Antigua, Guatemala

Antigua

Content.

Antigua is het toonbeeld van authentieke steden in Latijns Amerika. Gekleurde huizen, ongeplaveide straten met keien, pleinen waar de bevolking samenkomt en gezellige restaurants en kroegen, en dakterassen met uizicht op de vulkanen die rondom de stad liggen. Het stadje is een fijne, tikkeltje overrated en touristische, uitvalshaven om in de Guatemalese sferen te komen. De meeste vrouwen dragen traditionele kleding, de sfeer is gemoedelijk en vanuit Antigua kan je meerdere toffe activiteiten ondernemen. Een daarvan is ook gelijk de bekendste: het beklimmen van de Acatanango vulkaan, waarbij je daarna uitzicht hebt op de actieve vulkaan Fuego. Een ervaring om nooit meer te vergeten. Daarnaast leent Antigua zich ook goed voor een taalcursus Spaans, daar er veel taalscholen in Antigua zijn. Reken voor Antigua minstens 2 dagen.

Antigua is een fijne uitvalshaven voor meerdere activiteiten. Maar ook buiten die activiteiten om is de stad een fijne plek om te zijn. De stad is oud, maar voelt modern aan door het aanbod aan hippe restaurants , bars, winkels en ho(s)tels. Je kunt je gerust 2 á 3 dagen vermaken in Antigua. Er zit een heel fijne bakkerij in het centrum, ‘San Martin’ die heerlijk brood en beleg verkoopt, maar ook zoetigheden. Binnenin vind je zowel de bakkerij als een café.

Caoba Farms

Naast de pleinen, musea en antieke gebouwen in het centrum kan je de biologische boerderij ‘Caoba Farms Restaurant’ bezoeken voor een rondleiding over hun plantage, bezoek de vlindertuin en neem een drankje in hun restaurant. Ook kan je er onder andere yoga of acro lessen volgen. Geopend van 8.00 uur – 17.00/18.00 uur en de prijzen verschillen per activiteit. De vlindertuin is geopend van 10.00 – 16.00 uur en kost Q30/€3,75.

Volcano Acatenango

Volcano Fuego, Guatemala

Vanuit Antigua kan je ook nog een paar heel toffe activiteiten doen met de omliggende vulkanen. De bekendste is toch wel de 2-daagse klim van de Acatenango vulkaan. Eenmaal in het basecamp heb je uitzicht op de vulkaan Fuego. Een actieve vulkaan die ongeveer elke 15 minuten een eruptie heeft. Een waanzinnig natuurverschijnsel en een ongelofelijke ervaring om mee te maken. De hike is niet gemakkelijk. Je begint op ongeveer 2400 meter en stijgt naar de summit op ruim 3900 meter. Niet alleen de hoogte is lastig door het gebrek aan zuurstof, ook het pad is stijl en pittig. Het is goed om hier rekening mee te houden. De hike duurt tussen de 4 en 6 uur, afhankelijk van het loop tempo. Neem je tijd, dan is het beter vol te houden. Eenmaal boven ben je de klim alweer vergeten wanneer je het uitzicht bekijkt. Vanaf dan heb je tijd om uit te rusten. Heb je nog energie, dan kan je ervoor kiezen de Fuego te beklimmen. Dit is een 4 uur durende hike en kost je Q200/€25 extra. Dit kan je ter plekke bepalen. Een andere optie is om vroeg in de ochtend, rond 4.00 uur, naar de summit van de Acatenango te lopen en vanaf daar de zonsopgang te bekijken.

Het beklimmen van de Acatanango doe je met een tour. Je vertrekt ‘s morgens rond 8.00 uur en komt de volgende dag rond 12.00 uur terug. Het fijnste is om de rest van die dag vrij te houden om bij te komen van de hele tocht. Er zijn meerdere aanbieders om de Acatenango te beklimmen, maar de bekendsten en goedkoopsten zijn Wicho’s & Charlies (€65, all inclusive) en CA Travellers (€55 all inclusive), voor beide geldt exclusief Q50 entree Nationaal Park Acatenango (betaal je tijdens de hike). Het verschil tussen deze twee aanbieders zit hem vooral in de slaapplekken. Bij Wicho’s & Charlies slaap je in cabines en met CA travellers in tenten. Bij beide organisaties gaan er een aantal gidsen ter begeleiding en ervoor te zorgen dat niemand alleen loopt. Je hoeft geen slaapspullen mee te nemen, alleen kleding, eten en drinken (dat inclusief is maar jezelf draagt), wat toiletspullen en eventueel camera/drone. Maak je eigen afweging in welke organisatie je het prettigst lijkt.

Houd er rekening mee dat gedurende de hike de temperatuur gewoon is en je door de inspanning het warm kan hebben. Eenmaal boven kan het goed waaien en zodra de zon onder is, daalt de temperatuur snel en wordt het echt koud. Houd hier rekening mee met je kleding. Bij de verschillende organisaties kan je (thermo)kleding lenen en huren. Ook is het aan te raden om wandelstokken te huren. Deze zul je niet alleen nodig hebben tijdens de klim voor meer ondersteuning, maar ook tijdens de afdaling wanneer je snel weg kan zakken in het mulle zand. Ondanks alles is het een ervaring om nooit te vergeten.

Volcano Papaya

Een andere vulkaan die je kan beklimmen is de Papaya vulkaan. Deze hike is echter minder intens dan de Acatenango. Bij de Papaya heb je de kans om heel dicht bij het lava te komen, deze zelfs te zien gloeien en kan je zelfs marshmallows roosteren boven de hitte. Echter is dit niet altijd mogelijk dus check dit van tevoren even. Je loopt in 1 – 1,5 uur naar boven en het uizicht vanaf de Papaya is ook heel mooi, omdat je op ruim 2000 meter hoogte bent. De dagtour heeft 2 opties, vertrek om 6.00 uur in de ochtend of om 14.00 in de middag voor de zonsondergang en duurt ongeveer 4 uur en kost ongeveer €20. Er zijn meerdere organisaties die de tour aanbieden in Antigua.

Earth Lodge en Hobbitenango

Buiten de stad Antigua vind je nog twee andere bezienswaardigheden. The Earthlodge is een eco hotel waar je kunt overnachten met uitzicht op de valleien en vulkanen. Je kunt er ook als dagtrip heen en wandelen door de heuvels.

Hobbitenango is een afgeleide van Hobbittown in Nieuw – Zeeland. Je vindt hier niet alleen de kleine nagemaakte hobbithuizen, maar ook vele attracties als een tarzanswing, verschillende spelen en restaurants. Je kunt ook overnachten in Hobbitenango. De omgeving is mooi, maar het geheel is een tikkel overrated en commercieel. Je betaalt Q50/€6,25 per persoon voor de entree. Daarbij zit transport vanaf kaartverkoop naar de ingang van het park. Het zijn pick-ups die heen en weer rijden. Vol is vol, dus het kan zijn dat je een tijdje moet wachten. Je komt bij Hobbitenango door vanaf het centrum met de speciale Hobbitenango bus te gaan, maar die gaat maar een paar keer per dag. Navraag kan je doen bij het kantoor die ze in het centrum hebben. De Uber is ook een optie, let er alleen wel op dat de prijzen in de app hoger uit zullen vallen in werkelijkheid, omdat de vele chauffeurs er niet erg happig op zijn om voor een prikkie naar Hobbitenango te rijden in verband met de afstand.