Berlijn

Content.

Berlijn is een stad met een groot historisch verleden, onder andere van de 2e wereldoorlog en Koude oorlog, en dat zie je overal in de stad terug. Enerzijds doet de stad grijs en grauw aan, maar aan de andere kant is de stad ontzettend interessant en waardevol om te bezoeken, met name door alle bezienswaardigheden die historisch veel waarde hebben. Berlijn heeft veel verschillende musea in huis, prachtige gebouwen, mooie street art en veel fijne plekken voor een bak koffie of een biertje. Genoeg te doen en te zien in Berlijn en dat maakt de stad tot een ideale stedentrip voor minimaal 2 dagen. 

Branderburger Tor

Naar verwachting het bekendste gebouw van Berlijn, de Brandenburger Tor. Vanuit Under den Linden, een lange laan met bomen en prachtige gebouwen, kom je uit bij de Branderburger Tor. Deze enig overgebleven en oude, maar gerenoveerde stadspoorten de 18e eeuw staat symbool voor eenheid en de eenwording van het land na de 2e Wereldoorlog. Op de grond is afgebeeld waar de muur tot 1989 liep en zijn meerdere monumenten uit die tijdsperiode te vinden. De poort wordt ’s avonds mooi verlicht en het is dan ook een aanrader om later in de middag die kant op te gaan. In de vroege ochtend is het nog rustig bij de Branderbuger Tor en dus een geschikt moment om te gaan als je niet teveel mensen om je heen wilt. Stap uit met de S Bahn (metro) op station S2 of S55 (Brandenburger Tor) of U Bahn station U6 (Französische Strasse) als je eerst over Unter den Linden wilt lopen. 

Holocaust Monument

Het Holocaust monument is een indrukwekkend monument, gemaakt om alle omgekomen Joden in de 2e wereldoorlog te herdenken. Het monument bestaat uit honderden betonnen blokken die op een heuvelachtige ondergrond staan. Als je tussen de blokken doorloopt verandert je perspectief continu omdat je wisselt in hoogte. Het monument wil je laten ervaren hoe de Joden in de concentratiekampen zich moeten hebben gevoeld, gedesoriënteerd en geen uitweg zien. Onder het monument is een informatiecentrum dat je gratis kunt bezoeken voor meer informatie ovedde geschiedenis van het Joodse volk. Het Holocaust monument is lopend te bereiken vanaf de Brandenburger Tor. 

Fernsehturm & Alexanderplatz

Alexanderplatz is een van de bekendste pleinen van Berlijn, maar is vooral bekend om de hoge televisietoren op het het plein, de Fernsehturm. Je kunt er niet omheen, met 368 meter is dit het hoogste gebouw in Berlijn. Je kunt met een lift omhoog naar 203 meter hoogte voor een prachtig panoramauitzicht over de stad. Wil je tijd besparen en niet in de rij gaan staan? Je kunt tickets online kopen of bij de automaten in de Fernsehturm zelf. Tickets kosten €22,50 per persoon. Als je het bezoek nog specialer wilt maken kan je ook lunchen of dineren in de Fernsehturm. De prijzen voor de maaltijden zijn niet eens heel hoog en dat is wellicht ook de reden waarom je vaak langer van te voren moet reserveren, want het is al snel volgeboekt. Houd daar even rekening mee. Je komt het gemakkelijkste op Alexanderplatz door met de U Bahn uit te stappen op station U5 (Alexanderplatz). Echter zijn er veel bezienswaardigheden in de buurt, en kan er veel lopend gedaan worden.

Architectuur

Als je vanaf de Fernsehturm over de rivier de Spree naar de Gendarmenmarkt loopt kom je langs meerdere prachtige gebouwen, waaronder de Dom van Berlijn. Deze belangrijke kathedraal uit de 19e eeuw bevat schitterende architectuur en een grote koepel die je kunt beklimmen middels 270 traptreden. Eenmaal boven heb je uitzicht over onder andere de wijk Mitte, zie je Unter den Linden en de Fernsehturm. De kosten hiervoor zijn €7,00 per persoon. Vanaf het park naast de kathedraal heb je prachtig uitzicht op de dom en het is een fijne plek om even te ontspannen. Op de Gendarmenmarkt vind je schitterende gebouwen met een rijke geschiedenis en fijne terassen om even neer te ploffen. Loop eens een rondje door deze wijk en je zult de mooiste architectuur vinden. 

Checkpoint Charlie

Een ander bekende bezienswaardigheid is Checkpoint Charlie, een voormalige grens- en controlepost ten tijde van de Koude oorlog. Via deze overgang kon men van West-Berlijn naar Oost-Berlijn reizen en visa versa. Checkpoint Charlie is niet meer authentiek, maar geeft wel een indruk hoe het geweest moet zijn. Als je geïnteresseerd bent in meer informatie over de grensovergang en bijvoorbeeld de wijze waarop mensen vluchtten naar het andere deel van de stad, breng dan een bezoek aan het naast gelegen Mauermuseum. Het museum is geopend van 9.00 – 22.00 uur en kost €14,50 per persoon, te bereiken met U Bahn station U6 (Checkpoint Charlie). 

Berlijnse Muur – East Side Gallery

Na de val van de Berlijnse muur in 1989, die de stad verdeelde in Oost en West, werden overgebleven delen van de muur geschilderd door vele kunstenaars. Dit leverde een lange galerij aan kunst op die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Je kunt in alle rust langs de vele schilderingen lopen, deze bekijken en de afbeeldingen op je in laten werken. Kom je vanaf Alexanderplatz loop dan richting The Wallmuseum waar vandaan je de oversteek kunt maken over de Spree rivier via de Oberbaumbrücke. Aan de overkant van de rivier vind je de wijk Wrangelkiez waar je verschillende Street art op de gebouwen aantreft. Leuk om eens doorheen te lopen, in een minder bekende en toeristische buurt. 

Van & naar het centrum

Vele wegen leiden naar Berlijn. Je kunt niet alleen met de auto, waarmee je met zo’n 6 a 7 uur rijden in de stad kunt zijn, maar als alternatief kan je ook met de trein of het vliegtuig reizen. In de stad zelf kan je gebruik maken van de bus, taxi of het uitgebreide metrostelsel. De metro is ideaal om de verschillende afstanden in de stad tussen de bezienswaardigheden snel te overbruggen. Je kunt U/S Bahn tickets per stuk kopen voor €3,00 per rit per persoon (2 uur geldig), maar je kunt een 24-uurs ticket kopen voor €8,80 per persoon binnen de zones A en B of €9,20 voor de zones B en C. Voor alle zones, A, B en C, betaal je voor een 24-uurs ticket €10,00 per persoon.