototaxi en zijn dagelijks geopend van 8.00 – 17.00 uur. De kosten zijn €13,50 voor volwassenen. Voor het bijgelegen museum betaal je €6 meer en voor de tunnels €13,50 extra. Gidsen zijn ter plekke te regelen.

Macaw Mountain Bird Park

Een andere toffe activiteit in Copán is het ‘Macaw Mountain Bird Park’. Dit centrum vangt tropische vogels op die in slechte conditie in onder andere huizen aangetroffen worden. Het heeft als doel hen aan te laten sterken en uiteindelijk weer vrij te laten in de natuur. Een mooi initiatief waarbij het welzijn van de dieren voorop staat. Je vindt er onder andere Macaws, toekans, papagaaien en parkieten, maar ook minder bekende vogelsoorten. Het park is dagelijks geopend van 8.00 – 16.00 uur en kost L240/€9. Het park ligt iets buiten het centrum dus een mototaxi/tuctuc is aanbevolen. Bespreek van tevoren een bedrag af, dat zal rond de €2 liggen.

Koffietour

In het centrum van Copán, aan de rand van het plein, zit café Welchez. In Hotel La Posada Copan kan je informatie opvragen over een tour over de koffieplantages van Welchez. Buiten de stad, op ongeveer een uur rijden, kan je de plantage bezoeken. Niet de meest inspirerende tour, maar de wandeling gaat door prachtig gebied en je ziet de verschillende soorten koffiebonen aan de planten groeien. Transport, koffie en lunch is inbegrepen. De tour gaat om 9.00 uur of om 14.00 uur, duurt ongeveer 4 uur en kost zo’n €32,50. Het café in het centrum heeft fijne zitplekken met uitzicht over het centrale plein en heeft een lekker en uitgebreid menu.

Luna Jaguar Hotsprings

Wil je een dagje ontspannen als je in Copán bent kan je naar de Aguas Calientes ofwel hotsprings. Luna Jaguar Spa Resort biedt tours en sessies aan. Op hun website of in hun kantoor in Copán centrum kan je meer informatie vinden. Als je met eigen vervoer gaat, houd er dan rekening mee dat de weg er naar toe in slechte staat is en de reis langer kan duren dan verwacht.

Een aantal leuke restaurants/café/bars in Copán zijn het restaurant Viavia, The tea and chocolate place en Sol de Copán.

Gracias

Wil je een minder bekend stuk van Honduras opzoeken dan kan je naar Gracias reizen vanaf Copán of vanaf Tegucigalpa. Gracias is een klein authentiek stadje waar je het oude Honduras tegen komt. Tevens kan je in de buurt van Gracias een van de grootste en langste ziplines van Centraal Amerika doen, de Canopy Extremo. Het is een heel toffe zipline waarbij je over een canyon gaat die op sommige plekken wel bijna 200 meter diep is en 600 meter lang. Je kunt met een tour gaan, maar je kunt ook heel goed op eigen houtje die kant op. Het is goed om hiervoor even te informeren bij je hotel, want de zipline werkt volgens het ‘wie het eerst komt, eerst maalt’ principe. De canopy kost 760 Limpira/€20 en zijn geopend van 8.00 – 16.00 uur. Dat betekent dat de laatste groep aangemeld wordt tot die tijd en je niet meer op de wachtlijst kan komen te staan.

Je komt er door naar La Campa te reizen en vanaf daar kan je opgehaald worden om naar de canopy te gaan. Hotel Guancascos wordt gerund door een Nederlandse vrouw en zij kan je ook verder op weg helpen.

Hoe kom je there and back?

Copán is bereikbaar vanaf Tegucigalpa met een directe bus die een paar tussenstoppen maakt, onder andere bij het meer Yojoa en in San Pedro Sula. Je reist dan met busmaatschappij Hedman Alas en betaalt ongeveer €40 voor een ticket. Er zijn ook meerdere bussen vanuit San Pedro Sula of Gracias die naar Copán gaan.

Kom je vanuit Guatemala dan ligt Copán op een paar kilometer van de grens. Je kunt dus ook gemakkelijk een uitstapje maken naar Honduras, al raden wij je natuurlijk aan niet alleen Copán te bezoeken. Wil je weten hoe je gemakkelijk de grens oversteekt en wat je allemaal nodig hebt? Lees het artikel over de grensovergangen van Guatemala naar Honduras.