Dinant

Content.

Tijdens een lentemaand zijn wij voor een lang weekend naar Dinant gegaan. De omvang van de stad, de afstand vanaf Nederland en de verschillende activiteiten in de buurt maken dat een verblijf in of in de buurt van Dinant voor een lang weekend (4 dagen) ideaal is. Zelf verbleven wij in Custinne, op zo’n 20 kilometer vanaf Dinant. 

De stad

Dinant is gelegen aan de Maas en in de Belgische Ardennen. Beide elementen, samen met het gegeven dat Dinant een rijke geschiedenis heeft, maakt de stad een bezoek meer dan waard. 

Bezienswaardigheden in Dinant zijn de Citadel van Dinant, die lopend of via een kabelbaan te bereiken is, de Collégiale Notre-Dame de Dinant en de Rots Bayard. De Citadel is voor volwassen 10 EUR en voor kinderen 8 EUR. Een combinatieticket met de kabelbaan is mogelijk voor 17 EUR per volwassene en 13 EUR per kind. De kerk (Notre-Dame) en de rots zijn gratis. Ook het wereldberoemde bier Leffe wordt in Dinant gebrouwen.

Vergeet ook zeker niet de restaurants en barretjes die aan de waterkant van de Maas, langs de kleurrijke huizen, gevestigd zijn.

Dinant, België

Door de ligging van Dinant zijn er heel wat activiteiten buiten te ondernemen. Tijdens ons bezoek aan Dinant hebben we dit gecombineerd met wandelen, survivalen en de grotten van Rochefort. 

Wandelen
Dinant, België

Er zijn meerdere plekken om heerlijk te wandelen in de omgeving van Dinant. Wij hebben twee plekken aangedaan: in de omgeving van het kasteel van Vêves (gratis) en het park Furfooz (5 EUR voor volwassen, 1 EUR voor kinderen). 

Vooral het park Furfooz biedt voldoende mogelijkheden om een dag door te brengen. Het gebied is heuvelachtig en kent spelonken en grotten, waarvanuit je een af en toe een schitterend en verrassend uitzicht op de omgeving hebt.

Survivalen

Op een paar kilometer van Dinant kan je goed survivalen. Dit hebben wij gedaan bij Dinant Adventure. Hoewel dit heel gaaf klinkt en survivalen dat ook overwegend is, begint dit parcour met een ondergrondse tunnel van 100 meter met allerlei soorten obstakels. Dit had van ons niet gehoeven en voelde voor ons aan als tijdsopvulling. Niet spannend of boeiend en neemt te veel tijd in beslag. De rest van het parcour maakt het zeker een stuk interessanter: touwbruggen, luchtparcours en uiteindelijk al abseilend afsluiten.

Al met zeer zeker de moeite waard en 25 EUR per persoon is niet een prijs om deze activiteit te laten schieten. Houd meer informatie de website van Dinant Adventure in de gaten.

Dinant, België
Grotten van Rochefort
Grotten van Rochefort, België

Ten zuid-oosten van Dinant, op zo’n kleine 40 kilometer rijden, liggen de grotten van Rochefort. Deze grotten liggen net buiten het centrum van het plaatsje Rochefort. 

Voor degenen die van grotten houden is dit zeker een aanrader. De omvang van de grotten is groter dan je van buitenaf zou inschatten. De prijs (9,50 EUR voor volwassenen, 6 EUR voor kinderen) om de grotten te bezoeken is zeker acceptabel. 

Let wel, momenteel zijn de grotten gesloten vanwege de Covid-pandemie. Houd daarom de website van Grotte de Lorette – Rochefort in de gaten voor actuele informatie.

Van & naar het centrum

Veel straten in Dinant zijn eenrichtingsverkeer. Daarbij kan het op warmere dagen druk zijn in het centrum. Houd hiermee rekening wanneer je naar Dinant gaat, door bijvoorbeeld van te voren uit te zoeken waar je de auto wilt parkeren. Accepteer hierbij dat je eventueel een eindje moet lopen.