Montezuma en Santa Teresa

Content.

Op de peninsula van Costa Rica vind je meerdere kleine standplaatsen, maar de bekendste is toch wel Santa Teresa en de iets minder bekende Montezuma.

Montezuma

Montezuma waterval

Montezuma is kleinschalig, niet heel toeristisch en heeft een relaxed karakter. Tevens vind je bij Montezuma gratis te bezoeken watervallen én heeft Montezuma zijn eigen brouwerij. De meest bekende gratis waterval is ‘Catarata Montezuma’ en heeft 3 platformen. Als je zoekt op Google vind je de waterval zo. De wandeling naar de eerste waterval bevat het doorkruisen van een rivier, dus houd rekening met natte schoenen, lopen over rotsen en lopen door de modder. Af en toe is er een touw opgehangen om je te helpen. Het is geen lange wandeling, want in ongeveer 25 minuten ben je bij de eerste waterval. Het is echter onduidelijk hoe je bij de andere 2 platformen aankomt. Naar verwachting moet je letterlijk omhoog klimmen rechts naast de waterval en zijn daarboven de andere 2 platformen. Echter lijkt het niet geheel zonder risico. Goed om te weten is dat je ook kunt zwemmen bij de waterval.

Andere watervallen

Vanaf het strand van Montezuma vind je nog 2 andere watervallen. Als je richting Playa Grande loopt is er een kleine waterval, iets meer landinwaarts. En op ongeveer 8 kilometer lopen vanaf Montezuma kan je ook de ‘Cocalito waterval’ bezoeken, vlak bij Playa Cocalito. Deze waterval komt rechtstreeks uit de rotsen.

Butterfly Brouwerij

Naast de ‘Montezuma waterval’ loopt een weg naar rechts en stijl omhoog. Als je die weg blijft volgen kom je na ongeveer 750 meter bij de Butterfly Brewery. De weg is flink stijl dus je hebt tegen die tijd je biertje wel verdiend. Hier kan je even een verfrissende pauze houden onder het genot van lokaal gebrouwen speciaalbier. Er is ook een vlindertuin, maar die kost helaas omwille van de pandemie gesloten worden.  

Santa Teresa

Santa Teresa is de meer toeristische strandplaats op de peninsula en heeft hippe restaurants, bars, cafés, boetiekjes meerdere stranden tot zijn beschikking. Een fijne plek om te relaxen, te surfen en naar het strand te gaan.

Als je wat actief wilt doen, Playa del Carmen tot Playa Hermosa zijn aan elkaar verbonden met strand en is een fijne wandeling van zo’n 9 kilometer. Tevens kan je een scooter/motor of quad huren en de omgeving verkennen.

Goed om te weten

Voor beide plekken geldt dat je voorzichtig moet zijn met de getijden van de zee. Wanneer het vloed is kunnen de stroming en de golven erg sterk zijn. Dit geeft ook goede mogelijkheden tot surfen, maar houd hier wel rekening mee, want het kan wel gevaarlijk worden.

Hoe kom je there and back?

Om op de peninsula bij Montezuma en Santa Teresa te komen reis je via Puntarenas, aan de andere kant van het water en vanaf daar neem je de ferry naar Paquera op de peninsula. De bus die stopt in Puntarenas, stopt uiteindelijk 2,5 km bij de ferry vandaan bij de ‘Terminal de autobuses’. Vanaf daar kan je lopend naar de ferry (ongeveer 2,5 km), met de taxi (rond de 3000 colones/€4,50, bespreek een prijs van tevoren) of ga met de bus. Voor die bushalte loop je 3 blokken naar de Pali supermarkt. Net daarvoor in die straat aan de rechterkant zit een gebouw genaamd “Zona Libre”. Daarvoor is een bushalte (paal met een bord: parada de autobuses) en die bus gaat naar de ferry. Duurt zo’n 5 minuten en kost 280 colones/€0,45 per persoon. Voor de terugweg vanaf de ferry naar de ‘Terminal de autobuses’ kan je het beste even naar de hoofdstraat ‘Av. Central’ lopen en daar bij een bushalte op de bus wachten, als je met de bus naar de ‘Terminal de buses’ wilt, om een bus naar andere steden te pakken.

De ferry, maatschappij Naviera Tambor, gaat 6 keer per dag naar Paquera (op de peninsula) en weer terug (precies dezelfde tijden) naar Puntarenas. Tickets in Puntarenas koop je in de boleteria voor de hekken aan de rechterkant. De tickets zijn 810 colones/€1,30 per persoon en de ferry vaart in 70 minuten naar Paquera, de reis is rustig en stabiel. In datzelfde gebouw als de ticketverkoop zit een cafeteria met verse broodjes. Ook kan je aan boord eten en drinken kopen. Kom je met de auto, dan kan die ook mee op de ferry. Hiervoor moet je wel via de website van tevoren reserveren (www.quickpaycr.com). Er is ook een optie om met een ferry van Paquera naar Jáco te gaan, maar deze ferry gaat niet heel frequent.

Eenmaal in Paquera gaat er een bus naar Montezuma of naar Santa Teresa. Beide bussen gaan naar Cóbano, waar je kunt overstappen op de andere bestemming. Bus van Paquera naar Cóbano kost tussen de 1500 en 1800 colones/€2,25 – €2,75 en duurt ongeveer 1,5 uur, je betaalt bij de chauffeur. Let wel, de bussen van en naar de dorpen (Paquera, Cóbano, Montezuma en Santa Teresa) gaan maar 5 of 6 keer per dag (zie foto). 

Wil je van Montezuma naar Santa Teresa of visa versa dan kan je met de bus. Zie foto voor het busschema (mei 2022). De bussen sluiten niet op elkaar aan. De enige bus die het beste aansluit is de bus van Montezuma naar Cóbano en daarna naar Paquera naar de ferry. Houd dus voor de overstap rekening met een wachttijd van zeker 45 minuten.

De bus van Montezuma naar Cóbano kost 375 colones/€0,55 voor 20 minuten en de bus van Cóbano naar Santa Teresa kost 1000 colones/€1,50 en doet er ongeveer een uur over. Van Montezuma naar Santa Teresa of visa versa duurt dus al snel een kleine 2,5 uur. Stap je op de bus bij Playa Hermosa dan betaal je 1700 colones/€2,50 voor de bus terug naar Cóbano. Voor deze plek is geen officiële halte, je kunt wachten op de kruising van de hoofdweg en de weg naar het strand. De hoofdweg loopt links naar boven en op die kruising is de ‘halte’ Playa Hermosa.

In Cóbano is echter wel een grote supermarkt wil je nog boodschappen doen om de wachttijd te doden. Een taxi van Cóbano naar Montezuma kost rond de 4000 colones. Je kunt proberen af te dingen maar de taxi chauffeurs zakken (bijna) niet in de prijs.